Downton Abbey

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Downton Abbey
Producent Carnival Films
Scenario Julian Fellowes
Muziek John Lunn
Genre kostuumdrama
Taal Engels
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Prijzen 63e Primetime Emmy Awards: Beste televisiefilm of miniserie
69e Golden Globe Awards: Idem
Portaal  Portaalicoon   Film
De serie Downton Abbey wordt gedraaid in en om Highclere Castle

Downton Abbey is een Brits kostuumdrama geproduceerd door het Britse mediabedrijf Carnival Films voor het ITV-netwerk. Het werd gecreëerd en voornamelijk geschreven door acteur en schrijver Julian Fellowes.

Het eerste seizoen werd voor het eerst in 2010 in Engeland uitgezonden en behaalde hoge beoordelingen. In 2011, 2012 en 2013 zond ITV het tweede, derde en vierde seizoen uit.[1] In 2014 wordt een vijfde seizoen opgenomen en uitgezonden.

Productie[bewerken]

Het eerste seizoen kostte een miljoen pond per aflevering, maar is ook het succesvolst sinds Brideshead Revisited, dat meer dan tien miljoen kijkers had. Ook in de Verenigde Staten behaalde de serie meer dan zes miljoen kijkers per aflevering. Naar de tweede serie keken nog meer mensen (gemiddeld 11,5 miljoen), waarmee het met stip de meest bekeken dramaserie van de laatste 10 jaar werd.

De televisierechten voor de serie werden aan televisiezenders in meer dan 100 landen verkocht. Tijdens de 63e Primetime Emmy Awards in 2011 won de serie de prijs in de categorie "Beste televisiefilm of miniserie", naast een aparte prijs voor Maggie Smith als beste vrouwelijke acteur in een bijrol die ze ook het daaropvolgende jaar kreeg. Tijdens de uitreiking van de 69e Golden Globe Awards won de serie in dezelfde categorie. In 2013 werd de hele cast bekroond bij de 19e Screen Actors Guild Awards.

Overzicht[bewerken]

De serie speelt zich af in het fictieve Downton Abbey, het statige huis van de graaf en gravin van Grantham, en volgt de levens van de aristocratische familie Crawley en hun bedienden in de vroege regeerperiode van Koning George V. De eerste serie vindt plaats tijdens de laatste twee jaar voor de Eerste Wereldoorlog in 1914, beginnend met het nieuws dat de Titanic is gezonken. De tweede serie speelt in de Eerste Wereldoorlog.

Voor de opnames werd Highclere Castle in Hampshire gebruikt als Downton Abbey; de kamers van de bedienden bevonden zich op de filmset in Ealing Studios.

Het dorpje Bampton in Oxfordshire werd gebruikt voor de scènes die zich buiten de Abbey afspeelden, vooral in St. Mary's Church en de dorpsbibliotheek, dat de ingang werd voor het plaatselijke ziekenhuis. De personages in de serie refereren vaak aan de stadjes Malton, Easingwold en Kirby. Ook Ripon en Thirsk worden genoemd.

Tweede seizoen[bewerken]

Laura Mackie, ITV Director of Drama Commissioning, bevestigde in oktober 2010 dat er in 2011 een tweede seizoen zou worden uitgezonden. Dat bestond uit acht reguliere afleveringen plus een kerstspecial. Het filmen begon in maart. Zowel Michelle Dockery als Dame Maggie Smith, Brendan Coyle, Rob James-Collier en Dan Stevens tekenden voor het tweede seizoen en maken opnieuw hun opwachting. De eerste aflevering werd in Engeland op zondag 18 september 2011 door ITV uitgezonden. In Nederland door de NCRV op 5 november 2011. In België VRT zond de 2de reeks uit vanaf 1 mei 2012

Het tweede seizoen speelt zich af ten tijde van de Eerste Wereldoorlog.

Derde seizoen[bewerken]

op acht achtereenvolgende zondagen -van 16 september t/m 4 november 2012- is op ITV de derde serie te zien geweest. Nieuw personage in deze serie (afleveringen 1 en 2) was Martha Levinson, de moeder van Lady Grantham, gespeeld door de actrice Shirley MacLaine. Het derde seizoen is in Nederland uitgezonden tussen 24 november 2012 en 5 januari 2013 bij de NCRV op (Nederland 2, om 20.10 uur). De Nederlandse premiere van serie 3 vond op 17 november plaats in het Singer Museum te Laren, voor leden van de NCRV. De VRT (Vlaamstalige Belgische zender) zond de derde reeks vanaf zaterdag 9 maart 2013 uit.

Kerstspecial 2012[bewerken]

De Kerstspecial 2012 is op ITV uitgezonden op 1e Kerstdag. Op Eén werd de Kerstspecial uitgezonden in twee delen op 22 en 29 december 2012, en op 5 januari 2013 op Nederland 2.

Vierde seizoen[bewerken]

Op 23 november 2012 maakte ITV bekend dat er een vierde seizoen kwam, acht afleveringen met wederom een kerstspecial in 2013. De afleveringen waren vanaf 22 september 2013 te zien op ITV. Naast de terugkomst van Shirley Maclaine speelde als nieuwe ster Dame Kiri Te Kanawa ook een gastrol. Daarnaast verwelkomde de serie in dit seizoen het eerste donkere karakter. In Nederland werd de serie vanaf 9 november 2013 uitgezonden door de NCRV. Wekelijks keken er 650-750.000 kijkers. Op 4 januari 2014 was de kerstspecial te zien bij de NCRV.

Rolverdeling[bewerken]

Familie Crawley[bewerken]

Acteur Personage Series
Hugh Bonneville Robert Crawley, Earl of Grantham 1–4
Elizabeth McGovern Cora Crawley, Countess of Grantham 1–4
Michelle Dockery Lady Mary Josephine Crawley 1–4
Laura Carmichael Lady Edith Crawley 1–4
Jessica Brown Findlay Lady Sybil Crawley, later Lady Sybil Branson 1-3
Maggie Smith Violet Crawley, Dowager Countess of Grantham 1–4
Dan Stevens Mr Matthew Crawley 1–3
Penelope Wilton Mrs Isobel Crawley 1–4
Shirley MacLaine Martha Levinson 3-4

Personeel[bewerken]

Acteur Personage Functie Series
Jim Carter Charles Carson Butler 1–4
Phyllis Logan Elsie Hughes Huishoudster 1–4
Brendan Coyle John Bates Lord Granthams lijfknecht 1–4
Siobhan Finneran Sarah O'Brien Lady Granthams kamenier 1–3
Rob James-Collier Thomas Barrow Lakei, later Lord Granthams lijfknecht en onder-butler 1–4
Thomas Howes William Mason Lakei 1–2
Matt Milne Alfred Lakei 3-4
Allen Leech Tom Branson Chauffeur, later echtgenoot van Sybil Crawley 1–4
Joanne Froggatt Anna Smith, later Anna Bates Hoofd dienstmeid, later Lady Mary's kamenier 1–4
Rose Leslie Gwen Dawson Dienstmeid 1
Amy Nuttall Ethel Parks Dienstmeid 2-3
Lesley Nicol Beryl Patmore Kokkin 1–4
Sophie McShera Daisy Robinson, later Daisy Mason Keukenmeid 1–4

Verhaallijn[bewerken]

Eerste seizoen[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Het eerste seizoen start met het nieuws dat de RMS Titanic is gezonken. Op de Titanic bevond zich familie van de Crawleys, een neef van de graaf en diens zoon. De familie dreigt hierdoor het landgoed, dat al eeuwen in de familie is, kwijt te raken. De graaf heeft namelijk drie dochters, maar geen zoon. Volgens de voorschriften was de omgekomen neef erfgenaam van de titel en van het landgoed. De oudste dochter, Mary, zou gaan trouwen met haar omgekomen achterneef, waardoor het landgoed in de familie zou blijven. De nieuwe erfgenaam is nu een verre achterneef, Matthew Crawley. Als Mary met hem zou trouwen dan zou het landgoed alsnog in de familie blijven. Wanneer Matthew met zijn moeder in Downton arriveert, vindt hij er zijn draai niet. Hij is advocaat en is niet gewend in een klein dorp als Downton te wonen. Gaandeweg voelt hij er zich steeds meer thuis en wordt hij verliefd op Mary. Hij doet haar aan het eind van seizoen 1 een huwelijksaanzoek, maar Mary vraagt bedenktijd. Uiteindelijk verliest Matthew zijn geduld en hij ervaart haar besluiteloosheid als een afwijzing. In de laatste aflevering, wanneer Robert en Cora Crawley een groot tuinfeest organiseren, komt het schokkende nieuws dat de Eerste Wereldoorlog is uitgebroken.

Tweede seizoen[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Het tweede seizoen speelt zich af tijdens de Eerste Wereldoorlog. Matthew Crawley vecht mee aan het front. De Crawleys zijn bezorgd over zijn welzijn, maar Matthew is bereid om te vechten voor zijn vaderland. John Bates' ex-vrouw is echter te weten gekomen dat er ooit een Turkse diplomaat gestorven is op het kasteel (zie seizoen 1). Zij verkoopt haar geheim aan een krant, maar de eigenaar ervan, Sir Richard Carlisle, is de verloofde van Mary Crawley en zal het geheim bewaren, op voorwaarde dat Mary met hem trouwt. Zichtbaar tegen haar zin stemt ze er mee in.

Matthew Crawley heeft ondertussen ook een verloofde, Miss Lavinia Catherine Swire. Mary is jaloers op haar, maar het besluit van Matthew staat vast. Hij wil met Lavinia trouwen. Echter, net voor haar trouwen wordt ze ziek en overlijdt ze. Matthew voelt zich schuldig en belooft aan zichzelf nooit met Mary te trouwen, om Lavinia niet te vergeten. Aan het einde van de reeks wordt John Bates gearresteerd op verdenking van moord op zijn ex-vrouw. Zij heeft zichzelf vergiftigd, maar men denkt dat hij haar vermoord heeft.

Kerstspecial 2011[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De Kerstspecial speelt zich af net na de oorlog. De familie Crawley wil Kerstmis vieren, maar allerlei factoren dreigen dit in de war te sturen. John Bates, in seizoen twee gearresteerd op verdenking van moord, moet voor de rechtbank verschijnen. Robert Crawley en zijn personeel moeten getuigen. Iedereen probeert een goed woordje te doen, maar uiteindelijk blijken er allerlei tegenstrijdigheden te zijn. Bates wordt ter dood veroordeeld, maar uiteindelijk kan de straf nog omgezet worden in levenslang.

Mary begint steeds meer te twijfelen of het wel een goed idee is om met Sir Richard Carlisle te trouwen. Sir Richard begint haar meer en meer onder druk te zetten, en Mary is verliefd op Matthew.

Mary biecht het verhaal over Mr Pamuk - de Turkse diplomaat - aan Matthew op en vraagt of hij haar wil vergeven. Hierop antwoordt Matthew dat hij haar niet kan vergeven, omdat hij vindt dat het niet nodig is. Aan het einde van de special gebeurt echter eindelijk wat er al lang in de lucht hing; Matthew vraagt aan Mary of ze met hem wil trouwen. Ze gaat in op zijn aanbod en verbreekt haar relatie met Sir Richard Carlisle.

Derde seizoen[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Het huwelijk van Mary en Matthew wordt overschaduwd door het bijna-bankroet van Lord Grantham. Downton Abbey heeft geen geld genoeg om te kunnen overleven en moet verkocht worden. Ondertussen blijkt dat Mr. Swire, Lavinia's vader, Matthew als erfgenaam aangewezen heeft. Na lang steggelen besluit Matthew te investeren in Downton Abbey, dat gered lijkt te zijn. Matthew ontdekt echter dat Downton alsnog failliet kan gaan door het wanbestuur van Lord Grantham. Matthew wil moderniseren, maar de familie is tegen. Pas als Sybil noodlottig bij de geboorte van haar dochtertje Sybil overlijdt, ziet de familie in dat er veranderd moet worden. Tom Branson wordt de nieuwe landbestuurder.

Ondertussen zou Edith met Anthony Strallan gaan trouwen, ondanks de bezwaren van de familie, maar Strallan laat Edith in de steek, en wijst haar op het altaar af. Het roert ook "downstairs", als Thomas, die in het geheim homoseksueel is, de nieuwe bediende Jimmy probeert te kussen. Hij wordt ontslagen, maar door een lobby van Mr. Bates, die inmiddels vrijkwam, mag Thomas blijven.

Kerstspecial 2012[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Mary en Matthew hebben een goed huwelijk samen, maar Mary slaagt er niet in zwanger te raken. Matthew vreest dat hij dat zijn voortplantingsorganen tijdens de Eerste Wereldoorlog beschadigd zijn geraakt, maar de "fout" blijkt uiteindelijk bij Mary te liggen. Mary raakt toch zwanger en bevalt van een jongetje. Als Matthew van het ziekenhuis naar Downton Abbey rijdt om het blijde nieuws aan te kondigen, wordt zijn auto door een vrachtwagentje geschept. Matthew overlijdt ter plekke.

Vierde seizoen[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

In het vierde seizoen draait veel om hoe Mary omgaat met het verlies van Matthew. De eerste paar afleveringen draait het vooral om hoe ze rouwt, maar in de latere afleveringen komen verschillende aanbidders naar voren. Aan het einde van het seizoen blijkt dat Mary nog niet kan kiezen. Daarnaast is Edith zwanger van Michael Gregson, die naar Duitsland is gegaan om daar de Duitse nationaliteit te verkrijgen zodat hij van zijn vrouw scheiden kan en kan trouwen met Edith. Edith gaat naar Zwitserland om daar in het geheim te bevallen. Ze krijgt hier wel spijt van. Tom Branson krijgt meer invloed in het runnen van het landgoed en er begint zich een romance te ontwikkelen met een lerares uit het dorp.

Externe links[bewerken]


Bronnen, noten en/of referenties
  1. Downton Abbey: ITV bestelt derde reeks, The Guardian, 3 november 2011