Dopefish

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Dopefish ("dope" is hier een referentie aan “stompzinnigheid”, niet naar drugs) is een fictieve vis die dienstdoet als vijand in het vierde Commander Keen-computerspel, Secret of the Oracle uit 1991. Hij verscheen in dit spel alleen in het level The Well of Wishes. Het personage is sindsdien echter een eigen leven gaan leiden als een interne grap in veel pc-spellen.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De Dopefish is een grote groene vis met knaagdiertanden. Hij wordt in het “help” menu van Keen 4 beschreven als het "op een na domste wezen in het universum" (een referentie aan het Ravenous Bugblatter Beast of Traal uit The Hitchhiker's Guide to the Galaxy, die het domste wezen uit het universum is). De gedachten van het dier gaan niet verder dan "swim swim hungry, swim swim hungry". Hoewel de Dopefish een alleseter is, geeft hij de voorkeur aan helden. Bedenker Tom Hall gaf de Dopefish later ook de valse wetenschappelijke benaming Pisces swimeatus.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Tom Hall bedacht de Dopefish als een van 24 potentiële personages voor Keen 4. Volgens eigen zeggen tekende hij gewoon een domme kleine vis. Apogees webbeheerder Joe Siegler werd meteen de grootste fan van het dier en richtte zelfs een website gewijd aan de Dopefish op. Siegler deed ook de “stem” van de Dopefish: een grote boer die te horen is als Keen wordt opgegeten.

De Dopefish in computerspellen[bewerken | brontekst bewerken]

Verschijningen[bewerken | brontekst bewerken]

De Commander Keen-spellen en de fanspellen staan niet genoemd. In de onderstaande spellen komen afbeeldingen van de Dopefish in verschillende vormen en maten voor, vaak voorzien van de tekst "Dopefish lives!"

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel de Dopefish in deze spellen niet in beeld verschijnt, wordt er wel over hem gesproken.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]