Dilma Rousseff

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dilma Rousseff
Dilma Rousseff - foto oficial 2011-01-09.jpg
Volledige naam Dilma Vana Rousseff
Geboren 14 december 1947 (Belo Horizonte)
Functie President van Brazilië
Sinds 1 januari 2011
Voorganger Luiz Inácio Lula da Silva
Partij Arbeiderspartij
Functies
1985 - 1989 Gemeentelijk Secretaris van Landbouw voor Porto Alegre
1990 - 2002 Staatssecretaris van Energie, Mijnbouw en Communicatie voor Rio Grande do Sul
2003 - 2005 Minister van Energie en Mijnbouw van Brazilië
2005 - 2010 Stafchef van Brazilië
2011- heden President van Brazilië
Website
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Brazilië

Dilma Vana Rousseff (IPA: [ˈd(ʒ)iwmɐ ˈvɐ̃nɐ ʁuˈsɛfⁱ ]) (Belo Horizonte, 14 december 1947) is een Braziliaans politica en sinds 2011 de eerste vrouwelijke president van Brazilië. Rousseff is de 36ste president van Brazilië, aangesloten bij de Braziliaanse Arbeiderspartij en staat aan het hoofd van het Kabinet-Rousseff.

Van 15 juni 2005 tot 1 april 2010 was Rousseff adviseuse van de Braziliaanse president Lula en stafchef van zijn kabinet. Daarvoor was ze ruim twee en een half jaar minister van Energie. In 2010 deed Rousseff mee aan de landelijke presidentsverkiezingen. De eerste ronde hiervan werd gehouden op 3 oktober 2010. Rousseff kreeg de meeste stemmen, maar geen meerderheid, waarna er op 31 oktober een tweede ronde plaatsvond. Daarbij won ze met 55 procent van de stemmen van haar tegenstander, de sociaaldemocraat José Serra, voormalig burgemeester van São Paulo en gouverneur van de staat São Paulo. Rousseff is op 1 januari 2011 beëdigd als de eerste vrouwelijke president in de geschiedenis van Brazilië.

Levensloop[bewerken]

Rousseff in 2009

Dilma Vana Rousseff werd geboren in Belo Horizonte, Minas Gerais, als dochter van een Bulgaarse ondernemer en advocaat en een lerares. Rousseff groeide op in een hogere middenklassefamilie en werd traditioneel opgevoed. Al tijdens haar jeugd raakte ze geïnteresseerd in politiek, en dan met name de socialistische idealen. Kort na de militaire staatsgreep van 1964 sloot ze zich aan bij socialistische groeperingen en voerde ze actie tegen de militaire dictatuur. Ook maakte ze deel uit van strijdgroepen (COLINA en VAR Palmares), die stadsguerrilla´s voerden om een revolutie tot stand te brengen. Rousseff werd hier uiteindelijk voor gearresteerd en tussen 1970 en 1972 gevangengenomen. In deze periode werd ze herhaaldelijk gemarteld.

Na haar vrijlating bouwde Rousseff haar leven weer op in de deelstaat Rio Grande do Sul. Ze studeerde af aan de faculteit economie en handelswetenschappen van de Federale Universiteit van Rio Grande do Sul. Samen met Carlos Araújo, haar partner voor meer dan dertig jaar, hielp ze mee met het opzetten van de Braziliaanse Sociaal-Democratische Partij (PDT) in de deelstaat. Ook deed ze mee aan verschillende campagnes en verkiezingen van de partij. Vervolgens werd ze staatssecretaris in de stad Porto Alegre, en later staatssecretaris van Energie van de deelstaat Rio Grande do Sul. Na interne meningsverschillen binnen de partij, verliet Rousseff de PDT in 2000, en sloot ze zich aan bij de Arbeiderspartij.

In 2002 werkte Rousseff mee aan het ontwerpen van een energieprogramma voor de toenmalige presidentskandidaat Lula. Toen Lula verkozen werd tot president, nodigde hij Rousseff uit om plaats te nemen in zijn kabinet als minister van mijnbouw en energie. In 2005 werd lymfeklierkanker vastgesteld en werd ze hiervoor geopereerd. In hetzelfde jaar legde Rousseff deze functie neer om stafchef te worden van het kabinet-Lula. Dit bleef ze tot april 2010, toen ze stopte om zich volledig te richten op de Braziliaanse presidentsverkiezingen in oktober. Bij deze verkiezingen had ze de steun van haar partijgenoot en zittend president Lula, die zich na twee regeertermijnen niet opnieuw kandidaat mocht stellen.

Sinds Rousseff op in 2011 tot eerste vrouwelijke president in de geschiedenis van Brazilië is verkozen, is zij volgens The Independent de invloedrijkste vrouw ter wereld. Hierbij zou ze zelfs de Duitse bondskanselier Angela Merkel overtreffen.[1]

Privéleven[bewerken]

Rousseff is twee keer getrouwd geweest. In 1968 trouwde zij met een journalist. Begin jaren 70 ging het koppel uit elkaar en begon Rousseff een nieuwe relatie. Het stel ging in 1994 uit elkaar en scheidde officieel in 2000. In 1976 beviel Rousseff van een dochter.

Bronnen, noten en/of referenties
Voorganger:
Luiz Inácio Lula da Silva
President van Brazilië
2011-heden
Opvolger:
-