Don Coscarelli

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Don Coscarelli
Don Coscarelli (2017)
Volledige naam Don Coscarelli Jr.
Geboren 17 februari 1954
Tripoli
Geboorteland Vlag van Libië Libië
Genre Horror, fantasy
Films Phantasm-filmreeks (1-4), The Beastmaster, Bubba Ho-Tep
Onderscheidingen
Avoriaz Fantastic Film Festival voor Phantasm 1979
Bram Stoker Award voor Bubba Ho-Tep 2004
(en) IMDb-profiel
(nl) Moviemeter-profiel
(mul) TMDB-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Don Coscarelli (Tripoli, 17 februari 1954) is een Libisch-Amerikaans filmregisseur. Hij ontving in 2003 een Bram Stoker Award voor het script dat hij schreef voor de film Bubba Ho-Tep, naar het gelijknamige boek van Joe R. Lansdale. Ook Coscarelli's producties Phantasm (1979) en The Beastmaster (1982) leverden hem filmprijzen op.

Coscarelli's naam is onlosmakelijk verbonden aan de cultfilm-serie die volgde op de lowbudgetfilm Phantasm uit 1979. Bijna twintig jaar na dato verscheen hiervan het vierde deel en zowel de regisseur als hoofdrolspeler Angus Scrimm (die in alle delen speelt) werden door de titels graaggeziene gasten op verscheidene horrorfestivals.
Coscarelli's cult-imago werd nog eens vergroot na het verschijnen van Bubba Ho-Tep (2002), een horror-komedie over een door The Evil Dead-acteur Bruce Campbell gespeelde 68-jarige Elvis Presley, die nog steeds in leven is, maar waarvan niemand gelooft dat hij de echte is.

Coscarelli werd geboren in Libië, maar is de zoon van een Amerikaanse moeder (Kate) en groeide op in de Verenigde Staten. Zelf is hij vader van dochter Chloe en zoon Andy. Hij volgde nooit een opleiding voor het maken van films.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Coscarelli schreef de scripts van al zijn films zelf. Met uitzondering van Phantasm II verzorgde hij ook telkens zijn eigen productie. Tevens schreef hij (mee aan) de scripts voor:

Filmprijzen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Avoriaz Fantastic Film Festival 1979 - Special Jury Award voor Phantasm
  • Avoriaz Fantastic Film Festival 1982 - Antennae II Award voor The Beastmaster
  • U.S. Comedy Arts Festival 2003 - beste script, voor Bubba Ho-Tep
  • Bram Stoker Awards 2004 - beste script, voor Bubba Ho-Tep