Dr. Sleep

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dr. Sleep
Oorspronkelijke titel Doctor Sleep
Auteur(s) Stephen King
Land Verenigde Staten
Taal Nederlands
Oorspronkelijke taal Engels
Genre Horror, thriller
Uitgever Scribner
Pagina's 569
ISBN-code 9789024559152
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Dr. Sleep (oorspronkelijke titel Doctor Sleep) is een boek uit 2013 van Stephen King. Het verhaal is een vervolg op dat uit zijn eerdere boek The Shining zoals hij dat oorspronkelijk schreef (niet dat uit de filmversie van Stanley Kubrick, dat op kritieke in Dr. Sleep aangehaalde elementen afwijkt van het origineel). Het verhaal van Dr. Sleep is in hoofdlijnen nieuw, maar er vind wel een overlapping met The Shining plaats. Verschillende personages en verhaallijnen uit The Shining keren terug, worden aangehaald, vervolgd of afgerond in Dr. Sleep.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Na de gebeurtenissen in The Shining is de vijfjarige Danny 'Dan' Torrance volwassen geworden. In navolging van zijn vader Jack is hij alcoholist geworden. Zijn moeder Wendy is overleden aan kanker. Door een straatarme alcohol- en drugsverslaafde moeder en haar onschuldige peuter van hun laatste zeventig dollar te beroven, schrijft Dan zijn zwartste bladzijde. Daarop vertrekt hij naar Frazier, New Hampshire om opnieuw te beginnen. Een plaatselijke bewoner genaamd Billy Freeman helpt Dan daar aan een tijdelijk baantje als klusjesman en diens baas zorgt ervoor dat hij bij de Anonieme Alcoholisten gaat. Na verloop van tijd verruilt Dan zijn baantje als klusjesman voor dat als begeleider in het plaatselijke hospice. Hij beschikt nog steeds over the shining, een paranormale gave die hij zelf 'het licht' noemt. Dit maakt het hem mogelijk om de bewoners van het hospice speciale begeleiding te geven op het moment dat zij het leven verruilen voor het hiernamaals. Zo verwerft hij intern de bijnaam 'Dr. Sleep'.

Terwijl Dan zo goed en zo kwaad als het kan zijn nieuwe leven probeert te leiden, wordt er een meisje genaamd Abra geboren. Vanaf het moment dat ze ter wereld komt, heeft ze een psychische connectie met Dan, hoewel ze elkaar niet kennen of ooit zelfs maar gezien hebben. Dan krijgt regelmatig kleine, onschuldige boodschappen van haar door. Eerst onbedoeld en als ze wat ouder wordt door korte tekstjes te schrijven op het schrijfbord in Dans kamer in het hospice. Ook Abra beschikt over het licht, maar in veel grotere mate dan Dan ooit gedaan heeft. Zo komt Abra ongewild achter het bestaan van een groep die zichzelf De Ware Knoop noemt. Dit is een samenleving van schijnbaar doodgewone mensen op leeftijd die voortdurend in campers en motorhomes van de ene naar de andere plek trekken. In werkelijkheid zijn de leden van De Ware Knoop amper menselijk, maar voeden ze zich door 'stoom' te ademen. Dit is een materie die vrijkomt wanneer mensen die over het licht beschikken sterven. Hoe meer pijn daarmee gemoeid gaat, hoe zuiverder de stoom en hoe jonger het 'stoomhoofd', hoe groter de hoeveelheid. Het inademen van stoom maakt leden van De Ware Knoop na iedere maaltijd jonger, sterker en gezonder, terwijl ze verder verouderen zoals mensen doen. Door het nemen van stoom overleven de oudste leden van De Ware Knoop al eeuwen.

Abra is er geestelijk getuige van hoe De Ware Knoop een jongetje doodmartelt om zich te kunnen voeden aan zijn stoom. Wanneer hun leidster Rose 'De Hoed' O'Hara achter het bestaan van Abra en haar gigantische licht komt, wordt het meisje het hoofddoelwit van De Ware Knoop. Het laatste jongetje waaraan de leden van De Ware Knoop zich voedden, had namelijk mazelen. Voor moderne mensen een onschuldige kinderziekte, maar niet voor de leden van De Ware Knoop. Ze dreigen stuk voor stuk onder de aandoening te bezwijken, tenzij het consumeren van een dergelijk groot licht als dat van Abra ze kan redden. Abra zoekt de hulp van Dan om terug te vechten.