Disneyland Paris

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Disneyland Paris
Disneypark
Locatie Marne-la-Vallée, Île-de-France
Vlag van Frankrijk Frankrijk
Geopend op 12 april 1992
Operator Euro Disney S.C.A.
The Walt Disney Company
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken
Disney
De ingang van het Walt Disney Studios Park, met op de achtergrond de watertoren, de Earffel Tower.


Het themagebied Frontierland.

Disneyland Paris, voorheen Euro Disney Resort en later nog Disneyland Resort Paris, is een attractiepark- en recreatiecomplex in Marne-la-Vallée, een stad in de banlieue van Parijs, Frankrijk. Het park ligt ongeveer 32 kilometer ten oosten van het centrum van Parijs en ligt voor het grootste gedeelte in de Franse gemeente Chessy, in het departement Seine-et-Marne[1].

Disneyland Paris bestaat uit twee attractieparken, een winkelstraat en zeven hotels. Het park is het tweede Disneyresort buiten de Verenigde Staten, voorgegaan door Tokyo Disney Resort en gevolgd door Hong Kong Disneyland Resort. Het complex wordt beheerd door Euro Disney S.C.A., dat voor 39,8% in het bezit is van The Walt Disney Company[2]. 10 procent van de aandelen zijn van de Saoedi-Arabische Prins Alwaleed. De overige 50,22 procent is van aandeelhouders. Tom Wolber is bestuursvoorzitter van het bedrijf.

Het complex werd op 12 april 1992 geopend als Euro Disney. Destijds bestond alleen het eerste park, dat toen Euro Disneyland heette. Tegenwoordig heet dit park het Disneyland Park. In 1994 werd het park hernoemd naar haar huidige naam. Op 16 maart 2002 werd het tweede park van het resort geopend, het Walt Disney Studios Park. In juli 1995 had het park voor het eerst in de geschiedenis positieve kwartaalcijfers.

Met 15.405.000 jaarlijkse bezoekers in 2009 is Disneyland Parijs het meest bezochte attractiepark van Europa.[3]

Tijdlijn[bewerken]

Plannen en ontwikkeling[bewerken]

Al in de jaren 70 ontstonden er plannen om een Disneypark in Europa te beginnen. Het in 1983 geopende Tokyo Disneyland bleek een succes en bewees dat de formule van de Disneyparken ook buiten Amerika aanslaat. Zo groeiden de plannen voor het Europese park en halverwege de jaren 80 besloot men te gaan zoeken naar een goede locatie.

Na een eerste selectie van 1200 locaties in 1984, werd dit aantal uiteindelijk teruggebracht tot 4 locaties: twee in Spanje en twee in Frankrijk.[4] De twee Spaanse locaties lagen beide dicht aan de Mediterraanse kust en hadden een vergelijkbaar klimaat met dat van de Amerikaanse Disneyparken. Nadeel was dat men in deze regio veel last zou hebben van de mistral. De twee locaties in Frankrijk waren gelegen nabij Toulon en in Marne-la-Vallée, 32 km ten oosten van Parijs. De eerste viel af toen dikke lagen met grondgesteente in de bodem werden aangetroffen, wat het bouwen zou bemoeilijken. Zo werd uiteindelijk de locatie in Marne-la-Vallée uitgekozen. Een belangrijke rol bij de keuze voor Marne-la-Vallée speelde de centrale ligging in West-Europa en de nabijheid van de grote metropool Parijs. Het resort is op 35 minuten gelegen van Parijs en is voor 17 miljoen potentiële bezoekers in minder dan 2 uur te bereiken (over de weg of per trein). Daarnaast is het voor nog eens 320 miljoen potentiële bezoekers bereikbaar in minder dan 2 uur per vliegtuig. [5]

In december 1985 zetten Michael Eisner, destijds bestuursvoorzitter bij The Walt Disney Company, en Franse premier Laurent Fabius hun handtekening onder een eerste overeenkomst over het gebied in Marne-la-Vallée met een oppervlakte van 1943 hectare met een prijs van $5.000 per hectare.[6] De lente daarop werden de meeste financiële overeenkomsten gesloten. Op 23 maart 1987 werd het officiële, 400 pagina's tellende contract ondertekend door Eisner en de toenmalige Franse minister-president Chirac. In het contract stond onder andere dat de Franse regering de infrastructuur rond het resort zou verbeteren, met een RER- en TGV-station en een verbinding met de A4. Daartegenover zou The Walt Disney Company zorgen voor veel werkgelegenheid, iets wat zeer welkom was, aangezien de werkloosheid in de regio destijds hoog was.[7] Het resort moest bovendien een Europees en in het bijzonder Frans karakter krijgen. Zo zou men attracties bouwen naar Europese futuristen, zoals Leonardo da Vinci en Jules Verne. Ook werden het themapark en het kasteel hernoemd van Magic Kingdom-Europe en Sleeping Beauty Castle naar Parc Euro Disneyland en Le Château de la Belle au Bois Dormant om de Franse regering tevreden stellen. De themagebieden in het hoofdpark behielden wel hun Engelse namen.

In 1988 werden er 15 architecten wereldwijd uitgenodigd voor een wedstrijd. Ze moesten een plan maken voor het park en de hotels. Ze kregen de opdracht om een terrein te ontwerpen dat leek op de Europese beeldvorming van Amerika. Uiteindelijk bleven Michael Graves en Arata Isozaki over om Disney's Hotel New York te ontwerpen, Jean-Paul Viguier was er voor Hotel Cheyenne en Santa Fé werd ontworpen door Antoine Predock en Staley Tigerman. Het uiteindelijke ontwerp kostte € 3,35 miljard, exclusief latere uitbreidingen.

Op 2 augustus 1988 werd begonnen met de bouw en in december 1990 ging het informatiecentrum Espace Euro Disney open, waar men kon zien wat de plannen waren en wat er gebouwd werd. In september 1991 ging het personeelscentrum open en begon men met de sollicitaties. Er waren nu al plannen voor een Disney-MGM Studios Paris-park, gebaseerd op het gelijknamige park in het Amerikaanse Walt Disney World Resort, dat in 1996 open zou moeten gaan. Het resort, dat in de beginjaren nog Euro Disney heette, werd officieel geopend op 12 april 1992.

Toen bekend werd dat Disney een park in Europa zou gaan openen, zorgde dat voor heel wat ontwikkelingen op pretparkgebied. Veel parken pakten in de jaren voorafgaand aan de opening van Euro Disney of in het openingsjaar zelf, uit met nieuwe attracties, soms gebaseerd op bekende Disney-attracties. In de omgeving van het toekomstige park werden zelfs complete parken uit de grond gestampt. Voorafgaand aan 1992 openden enkele andere parken in Frankrijk, zoals Big Bang Schtroumpf en Parc Astérix, allen in de hoop te kunnen profiteren van de belangstelling voor het nieuwe Disneyland in Marne-la-Vallée.

Voor Euro Disney werden er nog een aantal andere Disney-parken gebouwd, namelijk Disneyland in Californië (1955), Magic Kingdom in Walt Disney World Resort (Florida, 1971). In 1982 en in 1989 werden achtereenvolgens Epcot en Disney-MGM Studios geopend in hetzelfde resort. In de tussentijd opende het eerste Disney-park buiten de Verenigde Staten zijn poorten: het eerder genoemde Tokyo Disneyland (1983). Dit laatste park was een zelfstandige Japanse onderneming en onder Disney-licentie.

Masterplan voor Fase II en III[bewerken]

In opdracht van Disney ontwikkelde Skidmore, Owings and Merrill[8] (SOM) een masterplan om het oorspronkelijke idee nog groter te maken.

Het masterplan voor de tweede fase van Disneyland Resort Paris (oorspronkelijke naam van het plan was Euro Disney Master Plan) was gefocust op het ontwikkelen van themaparken, hotels en het creëren van commerciële en residentiële buurten binnen een regio van 1700 hectare. Het voorstel moest een oplossing bieden om productieve landbouwgrond en vijf Franse dorpen te integreren binnen de nieuwe ontwikkeling en om de input van lokale en regionale Franse overheden te coördineren. Eén van de kritieke uitgangspunten bij het opstellen van het masterplan was het integreren van verplichtingen aan de Franse overheid, opgesteld in het oorspronkelijke ontwikkelingsplan. Met het masterplan wilde The Walt Disney Company een nieuwe structuur geven aan het vijftienjarige, gefaseerde infrastructurele en ontwikkelingsplan.

SOM's bijdrage aan dit masterplan omvatte het ontwikkelen van een reeks alternatieven voor het faseren van de implementatie van het plan. Hiernaast evalueerde de firma de (waarschijnlijke) effecten en de kansen van de diverse gefaseerde plannen die ontwikkeld zijn voor de aangrenzende gebieden en het eerder geplande Fase I. Het Fase II-ontwerp specificeerde twee nieuwe themaparken, 20.000 hotelkamers, een conventiecentrum, 185.800 m² van winkelcentra, 650.300 m² ruimte voor luxe kantoren en een additionele 650.300 m² voor bedrijfskantoren.

Het masterplan is in de ontwikkelde vorm nooit exact tot uiting gekomen in de planning die The Walt Disney Company uiteindelijk heeft opgesteld intern voor het resort.

Eerste jaren[bewerken]

Op 12 april 1992 werden naar traditie om één minuut over negen Euro Disney Resort en Euro Disneyland officieel geopend. Vooraf liepen de verwachtingen wat betreft bezoekersaantallen uiteen van 50.000 tot wel 500.000 en er werd dan ook grote chaos op de wegen rond het park verwacht. Dat bleek echter ruim mee te vallen: het uiteindelijke bezoekersaantal werd geschat tussen de 20.000 en 50.000. Ondertussen werd het resort geteisterd door demonstranten. Voor, tijdens en ook na de opening werd er namelijk geprotesteerd tegen het resort: tegenstanders vonden dat het Disney-park de Franse cultuur zou schaden. Demonstranten ondernamen actie door onder andere een belangrijk elektrisch circuit plat te leggen en de bewegwijzeringen te vernielen.[9] Op 26 juni 1992 blokkeerden boze Franse boeren met 300 tractoren de op- en afritten van de snelweg naar het Disneyresort, als protest tegen de Amerikaanse vraag om in de landbouwsubsidies binnen de Europese Gemeenschap te snoeien.

Aan het eind van 1992 waren 8,4 miljoen bezoekers de poorten van het park gepasseerd (ter vergelijking, in datzelfde jaar bezochten bijna 6 miljoen mensen de Eiffeltoren). Enkele maanden later toen het park één jaar oud was, stond de teller op 10,2 miljoen bezoekers. In het tweede jaar opende in het Euro Disneyland de attractie Indiana Jones et le Temple du Péril, na Big Thunder Mountain, die al vanaf de opening van het resort aanwezig was in het park, de tweede achtbaan voor het park en het resort. De bezoekersaantallen stegen echter nog niet naar grote hoogten. In 1994 werd het TGV-station van Station Marne la Vallée-Chessy in gebruik genomen. Het regionale RER-netwerk had het station twee jaar eerder al in gebruik genomen. In oktober van dat jaar veranderde Euro Disney de naam in Disneyland Paris.

Pas in 1995 begonnen de bezoekersaantallen weer aan te trekken. Dit dankzij de bouw van een van de duurste attracties van het park: Space Mountain. Ondanks dit positieve nieuws had men het plan om in 1996 een Studios-park te openen al enige tijd eerder op de lange baan geschoven. In 1997 bestond het resort vijf jaar, wat onder andere gevierd werd met een nieuwe parade. Tevens wordt het uitgaansgebied "Festival Disney" hernoemd tot Disney Village.

2000 t/m 2010[bewerken]

In 2000 werd het FastPass-systeem geïntroduceerd in het park. Deze gratis service maakt het voor bezoekers mogelijk om een plaatsje in de wachtrij te "reserveren" en zo uiteindelijk maar veel korter te wachten. Daarnaast reden de treintjes van Indiana Jones vanaf dit jaar hun rondjes achterwaarts. Deze beslissing werd vier jaar later echter weer teruggedraaid: sinds 27 november 2004 rijden de treintjes weer vooruit. In 2002 werd het tweede themapark Walt Disney Studios Park geopend. De naam Disneyland Paris werd veranderd in Disneyland Resort Paris. Het nieuwe park draaide echter niet zo goed, mede door de recessie ingezet na de aanslagen op 11 september 2001. Het Walt Disney Studios Park was met zijn 10 attracties ook niet echt dagvullend waardoor de bezoekers wegbleven.

In september 2004 werd Disneyland Resort Paris voor de tweede keer in haar bestaan gered van de afgrond door middel van een financieel herstructureringsplan. Een onderdeel van dit plan was zorgen voor vers kapitaal. Euro Disney S.C.A. bracht hiervoor 2,8 miljard aandelen (aan € 0,09) uit, wat vervolgens zorgde voor € 253.300.000 nieuwe inkomsten. [2]

Euro Disney S.C.A. besliste dat een investering in het Walt Disney Studios Park de beste beslissing zou zijn. Uitbreiding van het park zou mogelijk leiden tot meer bezoekers en dus meer inkomsten. De plannen werden gemaakt om een nieuw themagebied te bouwen, Toon Studio. Dit gebied huisvest attracties als Cars Quatre Roues Rallye, een openluchtattractie waarbij op de film Cars geïnspireerde auto's rondjes in een achtvormige beweging maken, en Crush's Coaster, een overdekte achtbaan met de film Finding Nemo als thema. Voor 2008 is er opnieuw geïnvesteerd en is de lang verwachte Tower of Terror geopend. Deze attractie was reeds voorzien bij de bouw van het park. Ook Stitch Live! is geopend in januari 2008. Ook in 2009 blijven de uitbreidingen voor het Walt Disney Studios Park verder gaan. In 2009 is de nieuwe attractie Playhouse Disney geopend. Op 4 september 2010 werd Toy Story Playland geopend, een themagebied dat drie attracties omvat. Daarnaast is Captain EO sinds 12 juni 2010 terug in Discoveryland, en vervangt daar de attractie 'Honey, I shrunk the audience'.

Recent[bewerken]

Op 10 juli 2014 opende in het Walt Disney Studios park de darkride Ratatouille: L’Aventure Totalement Toquée de Rémy.

Toekomst[bewerken]

In 2014 maakte Disneyland Paris bekend dat het de simulator Star Tours zal vernieuwen voor hun 25e verjaardag. Nog voor die verjaardag opent er in het Walt Disney Studios Park een nieuwe interactieve darkride Toy Story Midway Mania.

Euro Disney S.C.A. had voorheen tot 2017 om een haalbaarheidsstudie voor een derde park te lanceren, maar deze is nog niet zo lang geleden verlengd tot 2030, dat betekent dus dat Disneyland Paris nog tot 2030 de mogelijkheid heeft om een derde park te lanceren. [10]. Momenteel wordt er druk gewerkt aan uitbreidingen van het Walt Disney Studios Park.

Opzet[bewerken]

Plattegrond van Disneyland Resort Paris en omgeving

Het gehele Disneyland Resort Paris is een complex van 19 km² en omvat themaparken, hotels, uitgaans- en winkelgelegenheden, een golfterrein, een RER- en TGV-station en meer.

Themaparken[bewerken]

Disneyland Park
1rightarrow blue.svg Zie Disneyland Park (Parijs) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Disneyland Park is het grootste van de twee themaparken in het resort, zowel in grootte als in bezoekersaantallen. In oppervlakte is het bovendien het grootste Disneypark, gebaseerd op het originele park in Anaheim. Het park heeft een oppervlakte van ruim 566.000 m² en bestaat uit 5 themagebieden ("lands"), die elk naar een ander thema zijn vormgegeven: Main Street USA, Frontierland, Adventureland, Fantasyland en Discoveryland.

Disneyland Park werd geopend op 12 april 1992 en huisvest een groot aantal attracties. Enkele bekende voorbeelden zijn de achtbanen Big Thunder Mountain en Space Mountain (3 jaar na de opening geopend), het spookhuis Phantom Manor en de darkride Pirates of the Caribbean. Alle themagedeelten liggen rond het centraal gelegen kasteel van Doornroosje, dat aan het eind van de Main Street USA - een lange straat aan het begin van het park met veel winkels en restaurants - staat.

Walt Disney Studios Park
1rightarrow blue.svg Zie Walt Disney Studios Park voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 16 maart 2002 opende een tweede park: het Walt Disney Studios Park. In dit park dat 27 ha groot is, staan de film en showbusiness centraal. Net als het Disneyland Park, bestaat het uit vier themagebieden, die hier "Studio Lots" worden genoemd: Front Lot, Toon Studio, Production Courtyard en Backlot.

Het attractie-aanbod van het Studios Park is de afgelopen jaren vergroot, maar nog altijd kleiner dan het aanbod van het buurpark. Een bekende attractie is de Rock 'n' Roller Coaster, een overdekte achtbaan met drie inversies waarbij de bezoekers in een videoclip van de band Aerosmith belanden. De Rock 'n' Roller Coaster werd in 2002 geopend, samen met het park. Een andere grote attractie is de in december 2007 geopende The Twilight Zone Tower of Terror, waarbij bezoekers een gesimuleerde vrije val meemaken in een op hol geslagen hotellift. De achtbaan Crush's Coaster in het gebied Toon Studio werd eveneens in 2007 geopend en is gebaseerd op het personage Crush uit de animatiefilm Finding Nemo. Enkele andere grote en bekende attracties en shows in het Walt Disney Studios Park zijn Cinémagique, de Studio Tram Tour, Stitch Live! en de Moteurs, Action! Stunt Show.

Hotels[bewerken]

Het resort telt zeven Disney hotels[11]. De hotels zijn samen goed voor 5800 kamers.[5]

Naast deze zeven officiële hotels zijn er ook nog zeven partnerhotels, die niet onderhouden worden door Euro Disney S.C.A., maar wel gratis shuttlebusverbindingen hebben met het resort. Dit zijn Hotel l'Elysée Val d'Europe, het Adagio City Aparthotel, het Vienna International Dream Castle Hotel, het Magic Circus Hotel, het Thomas Cook Explorers Hotel, een Radisson BLU Hotel, een Holiday Inn-hotel en een Kyriad-hotel[11].

Disney Village[bewerken]

PanoraMagique, 's werelds grootste kabelluchtballon
1rightarrow blue.svg Zie Disney Village voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Disney Village is een uitgaans- en winkelgebied dat samen geopend werd met het resort op 12 april 1992. Disney Village is 30.000 m²[5] groot en telt naast de vele winkels en restaurants ook een bioscoopcomplex en enkele kleine attracties, zoals het uitzichtpunt PanoraMagique. Het gebied, dat opende onder de naam "Festival Disney", is gebaseerd op Downtown Disney, een uitgaansgebied in Walt Disney World in Orlando.

Disney Village is in het bezit van enkele records. De McDonald's in dit uitgaansgebied is de grootste Franse vestiging. In het bioscopencomplex Gaumont Cinemas bevindt zich de bioscoop met het grootste scherm van Frankrijk.[12] In 2009 opende Starbucks zijn eerste Europese eco-friendly vestiging en in 2011 opende er een Earl of Sandwich vestiging, de eerste op het Europese vasteland.

Golf Disneyland[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Golf Disneyland voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Disneyland Golf is een groot golfcomplex, met in totaal 27 holes, verdeeld over drie banen.[13] Verder zijn er een oefenterrein, een golfzone voor kinderen en een clubhouse waar men kan eten en voor de belangrijkste golfattributen terecht kan.

Backstage[bewerken]

Op het complex is een groot aantal diensten voor alle onderdelen van het resort gevestigd. Dit wordt ook wel "Backstage"-gedeelte of Les coulisses genoemd.

 • Het Costume Department, waar de kostuums verzameld zijn, gelegen tussen de twee parken in, achter Disneyland Hotel;
 • Een plantsoenendienst, waarvan de kassen achter de attractie It's a Small World liggen;
 • Een trainingstraject voor de Lights, Motors, Action !-stuntshow achter Studio Tram Tour;
 • Een opslagplaats voor de wagens die tijdens de parades worden gebruikt;
 • Een hangar voor de treinen, achter Indiana Jones and the Temple of Doom;
 • Een manege en stoeterij achter theater The Chaparral Stage;
 • Een grote opslagplaats vol voedsel en voorwerpen om de winkels te bevoorraden;
 • Een opslagplaats met een oppervlakte van 2250 vierkante meter voor onder andere het onderhoud van het materiaal en decoratie;
 • Twee landingsplaatsen voor helikopters: één achter Star Tours en één op de parkeerplaats van het gebouw " Hercules";

Thema's[bewerken]

Regelmatig wordt Disneyland Paris in een thema gehuld:

 • 2007: 15e verjaardag
 • 14 april 2010 - maart 2011: New Generation Festival
 • 6 april 2011 - 1 april 2012: Festival vol Magische Momenten
 • 1 april 2012 - 30 september 2013: 20ste verjaardag
 • juni 2015 - september 2015: Frozen summer fun
 • 2017: 25e verjaardag

Jaarlijks terugkerend:

 • swing into spring 1 maart - 31 maart (sinds 2013)
 • Halloween 1 oktober - 1 november (sinds 2013)
 • kerst 9 november - 7 januari (sinds 2013)

Infrastructuur[bewerken]

Het station Marne la Vallée-Chessy biedt sinds 1994 een directe verbinding met verscheidene Franse en Europese steden via de TGV en is sinds 1996 ook direct bereikbaar vanuit Londen met de Eurostar, die tussen Station London St Pancras en station Marne la Vallée rijdt. Vanuit Nederland vertrekken geen directe treinen naar het station, station Brussel-Zuid daarentegen heeft wel een directe verbinding en is ook vanuit Nederland goed te bereiken. Parijs en de omliggende dorpen worden door de RER A verbonden met het resort.[14] Met deze RER-lijn is de reistijd 35 minuten om vanuit Parijs het complex te bereiken.[15]

Verder is er een directe busverbinding met de twee internationale luchthavens van Parijs (Charles De Gaulle International Airport en Orly Airport). Tot slot ligt het resort aan de A4 wat het complex ook met de auto goed bereikbaar maakt.

Economie[bewerken]

Aandelenverhoudingen van Euro Disney S.C.A.

Beheer[bewerken]

Het beheer van Disneyland Resort Paris is in handen van Euro Disney S.C.A.. In 1989 trad het bedrijf toe tot de Europese beurzen van Parijs, Brussel en Londen, waaraan het nog altijd genoteerd staat.

Euro Disney S.C.A. is voor 39,8% in het bezit van The Walt Disney Company (via Euro Disneyland Holding Company (EDL), dat weer voor 99,9% in het bezit is van Walt Disney), voor 10,0% in het bezit van de Saoedische prins Al-Waleed bin Talal al-Saoed (via Kingdom 5-KR-135 Limited, een fonds dat het vermogen van de Saudische koninklijke familie beheert) en voor 50,2% door minderheidsaandeelhouders.

Bezoekersaantallen[bewerken]

Hoewel het Disney-management wist dat de themaparken in Europa minder goed liepen dan de parken in de Verenigde Staten, rekende het bestuur in het eerste jaar op om en nabij elf miljoen bezoekers. Precies één jaar na de opening hadden echter "slechts" 10,2 miljoen bezoekers het park bezocht.

De bezoekersaantallen verbeterden in de daaropvolgende jaren niet, maar zakten nog verder. De ommekeer volgde in 1995 met de opening van de overdekte achtbaan Space Mountain - De la Terre à la Lune (later omgedoopt tot Space Mountain: Mission 2). In één jaar tijd stegen de bezoekersaantallen met circa 2 miljoen, een stijging van ruim 20%. Op 10 januari 2001 bezocht de 100 miljoenste bezoeker het park. Ruim zeven en een half jaar later, op 12 augustus 2008 verwelkomde het park haar 200 miljoenste bezoeker.[16]

De afgelopen jaren stegen de bezoekersaantallen. In 2009 kwamen er 15,4 miljoen bezoekers[5]. De uitbreidingen, gemaakt in 2007 waren hier grotendeels de motor achter. Daarnaast vierde Disneyland Parijs in 2009 "Mickey's Magische Jaar". De verwachtingen voor 2010, met het "New Generation Festival", is dat de bezoekersaantallen opnieuw rond de 15 miljoen bezoekers uitkomen. Dit werd net niet gehaald. Overigens is meer dan de helft van de bezoekers (52%)[17] niet van Franse afkomst, veertien procent van de bezoekers komt uit de Benelux [17], waarvan 7% uit Nederland. Het seizoen 2012 waarin de 20e verjaardag werd gevierd was het beste jaar ooit met 16 miljoen bezoekers in 2012. In 2011 waren dit nog 15,6 miljoen bezoekers. In 2013 ontstond de eerst dip sinds een paar jaar met maar 14,9 miljoen bezoekers. Het was ook een jaar waarin nauwelijks nieuwigheden te zien waren. De crisis heeft hierin ook en bijdrage aan geleverd.


Dit is een overzicht van de ontwikkeling van de bezoekersaantallen van Disneyland Resort Paris, in miljoenen:[18][19][20]

* In 1992, het eerste jaar, was het resort niet het hele jaar geopend, omdat de opening pas op 12 april van dat jaar plaats vond.

Personeel[bewerken]

Disneyland Resort Paris telt meer dan 13.000 werknemers[5], maar zorgt in totaal voor ongeveer 49.000 banen binnen en buiten het resort. Hierbij kan gedacht worden aan hotels in de omgeving en dergelijke.

In tegenstelling tot de Amerikaanse parken, waar men het vooral moest hebben van seizoens- en tijdelijke werknemers, ging Disney in Europa vooral op zoek naar vaste werkkrachten. Niet alleen in Parijs, maar ook in Londen, Amsterdam en Frankfurt werden sollicitatiekantoren opgezet. Om de werknemers op te leiden, werd de Disney University opgezet. Uiteindelijk hadden zich in november 1992 ongeveer 25.000 mensen gemeld[21].

De gedragscode die Disney voor haar werknemers heeft opgesteld is controversieel. Zo zijn er regels opgesteld omtrent make-up, tatoeages, gezichtshaar en sieraden.

Naamsveranderingen[bewerken]

Het resort werd op 12 april 1992 geopend als Euro Disney met als enige park Euro Disneyland, het huidige Disneyland Park. Op 1 oktober 1994 werd de officiële naam van het resort en het park veranderd in Disneyland Paris. Op 16 maart 2002 opende het tweede park van het resort, het Walt Disney Studios Park. Hiermee veranderde ook de naam van het resort in Disneyland Resort Paris. In mei 2009 werd besloten dat de benaming 'Resort' weer zal verdwijnen, daarom is de naam van het resort sinds september 2009 weer Disneyland Paris.

"Als Amerikanen, wordt verondersteld dat het woord 'Euro' de betekenis 'betoverend' of 'opwindend' had. Voor Europeanen bleek het een term die zij associeerden met zaken, valuta en handel. Het park hernoemen naar 'Disneyland Paris' was een manier om het te identificeren met een van de meest romantische en opwindende steden ter wereld.[22]"
Michael Eisner, voormalig bestuursvoorzitter van Disney
1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015
Resort Euro Disney Resort1 Euro Disneyland Paris2 Disneyland Paris3 Disneyland Resort Paris4 Disneyland Paris5
Eerste park Euro Disneyland1 Disneyland Park4
Tweede park Disney MGM Studios Europe Walt Disney Studios Paris Walt Disney Studios Park4
Entertainment-
gebied
Festival Disney Disney Village

1Tot en met mei 1994
2Van juni tot en met september 1994
3Van oktober 1994 tot en met februari 2002
4Sinds maart 2002
5Sinds september 2009

Incidenten[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van pretparkongelukken in Disney-parken#Disneyland_Parijs voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De term incidenten refereert aan grootschalige ongelukken, het vallen van gewonden of doden, of andere noemenswaardige gebeurtenissen. Zoals met het jongetje dat onder de boot in pirates of the carribean kwam.

Videoschandaal[bewerken]

In oktober 2006 plaatste iemand een filmpje op internet, waarbij werknemers in outfits van Goofy, Mickey Mouse, Minnie Mouse backstage een zogenaamde "mouse orgy" hielden.[23][24] Disney gaf later een verklaring, waarin ze stelden dat er actie ondernomen is tegen de castleden.[25]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties

Literatuur

 • Littaye, A. en Ghez, D. (2002) Disneyland Paris: De l'esquisse à la création (Disneyland Paris: From Sketch to Reality). Nouveau Millénaire
 • Roffat, S. (2007) Disney et la France: les 20 ans d'Euro Disneyland. L'Harmattan

Referenties

 1. "Plan de la ville." Chessy, Seine-et-Marne. Opgevraagd op 3 november 2009.
 2. a b (en) 2006 Financial Report Euro Disney S.C.A.
 3. 2009 Theme Index. The Global Attractions Attendance Report, 2009.
 4. (en) "Monsieur Mickey or Señor Miqui?: Disney Seeks a European Site." — BusinessWeek, 15 juli 1985
 5. a b c d e (en) Disneyland® Resort Paris in Figures
 6. (en) Disneyland Resort Paris, DLRP Wiki
 7. (en) Lyn Burgoyn, Walt Disney Company's Euro Disneyland Venture, artikel op "HiddenMickeys.org", 1995
 8. (en) SOM: Assembly
 9. (nl) Joris Steppe, 15 jaar Disneyland Paris: De volledige geschiedenis, artikel op "ThemeParkVision.be", 13 juni 2007
 10. (en) A Scary Ride CNBC: European Business, april 2007
 11. a b (nl) Disney Hotels Disneyland Resort Paris
 12. (nl) Bioscopen in Disney Village Disney Village
 13. (nl) Golf Disneyland Disneyland Resort Paris
 14. (nl) Hoe kom je er Disneyland Resort Paris
 15. (en) How to find us DRP Business
 16. (fr) Euro Disney Press release, 12 augustus 2008
 17. a b Disneyland® Resort Paris in Figures
 18. (fr) Evolution du nombre de visites, Val d'Europe (via Internet Archive)
 19. (en) More visitors but higher losses in 2011 Financial Results as Disneyland Paris invests in assets
 20. (en) Disneyland Paris visitors down by a million
 21. (en) Lainsbury, A. (2000). Once Upon an American Dream: The Story of Euro Disneyland. University Press of Kansas
 22. Individual Term Paper International Marketing, Dan Snyder April 30, 2002
 23. Het filmpje "mouse orgy"
 24. "Mickey, Minnie and Goofy in Disney 'orgy' video", Daily Mail, 2006-10-12. Geraadpleegd op 2007-01-17.
 25. "World’s too small for Goofy-on-Chip sex video", Reuters, 2006-10-12. Geraadpleegd op 2007-01-17.