Dingane

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dingane kaSenzangakhona
ca. 1795-1840
Dingane doodt Piet Retief
Dingane doodt Piet Retief
Koning van het Zoeloekoninkrijk
Periode 1828-1840
Voorganger Shaka
Opvolger Mpande
Vader Senzangakhona kaJama
Partner van Meerdere vrouwen

Dingane kaSenzangakhona (ca. 1795-1840), ook wel gespeld als Dingaan, was een bekende Zoeloekoning die een prominente rol heeft gespeeld in de Slag bij Bloedrivier en de moord op Piet Retief.

Biografie[bewerken]

Dingane was als zoon van chief Senzangakhona kaJama, koning van de Zoeloes, slechts tweede in de lijn van de troonopvolging na zijn halfbroer Shaka Zoeloe. Shaka begreep dat zijn vader nooit zou instemmen met hem als zijn opvolger en Shaka nam dienst in het Zoeloeleger. Zijn vader was blij met deze beslissing en benoemde Dingane tot troonopvolger.

Shaka Zoeloe ontpopte zich tot een schitterend (lees: bloeddorstig) krijgsheer en slaagde erin om grote delen land op naburige stammen te winnen en in te lijven binnen het Zoeloekoninkrijk. Dingane was bevreesd dat deze militaire successen Shaka de troon zouden bezorgen en besliste dat hij moest worden vermoord door een andere halfbroer Mhlangana, een jongen met een beperkte ambitie. Kort hierop liet Dingane Mhlangana ter dood brengen en volgde Dingane - als erfgenaam - zijn oudere halfbroer op als koning van de Zoeloes.

Dingane drukte zijn stempel op het Zoeloekoninkrijk. Hij bouwde een nieuw junglepaleis Mgungundlovu ("De Plaats van de Grote Olifant"). Hij sloot een pact met de Voortrekkers alvorens hun leiders uit te moorden en oorlog met hen te voeren.

Zelfs na de desastreuze Zoeloe-nederlaag in de Slag bij Bloedrivier bleef Dingane zijn soldaten tegen de Boeren inzetten. De tactieken die in Dinganes nachtelijke raids en sluipmoorden toegepast werden, zullen later door Carl von Clausewitz in zijn magnum opus Vom Kriege behandeld worden en later door o.a. Adolf Hitler en Jozef Stalin toegepast worden. In dergelijke aanvallen vonden honderden Voortrekkers de dood. Bekende bloedbaden zijn Bloukrans en Moordspruit.

Ook de Britten die in Durban, het toenmalige Port Natal, voet aan wal zetten, werden door Dinganes commando's aangevallen. In december 1839 verlieten de Britten halsoverkop Durban, waarna de Afrikaners hun vlag boven de stad lieten wapperen en de Natalrepubliek uitriepen.

Het nieuwe regime in Natal sloot een verbond met de Swazi en organiseerden samen een strafexpeditie tegen Dingane, die zich in de bergen terugtrok om er door de Nyawo, een negerstam waarvan hij dacht dat ze hem op handen droegen, vermoord te worden. De dood van Dingane veroorzaakte onrusten en tweedracht onder de Zoeloes die kort daarop definitief verslagen werden en ingelijfd binnen de Britse kolonie Natal.

Dingane werd door zijn halfbroer Mpande opgevolgd.

Het graf van koning Dingane bevindt zich te midden van het Tembe olifantenpark in Zuid-Afrika.