Diplocynodon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Diplocynodon
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Fossiel voorkomen: Eoceen tot Plioceen
Diplocynodon
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Onderklasse:Diapsida
Infraklasse:Archosauromorpha
Superorde:Crocodylomorpha
Orde:Crocodilia (Krokodilachtigen)
Superfamilie:Alligatoroidea
Familie:Alligatoridae (Alligators en kaaimannen)
Geslacht
Diplocynodon
Pomel, 1847
Typesoort
Diplocynodon ratelii
Diplocynodon ratelii
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Diplocynodon[1][2] is een geslacht van uitgestorven Archosauria, dat leefde van het Paleoceen tot het Midden-Mioceen in Europa. Het leek erg op de moderne kaaiman omdat het klein was en benige pantserschubben had die zijn nek, rug, buik en staart bedekten. De langste teruggevonden Diplocynodon was honderdtwintig centimeter lang en voedde zich waarschijnlijk met kleine vissen, kikkers en als juveniel insecten.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Diplocynodon had een zwaar verstevigde schedel met een zeer knobbelig, versierd oppervlak. Het kaakgewricht zat ver naar achteren om de bek ver te kunnen openen. De kaak was bezet met afgeronde tot scherpe, spitse tanden, die geplaatst waren in diepe tandkassen. De neusopeningen waren vooraan op de snuit geplaatst.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Dit drie meter lange carnivore reptiel had zich verbreid over zowel Noord-Amerika als Europa. Het geslacht kwam algemeen voor in de moerassen tijdens het Eoceen van Europa, waar het zich voedde met zowel dierlijk als plantaardig voedsel.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

In de negentiende eeuw werd Diplocynodon steineri benoemd naar Stiermarken, Oostenrijk en Diplocynodon styriacus naar Oostenrijk en Frankrijk. Een derde Oostenrijkse soort, Enneodon ungeri, werd in zijn eigen geslacht geplaatst. De Oostenrijkse en Franse soort van Diplocynodon werden in 2011 synoniem met Enneodon ungeri en omdat de naam Diplocynodon prioriteit heeft boven Enneodon, wordt de soort nu Diplocynodon ungeri genoemd. Andere geslachten zijn onlangs gevonden die synoniem zijn met Diplocynodon. Hispanochampsa muelleri uit Spanje was in 2006 bepaald als synoniem met Diplocynodon en Baryphracta deponaie uit Duitsland werd in 2012 bevestigd als synoniem met Diplocynodon.

Vondsten[bewerken | brontekst bewerken]

Fossielen van dit dier werden gevonden in Europa en Noord-Amerika. Goed bewaarde exemplaren zijn gevonden in de Groeve Messel en de Geiseltal bruinkoolafzetting in Duitsland. De meeste gelede exemplaren van Diplocynodon uit deze plaatsen bevatten gastrolieten. In het Eoceen waren de Duitse vindplaatsen ofwel een moerassig zoetwatermeer (Groeve Messel) of een veenmoeras (Geiseltal).

Fylogenie[bewerken | brontekst bewerken]

Diplocynodon is een van de meest basale leden van de superfamilie Alligatoroidea. De plaatsing van Diplocynodon in Alligatoroidea kan worden weergegeven in het onderstaande cladogram, gebaseerd op een dateringsonderzoek uit 2018 door Lee & Yates dat gelijktijdig morfologische, moleculaire (DNA-sequencing) en stratigrafische (fossiele leeftijd) gegevens gebruikte.

Crocodylia
Alligatoroidea

Leidyosuchus



Diplocynodontinae

Diplocynodon


Globidonta


Stangerochampsa



Brachychampsa





Navajosuchus


Alligatoridae
Caimaninae


Caiman



Melanosuchus




Paleosuchus



Alligatorinae

Alligator









basale krokodillen (inclusief Mekosuchinae


Longirostres
Crocodyloidea

basale krokodillen


Crocodylidae

Crocodylus




Mecistops



Osteolaemus





Gavialoidea

basale Gavialoïden


Gavialidae

Gavialis



Tomistoma







Hieronder staat een meer gedetailleerd cladogram van Diplocynodon:

Diplocynodon

Diplocynodon deponiae



Diplocynodon darwini



Diplocynodon hantoniensis




Diplocynodon ratelii




Diplocynodon tormis



Diplocynodon muelleri