Dokter Pulder zaait papavers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Dokter Pulder Zaait Papavers)
Dokter Pulder zaait papavers
Regie Bert Haanstra
Producent Bert Haanstra filmproducties
Scenario Anton Koolhaas
Muziek Otto Ketting
Distributie Bert Haanstra filmproducties
Première 9 oktober 1975
Genre Drama
Thriller
Speelduur 105 minuten
Taal Nederlands
Land Vlag van Nederland Nederland
Budget ± ƒ 500.000
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Dokter Pulder zaait papavers is een Nederlandse film uit 1975. Het was Bert Haanstra's eerste fictiefilm in kleur, gebaseerd op het boek De nagel achter het behang van Anton Koolhaas. De internationale titel is When the Poppies Bloom Again.

De film deed mee in de competitie van het filmfestival van Berlijn, maar won geen prijzen. De film trok circa 280.000 bezoekers in Nederland.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Kees Pulder, huisarts in een plattelandsdorp, krijgt onverwacht bezoek van een oude studievriend, de bekende neurochirurg Hans van Inge Liedaerd. Tijdens een etentje en de daaropvolgende slemppartij halen zij herinneringen op: Van Inge Liedaerd roemt Pulder als een gevat en populair student, maar deze herinnert zich hier niets van.

Van Inge Liedaerd blijft logeren, maar de volgende ochtend blijkt hij te zijn vertrokken, met medeneming van Pulders morfinevoorraad. Hans van Inge Liedaerd, nu ontmaskerd als drugsverslaafde, sterft niet veel later aan een overdosis.

Pulder neemt Van Inge Liedaerd echter niets kwalijk, integendeel: hij beseft dat hij al jaren een ingeslapen bestaan leidt, en dat Hans hem de ogen heeft geopend. Tijdens de begrafenis ontmoet Pulder, nu helemaal in de ban van Hans, de minnares van Hans, de aan alcohol verslaafde mevrouw Mies, en spreekt met haar af om over Hans te praten. Na de begrafenis spreekt Pulder tevens met de echtgenote van Hans. Zij blijkt echter alleen maar slechte herinneringen aan haar huwelijk te hebben, en wenst geen verder contact.

Na een moeizaam eerste bezoek begint Pulder, die nu zo veel mogelijk van Hans wil weten, steeds vaker bij mevrouw Mies langs te gaan. Deze avonden monden steevast uit in flinke slemppartijen, waardoor Pulder zijn gezin en zijn praktijk steeds meer begint te verwaarlozen.

Op een gegeven moment vertelt Mies dat zij en Hans, na de zoveelste mislukte afkickpoging, hadden besloten om samen zelfmoord te plegen; met behulp van een uit papaver bereide drank zouden zij zachtjes in kunnen slapen. Hans overleed echter voordat zij de papaverzaadjes konden planten. Pulder biedt haar vervolgens aan om dit samen alsnog te doen, als eerbetoon aan Hans.

Diezelfde avond rijdt een stomdronken Pulder op weg naar huis een fietser aan en belandt in de gevangenis. Direct na zijn vrijlating gaat hij weer naar mevrouw Mies, maar hij treft haar huis verlaten aan. Van de dorpspoelier hoort hij dat zij door vergiftiging is omgekomen. In haar tuin vindt Pulder tussen weelderig bloeiende klaprozen een briefje van Mies, waarin zij hem aanraadt om terug te gaan naar zijn gezin. Hij moet Hans en haar maar vergeten; haar niet helemaal.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Kees Brusse Dokter Kees Pulder
Ton Lensink Professor Doctor Hans van Inge Liedaerd
Henny Orri Lieske Pulder
Dora van der Groen Mevrouw Mies
Karin Loeb Kitty van Inge Liedaerd
Manon Alving Mathilde van Inge Liedaerd
Peter Römer Kamiel Pulder
Sacco van der Made poelier Pronk

Locaties[bewerken | brontekst bewerken]

Voor de film werden opnamen gemaakt in Blokzijl, Bussum en het Kurhaus in Scheveningen.[1]