Dolf van der Voort van Zijp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dolf van der Voort van Zijp
Dolf van der Voort van Zijp (1928)
Persoonlijke informatie
Volledige naam Adolf Dirk Coenraad van der Voort van Zijp
Geboortedatum 1 september 1892
Geboorteplaats Klambir Lima
Overlijdensdatum 8 maart 1978
Overlijdensplaats Monaco
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Sportieve informatie
Discipline paardensport
Olympische Spelen 1924, 1928
Medailles
Olympische Spelen
Goud Amsterdam 1928 Eventing team
Goud Parijs 1924 Eventing team
Goud Parijs 1924 Eventing individueel
Portaal  Portaalicoon   Sport

Adolf Dirk Coenraad (Dolf) van der Voort van Zijp (Klambir Lima (Sumatra), 1 september 1892 - Monaco, 8 maart 1978) was een Nederlands ruiter.

Hij deed tweemaal mee aan de Olympische Spelen op de military (destijds Championnat Équestre genoemd). Op de Olympische Zomerspelen 1924 in Parijs won hij met zijn paard Silver Piece tweemaal goud. De individuele wedstrijd won hij met 1976 punten en ook met de Nederlandse ploeg werd hij olympisch kampioen. Het toernooi in Parijs was trouwens een georganiseerde chaos: aanvankelijk werd Van der Voort van Zijp in de uitslag van de dressuur als 27e vermeld. Na protest bleek hij met een andere deelnemer verwisseld te zijn en tweede te zijn geworden op dit onderdeel.

Vier jaar later, tijdens de Spelen in Amsterdam, won hij opnieuw goud met de landenploeg. In de individuele wedstrijd werd hij vierde. Het goud ging naar landgenoot Charles Pahud de Mortanges.

Van der Voort van Zijp was net als al zijn teamgenoten beroepsmilitair. Tijdens zijn eerste Spelen was hij luitenant bij het Tweede Regiment Huzaren. Uiteindelijk zou hij het brengen tot Inspecteur der Cavalerie. In mei 1940 vocht hij op de Grebbeberg. Tijdens de rest van de Tweede Wereldoorlog was hij krijgsgevangene.