Dominique Dunne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dominique Dunne
Dominique Dunne
Algemene informatie
Volledige naam Dominique Ellen Dunne
Geboren 23 november 1959
Overleden 4 november 1982
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1979-1982
Beroep actrice
Handtekening
Handtekening
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Graf van Dunne op het Westwood Village Memorial Park Cemetery in Brentwood

Dominique Ellen Dunne (Santa Monica (Californië), 23 november 1959 - Los Angeles, 4 november 1982) was een Amerikaans actrice bekend van onder meer de film Poltergeist uit 1982. Haar broer was Griffin Dunne, die ook acteur is.

Moord[bewerken | brontekst bewerken]

Een carrière die veelbelovend was, maar vroegtijdig werd afgebroken: in 1982 werd ze vermoord door John Thomas Sweeney, haar ex-vriend. Op 30 oktober had ze de relatie met hem verbroken.

Sweeney bleek Dunne al lange tijd te mishandelen. Voor haar gastrol als mishandelde jonge vrouw in Hill Street Blues had ze zelfs geen make-up nodig. De wonden in die aflevering waren dus echt.

Dunne was bij haar thuis haar teksten aan het oefenen voor V, samen met collega David Packer. Sweeney drong het huis binnen, sleepte haar naar buiten en wurgde haar. Dunne was hersendood en vijf dagen later werd ze van de beademing gehaald. Ze stierf enkele weken vóór haar 23e verjaardag.

Sweeney kreeg 6 jaar gevangenisstraf voor openlijke geweldpleging en doodslag. Na 2,5 jaar werd hij echter wegens goed gedrag al vrijgelaten. Sweeney vond werk als kok, maar de moeder van Dunne deelde voor de deur van het restaurant folders uit met de tekst: The hands that will prepare your meal tonight also murdered Dominique Dunne (De handen die uw avondmaal zullen bereiden hebben ook Dominique Dunne omgebracht). Later veranderde Sweeney zijn naam in John Maura en verhuisde naar het noordwesten van de VS.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]