Dolfinarium Harderwijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dolfinarium Harderwijk
Ingang Dolfinarium Harderwijk
Ingang Dolfinarium Harderwijk
Geopend 1965
Locatie Harderwijk, Nederland
Coördinaten 52° 21′ NB, 5° 37′ OL
Eigenaar Aspro Parks
Lid van EAZA, NVD
Thema Zeezoogdieren en andere zeedieren
Website
Polygoonjournaal uit 1966
Dolfinarium uitgebreid met walrussenbassin in 1976

Het Dolfinarium in Harderwijk is het enige dolfinarium in Nederland. Het Dolfinarium in Harderwijk is het grootste zeezoogdierenpark van Europa en trekt jaarlijks honderdduizenden bezoekers. Het park werd in 1955 gesticht als nevenactiviteit bij de exploitatie van een rederij. In 1965 werden de deuren van het Dolfinarium geopend voor publiek.

Geschiedenis[bewerken]

In 1955 startte ondernemer Frits den Herder (samen met broer Coen de eigenaar van de lokale rederij en de speeltuin in Harderwijk) met het ‘verzamelen’ van zeezoogdieren. Hij bouwde het eerste Dolfinarium in Nederland. In 1965 werden de deuren van het Dolfinarium geopend voor het publiek. De Nederlanders werden uitgenodigd om een kijkje te komen nemen en te leren over verschillende dieren van de zee. Doel was 'het Nederlandse volk respect en ontzag laten kweken voor deze meest bijzondere en mythische zeezoogdieren'. Tot en met 2006 werd in het park de film Pirates 4D gedraaid. Een 3D-film met bewegende stoelen en watereffecten.

Het Dolfinarium behoort sinds 2001 tot het Franse moederbedrijf Compagnie des Alpes (CdA). De firma is gespecialiseerd in skiaccommodaties en amusementsparken en familievermaak. CdA is eigenaar van verschillende parken.

Eind 2014 verkocht Compagnie des Alpes het dolfinarium (samen met Walibi Sud-Ouest) aan de Spaanse groep Aspro Parks voor een bedrag van 18 miljoen euro.[1]

Diersoorten[bewerken]

Dolfijn Spetter KV09

De volgende zeedieren zijn in het Dolfinarium te bezichtigen:

  • Tuimelaardolfijnen
  • Zeeleeuwen
  • Zeehonden
  • Walrussen
  • Bruinvissen
  • Overige zeebewoners zoals: roggen, haaien, vissen, krabben, kreeften en anemonen.

Shows en voorstellingen[bewerken]

Aqua Bella[bewerken]

Aqua Bella is een dolfijnenshow die wordt opgevoerd in het DolfijndoMijn met een capaciteit van 2100 zitplaatsen. Tijdens de show wordt 3D-videomapping gebruikt. In november 2013 heeft Aqua Bella de hoogste onderscheiding ter wereld in dierentuinwereld en attractiebranche ontvangen: de Brass Ring Award. Het Dolfinarium was samen met dierenpark Bush Gardens uit Williamsburg (V.S.) genomineerd in de categorie ‘Live Entertainment Excellence’ (Best Overall Production: Budget of $400,001 – $700,000).

Voorstelling met dolfijnen[bewerken]

Voorstelling met dolfijnen is een educatieve show met tuimelaardolfijnen die wordt opgevoerd in de DolfijnenDelta.

De Piratenbende[bewerken]

De Piratenbende was een zeeleeuwenshow die werd opgevoerd in het Zotte Zeeleeuwentheater met een capaciteit van 1200 zitplaatsen. Er speelden alleen Californische Zeeleeuwen in de show.

Sterk Werk[bewerken]

De presentatie Sterk Werk is educatief en wordt opgevoerd in de Stoere Stellersterk. Uitsluitend Stellerzeeleeuwen doen mee in deze presentatie.

Onze kleine Dolfijn?[bewerken]

Onze kleine Dolfijn? Is een educatieve show over bruinvissen. Deze wordt opgevoerd in de Bruinvisbaai.

Hobbeldebobbelshow[bewerken]

De Hobbeldebobbelshow is een educatieve presentatie over gewone en grijze zeehonden. Deze wordt opgevoerd in het Zeehondenzand.

Snor(rrr) show[bewerken]

De Snor(rrr) show is een show die uitsluitend door Walrussen wordt opgevoerd in het Walrussenwal met een capaciteit van 800 zitplaatsen.

Voorstelling met zeeleeuwen[bewerken]

De voorstelling met zeeleeuwen is een show die wordt opgevoerd in de Zeeleeuwenzee met uitsluitend Californische zeeleeuwen.

(H)aaibaaishow[bewerken]

De (H)aaibaaishow is een educatieve voorstelling die wordt opgevoerd door roggen en haaien in het Roggenrif.

Schatten van de Zee[bewerken]

De theatervoorstelling Schatten van de Zee is een show in theater Zeezicht met 500 zitplaatsen. Deze voorstelling, ontwikkeld door Jora Entertainment, is sinds mei 2014 te zien.

Wally & z'n vriendjes[bewerken]

De voorstelling Wally & z'n vriendjes is een kindervoorstelling die plaats vindt in het Wallytheater met een capaciteit van 100 zitplaatsen.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties