Douwe Egberts

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
D.E. Master Blenders 1753 NV.
Fabriek in Utrecht
Fabriek in Utrecht
Beurs Euronext: DE
Oprichting Joure, Friesland in 1753
Sleutelfiguren Pierre Laubies (CEO)
Hoofdkantoor Oosterdoksstraat 80
1011 DK Amsterdam
Werknemers meer dan 7.000 werknemers
Producten Koffie en thee voor thuisgebruik, koffiesystemen en en koffieshops
Omzet € 2.680 miljoen (2012-2013)
Winst Gestegen € 277 miljoen (2012-2013)
Website http://www.demasterblenders1753.com/nl/Bedrijf/
Portaal  Portaalicoon   Economie
Joure: De Witte Os (2006)
Groningen: geschenkenwinkel (2012)
Reclameobject (2007)

Douwe Egberts (of DE) is een Nederlandse onderneming die koffie, thee en andere levensmiddelen verwerkt en verhandelt. Het bedrijf werd opgericht in 1753. Vanaf 1978 was het bedrijf in een aantal stappen uiteindelijk volledig in handen gekomen van het Amerikaanse bedrijf Sara Lee. Medio 2012 werd het weer verzelfstandigd en onder de naam D.E. Master Blenders 1753 NV naar de Euronext-beurs gebracht met de ticker DE.

Geschiedenis[bewerken]

Douwe Egberts is ontstaan toen Egbert Douwes en zijn vrouw Akke Thysses van zijn geboortedorp Idskenhuizen naar het nabijgelegen Joure verhuisden om daar op 11 maart 1753 een "winkel in koloniale waren" te beginnen. Douwes en zijn vrouw verkochten artikelen die 'tot de genoegens van het dagelijks leven behoren', waaronder ook kruidenierswaren, chocolade en zuidvruchten.

In 1780 werd het bedrijf overgedragen aan zoon Douwe Egberts (1755-1806) - wiens naam het bedrijf nog steeds draagt - en diens vrouw Ymke Jacobs Visser. DE hield zich bezig met de bewerking en het meleren van koffie, thee en tabak.

Onder leiding van zoon Douwe Egberts werd het bedrijf uitgebreid buiten de stadsgrenzen van Joure. Daarmee werd hij niet alleen de naamgever, maar ook de grondlegger van de expansie van het bedrijf. Na het overlijden van Egberts in 1806 werd het bedrijf voortgezet door zijn tweede vrouw Lysbeth Mintjes, die in een annonce aankondigde dat "De AFFAIRES blyven continueeren op de Firma van de Weduwe Douwe Egberts".

Douwe Egberts is verantwoordelijk voor het aanplanten van de Haulsterbossen.

Na de Tweede Wereldoorlog begon het bedrijf aan de internationale expansie door vestigingen te openen in Frankrijk, Spanje en Denemarken, en vanaf 1948 ook in België.

 • In 1968 werd er een houdstermaatschappij opgericht, Koninklijke Douwe Egberts.
 • In 1969 werd Kanis & Gunnink overgenomen.
 • In 1978 werd DE overgenomen door de Sara Lee Corporation.
 • In 1987 werd Duyvis overgenomen.
 • In 1989 werd Van Nelle overgenomen.
 • In 1998 werden de tabaksgerelateerde bedrijfsonderdelen verkocht aan Imperial Tobacco en de eerst overname gerealiseerd in Brazilië.
 • In 2001 werd DE Café opgericht en werd de Senseo geïntroduceerd.
 • In 2006 werd Duyvis verkocht aan de frisdranken- en snackproducent PepsiCo.
 • In 2011 werd Coffee Company overgenomen.[1]
 • In 2012 werd DE afgesplitst van Sara Lee en weer een zelfstandig bedrijf onder de naam D.E Master Blenders 1753 NV
 • In maart 2013 wordt bekend dat JAB een bod op alle aandelen wil doen

Terug naar de beurs[bewerken]

Begin maart 2012 heeft Sara Lee besloten Douwe Egberts af te stoten. Sara Lee besloot de oude aandelen van het bedrijf per medio juni te splitsen in een nieuw aandeel Sara Lee, een aandeel D.E Master Blenders 1753 én een dividend uit te keren van $ 3 per aandeel.[2]

Op 12 juni 2012 is de handel in aandelen D.E Master Blenders 1753 van start gaan op NYSE Euronext te Amsterdam. De onderneming is actief in Europa, Brazilië, Australië en Thailand. In het gebroken boekjaar 2011, dat liep tot 2 juli 2011, behaalde het een omzet van € 2,6 miljard en een bedrijfswinst van € 331 miljoen. De nettowinst groeide van € 240 miljoen vorig jaar naar € 276 miljoen in het boekjaar 2011.[3] Bij het bedrijf werken ongeveer 7.500 medewerkers wereldwijd. [4]

Kort na de introductie op de aandelenbeurs heeft het bedrijf bij het opmaken van de jaarcijfers 2012 boekhoudkundige onregelmatigheden ontdekt bij haar Braziliaanse activiteiten.[5] Oninbare vorderingen en verkopen zouden onjuist in de administratie zijn verwerkt. Verder heeft het bedrijf extra voorzieningen moeten treffen op, onder andere, de voorraden. Al deze aanpassingen zullen naar verwachting leiden tot een afname van het eigen vermogen met € 85-95 miljoen en van het resultaat met circa € 45-55 miljoen over het gebroken boekjaar 2012. Voor het fiscale jaar 2013 worden geen verdere financiële effecten verwacht.

In oktober 2012 werd het aandeel D.E. Master Blenders 1753 opgenomen in de de AEX index. Het bedrijf nam de plaats in van Tom Tom, dat degradeerde naar de AMX Index.

Overnamebod[bewerken]

Op 28 maart 2013 maakte D.E. Master Blenders 1753 bekend onderhandelingen te voeren met een groep Duitse investeerders onder leiding van Joh. A. Benckiser (JAB). Zij willen DE overnemen.[6] De Duitse investeerders zijn al grootaandeelhouder in het bedrijf en overwegen een bod te doen van € 12,75 per aandeel.[6] De gesprekken bevinden zich nog in een vroeg stadium en het is nog niet zeker of het daadwerkelijk tot een bod komt. De beurskoers van het aandeel schoot direct na het nieuws met ruim 27% omhoog naar € 12,23. Als D.E. wordt overgenomen, gaat het na acht maanden al weer van de beurs.[6] Eerder in 2012 nam de groep rond Benckiser al Peet's Coffee & Tee over, een van de oudste Amerikaanse verkopers van speciale koffie. Voor Peet’s betaalde zij $ 974 miljoen. In december 2012 nam JAB ook Caribou Coffee over voor zo'n $ 340 miljoen. Benckiser zet duidelijk in op synergie-effecten tussen deze drie koffiehuizen.[7] Het bod op D.E. is 12 april definitief geworden en het bestuur van D.E. steunt het bod.[8] JAB biedt € 12,50 per aandeel, een kwartje minder dan eerder verwacht, of zo'n € 7,5 miljard in totaal. Medio juni 2013 heeft JAB toestemming gekregen van de Europese Commissie en de Russische mededingingsautoriteit voor de overname.[9]

Op 18 september 2013 wordt het bod onvoorwaardelijk verklaard. JAB, via investeringsgroep Oak Leaf, had op dat moment 91,84% van de aandelen in handen.[10] Tegelijk werd bekend dat Pierre Laubies de nieuwe CEO wordt. De Fransman heeft ruim 25 jaar ervaring in de consumentengoederenindustrie en werkte het grootste deel van zijn loopbaan bij het Amerikaanse bedrijf Mars. Daar was hij topman van de huisdiervoedingactiviteiten.[10] De Nederlander Bart Brecht wordt bestuursvoorzitter. Jan Bennink stapt op.[10]

Merken en deelbedrijven[bewerken]

Merken[bewerken]

Verantwoord ondernemen[bewerken]

Volgens het bedrijf zelf heeft DE een beleid gericht op het duurzaam verbeteren van de economische en sociale positie van kleine boeren. In 2002 werd daartoe de DE Foundation opgericht. Deze ondersteunt koffieboeren in het verbeteren van kwaliteit en duurzaamheid van teelt waarbij de certificering van Utz Certified als standaard dient.

In 2004 deed de Koffiecoalitie onderzoek naar de bedrijfsvoering van DE. De werkomstandigheden op plantages in Kenia en Brazilië waar DE koffie inkoopt bleken verre van optimaal: geconstateerd werden schending van arbeidsrechten, lonen onder het bestaansminimum, kinderarbeid, gezondheidsklachten door onbeschermd gebruik van pesticiden, seksuele intimidatie van vrouwen en bedreiging van mensen die lid willen worden van een vakbond. Volgens het onderzoek was 4% van de omzet in Nederland afkomstig van duurzaam geproduceerde koffie.

In 2006 heeft Douwe Egberts “Burendag” in het leven geroepen. In 2008 ontstond de samenwerking met het Oranje Fonds. Met Burendag willen beide organisaties mensen dichter bij elkaar brengen. Douwe Egberts verzorgt de koffie die tijdens de activiteiten wordt geschonken. Het Oranje Fonds biedt mensen in buurten een financiële bijdrage om op Burendag activiteiten uit te voeren.

In 2007 verloor DE een rechtszaak[11] tegen de provincie Groningen. De voorzieningenrechter bepaalde dat de provincie bij openbare aanbesteding mag eisen dat koffie voldoet aan het Max Havelaar-keurmerk, dat zich specifiek op verbetering van de positie van kleine koffie boeren richt. Naar aanleiding van een soortgelijke aanbesteding van de provincie Noord-Holland is de Europese Commissie een inbreukprocedure tegen de Nederlandse Staat gestart. Eind 2011 is deze procedure voor het Hof van Justitie van de Europese Unie geweest, in het advies van de advocaat-generaal is alsnog vastgesteld dat dit in strijd is met Europese Aanbestedingsregels, maar een definitieve uitspraak is nog niet gedaan.[12] De uitspraken hebben gevolgen voor het inkoopbeleid van de Nederlandse Rijksoverheid en alle lagere overheden, die in 2010 voor 100 dan wel 50 procent duurzaam gaan inkopen. In een onderzoek van Oxfam International naar de bijdragen van de vier grote internationale koffiebranders (Nestlé, Kraft, Sara Lee en Procter & Gamble) blijkt dat Sara Lee zo'n 2 - 2,5% van het marktaandeel wereldwijd duurzaam geproduceerde koffie inkoopt. Sara Lee heeft de doelstelling aangenomen om in 2008 in totaal 20 miljoen kilo duurzame koffiebonen te kopen. Het streven van het concern is “om binnen afzienbare tijd” alleen maar duurzame koffie te verkopen.

In 2010 heeft Douwe Egberts een nieuw duurzaamheidsprogramma gepubliceerd: “Van teelt tot kop”. In dat jaar was het volume duurzaam gecertificeerde koffie van Sara Lee gegroeid naar 40 miljoen kilo. Sara Lee is de grootste afnemer van UTZ certified koffie wereldwijd. Sara Lee maakte bekend tot 2015 het volume duurzame koffie verder uit te bouwen tot totaal 350 miljoen kilo, ofwel meer dan 20% van Sara Lee’s jaarlijkse koffie volume.[13]

In 2011 ontving Douwe Egberts de “Lean & Green” award van de Nederlandse overheid voor de initiatieven op het gebied van duurzame logistiek. De verbeteringen die samen met partners in de logistieke keten worden behaald, reduceren tot 2013 20% CO2uitstoot. Sinds 2004 werkt Sara Lee al samen met partners Kuehne + Nagel, Nutricia en Unilever in het zogenaamde FLAME netwerk. De onderneming maakte ook bekend in een tweede stoomketel in de fabriek in Joure te investeren, die geschikt is voor koffiedik. Koffiedik uit het productieproces in de fabriek wordt vergist en verbrand ter opwekking van groene energie. De eerste stoomketel voor koffiedik werd in 1967 geplaatst.[14]

Punten[bewerken]

Veel gebruikers van Douwe Egberts-producten in Nederland sparen de waardepunten die zich op de verpakkingen bevinden. 200 waardepunten vertegenwoordigen een waarde van 1 euro. Met de gespaarde punten en eventuele bijbetaling kunnen in speciale DE-winkels allerlei artikelen worden aangeschaft.

Resultaten[bewerken]

De onderneming heeft een gebroken boekjaar dat loopt van begin juli tot eind juni. De specifieke dag varieert omdat het is gebaseerd op een vast aantal volle weken. De cijfers over de drie jaren tussen 2008/2009 tot en met 2010/2011 hebben een pro-forma karakter; het bedrijf bestond toen nog niet als zelfstandige onderneming, maar maakte deel uit van de Sara Lee Corporation. De cijfers zijn opgemaakt met het oog op de beursnotering van D.E Master Blenders 1753.

Als gevolg van een niet correcte weergave van de resultaten in Brazilië in voorgaande jaren, heeft de onderneming de resultaten over 2010/2011 herzien. Het nettoresultaat over dit gebroken boekjaar komt nu uit op € 267 miljoen, circa € 9 miljoen lager zoals weergegeven in het prospectus. Over 2011/2012 werd een resultaat gerapporteerd van € 267 miljoen; worden daar de met Brazilië verband houdende lasten van afgetrokken, dan resteert een nettoresultaat van € 100 miljoen.[15] In 2012/2013 had het bedrijf € 111 miljoen aan speciale kosten. Die hadden betrekking op de herstructurering, de invoering van een nieuw businessmodel en de kosten in verband met de overname door JAB. Na aftrek van deze speciale kosten kwam de winst uit op € 196 miljoen. Deze buitengewone kosten zijn niet in de tabel hieronder verwerkt.

Jaar Omzet Bedrijfsresultaat Nettoresultaat
2008/2009 Gestegen € 2.235 miljoen Gestegen € 346,5 miljoen Gestegen € 338,5 miljoen
2009/2010 Gestegen € 2.316 miljoen Gestegen € 346,7 miljoen Gestegen € 240,0 miljoen
2010/2011[16] Gestegen € 2.602 miljoen Gestegen € 331,3 miljoen Gestegen € 276,0 miljoen
2011/2012[17] Gestegen € 2.793 miljoen Gedaald € 321 miljoen Gedaald € 267 miljoen
2012/2013[18][19] Gedaald € 2.680 miljoen Gedaald € 255 miljoen Gestegen € 277 miljoen

Archief[bewerken]

 • In 2007 werden de archieven van Douwe Egberts, betreffende de familie de Jong, van Sara Lee in Utrecht overgedragen aan het Fries Historisch en Letterkundig Centrum Tresoar in Leeuwarden.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
 1. De Telegraaf: DE neemt Coffee Company over, 12 december 2011 Geraadpleegd op 2012-06-18
 2. (en) Persbericht Sara Lee: Besluit over bedrijfssplitsing, 31 mei 2012, geraadpleegd 15 juni 2012
 3. Het Financieele Dagblad, Sara Lee noemt afsplitsing D.E Master Blenders 1753, 15 maart 2012 Geraadpleegd op 2012-03-15
 4. Douwe Egberts Professional: Onze mensen, geraadpleegd 2 september 2013
 5. Persbericht DE: Financiële aanpassingen inzake Brazilië, 1 augustus 2012, geraadpleegd 2 augustus 2012
 6. a b c Douwe Egberts in gesprek over overname, NRC Handelsblad, 28 maart 2013, geraadpleegd op 28 maart 2013
 7. Derde koffie-overname voor strateeg Benckiser, De Telegraaf, 28 maart 2013, geraadpleegd op 28 maart 2013
 8. Bod op DE definitief, De Telegraaf, 12 april 2013, geraadpleegd op 12 april 2013
 9. De Telegraaf Toestemming autoriteiten voor overname, 12 juni 2013, geraadpleegd op 13 juni 2013
 10. a b c Parool DE bijna in Duitse handen, 18 setpember 2013, geraadpleegd op 22 september 2013
 11. Uitspraak voorzieningenrechter Rechtbank Groningen 23 november 2007
 12. Binnenlands Bestuur. "Provincie mag geen Max Havelaar koffie eisen", 16 december 2011.
 13. (en) Sara Lee. Sara Lee launches ambitious five-year sustainable coffee plan (10 januari 2011)
 14. Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Vergisting bedrijfsafval Bavaria
 15. DE Masterblender, persbericht boekjaar 2012, 28 augustus 2012 Geraadpleegd op 2012-10-25
 16. Emissie prospectus D.E Master Blenders 1753, 2012, voor de jaren 2008/2009 tot en met 2010/2011
 17. Exclusief bijzondere posten ivm Brazilië
 18. Exclusief diverse bijzondere posten
 19. (en) DE persbericht Jaarresultaten 2012/2013, geraadpleegd op 23 augustus 2013