Dollbergen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dollbergen
Plaats in Duitsland Vlag van Duitsland
Wapen van Dollbergen
Dollbergen (Nedersaksen)
Dollbergen
Situering
Deelstaat Nedersaksen
Landkreis Hannover
Gemeente Uetze
Coördinaten 52° 41′ NB, 10° 18′ OL
Algemeen
Oppervlakte 8,8 km²
Inwoners
(2017-12-31)
2.346
(267 inw./km²)
Hoogte 60 m
Overig
Postcode 31311
Netnummer 05177
Behoort tot gemeente sinds 1 mrt 1974
Foto's
Ligging van Dollbergen in de gemeente Uetze
Ligging van Dollbergen in de gemeente Uetze
Portaal  Portaalicoon   Duitsland

Dollbergen is een plaats in de gemeente Uetze in de Duitse deelstaat Nedersaksen, en maakt deel uit van het district Region Hannover. Dollbergen telt, volgens een door de Duitse Wikipedia geraadpleegd artikel in de Hannoversche Allgemeine Zeitung, 2.346 inwoners (ultimo 2021).

Aan de spoorlijn Berlijn - Lehrte ligt Station Dollbergen. Ieder uur stopt er in beide richtingen een stoptrein.

Het dorp is in 1226 voor het eerst in een document vermeld. Te Dollbergen worden reeds sedert circa 1800 aardappelen verbouwd; sinds 1909 zijn er bedrijven gevestigd, die aardappelproducten verwerken. In het dorp is een belangrijke groothandel in aardappelen en uien gevestigd, die tot buiten Nedersaksen veel klanten heeft.

Te Dollbergen is het grootste en belangrijkste bedrijf van de gemeente Uetze gevestigd, Avista Oil. Het is een onderneming, die in een eigen raffinaderij olieproducten, waaronder smeerolie, maakt, en ook afgewerkte olie recycleert. De onderneming heeft nevenvestigingen te Ingelmunster, België, en te Elst (Gld.), Nederland, en verder in o.a. Denemarken en de Verenigde Staten. Er werkten wereldwijd in 2016 ruim 600 mensen. In het dorpswapen van Dollbergen is de raffinaderij symbolisch in beeld gebracht.

De raffinaderij werd onder een andere naam reeds in 1921 in bedrijf genomen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het bedrijf reeds op 18 mei 1940 doelwit van een, vanuit geallieerd standpunt gezien, succesvolle aanval door bommenwerpers van de Britse Royal Air Force. Op 5 augustus 1944 werd dit bombardement herhaald, waarbij 12 doden vielen. Daaronder waren drie Nederlandse dwangarbeiders.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]