Dividendrendement

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het dividendrendement is een uitdrukking uit de beleggingswereld. Het geeft aan welk rendement het op aandelen uitgekeerde dividend opbrengt. Men berekent het door de waarde van het totale jaarlijkse dividend te delen door de huidige koers van het aandeel.

Berekening[bewerken]

Dividend~rendement = (\frac{dividend~per~aandeel}{beurswaarde~per~aandeel})*100%

Voorbeeld:
Een onderneming keert een jaarlijks stabiel dividend uit van € 0,75. Met een beurskoers van het aandeel van € 16,75 is het dividendrendement 4,48%.

Dividend rendement = (\frac{0,75}{16,75}*100%)= 4,48%

Toepassing[bewerken]

Het dividendrendement is met name interessant bij de beoordeling van aandelen, die maar weinig koerswinst opleveren. Met een hoge pay out ratio wordt van het dividend jaarlijks een relatief vast rendement gemaakt. Dit in tegenstelling tot aandelen die het van een koersstijging moeten hebben. Het toekomstige dividend is onzeker, maar de meeste bedrijven streven ernaar om een stabiel of licht stijgend dividend uit te keren. In crisissituaties wordt echter ook het dividend ter discussie gesteld.

Het dividendrendement is verantwoordelijk voor een groot deel van het totale rendement op aandelen. In de periode 1940 tot en met 2010, was voor de aandelen in de S&P 500 index de gemiddelde bijdrage van het dividend aan het totale resultaat 52,7%.[1] In de periode 1990-2000 waarin de aandelenkoersen een zeer sterke stijging doormaakten, was de bijdrage van het dividend nog steeds 25%.[1]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. a b (en) Guinness Atkinson Why Dividends Matter, p. 6, geraadpleegd op 6 mei 2014