Draaideur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Draaideur

Een tourniquet of draaideur is een samenstel van drie of vier deurbladen die aan een gezamenlijke verticale as zijn afgehangen en als geheel om deze as draaien. Aan weerskanten bevinden zich gebogen afscheidingen ook wel kuipen genoemd, die zo breed zijn, dat bij een vierbladig tourniquet steeds twee deurbladen tussen de afscheidingen blijven en zo de deuropening afsluiten.
Een draaideur wordt toegepast op plaatsen waar veel in- en uitgelopen wordt, zoals ziekenhuizen, supermarkten en kantoorpanden, om het energieverlies veroorzaakt door "normale deuren" of schuifdeuren weg te nemen.

De tourniquet is in 1888 uitgevonden door de Amerikaan Theophilus Van Kannel.

De draairichting is meestal tegen de klok in, zodat rechts naar binnen of buiten gelopen kan worden, maar met de klok meedraaiende versies komen ook voor. Een draaideur voorkomt tocht en houdt het binnenklimaat gescheiden van het buitenklimaat. Dit betekent dat in de winter de koude van buiten nagenoeg niet binnen komt en in de zomer blijft de koele lucht van de airconditioning binnen.

Een draaideur kan gebouweigenaren daardoor een substantiële besparing in de energiekosten opleveren.

Trivia[bewerken]

  • In de vroegere restauratie van het station Driebergen-Zeist bij Zeist wordt de draaideur gebruikt om stroom op te wekken. Dit zou de eerste energieopwekkende draaideur ter wereld zijn.[1]
  • 'Draaideuradviseur' is de (geringschattende) functieaanduiding voor een adviseur die werkzaamheden verricht voor een organisatie, maar nu in een nieuwe hoedanigheid: de betrokkene was er bijvoorbeeld vroeger ambtenaar of bestuurder, maar wordt tegenwoordig ingehuurd als extern adviseur die voortaan een ander zakelijk belang dient, bijvoorbeeld dat van lobbyist.
  • 'Draaideurcrimineel': geringschattende aanduiding voor recidivist, die kennelijk te licht is getraft en er daardoor onvoldoende van heeft geleerd.
  • 'Draaideurpatiënt': idem patiënt, met name in de psychiatrie, die door combinatie van enerzijds onvoldoende effect van zijn vorige opname en anderzijds wellicht ook onvoldoende eigen herstelgedrag, telkens opnieuw moet worden opgenomen.
Bronnen, noten en/of referenties
  1. ’s Werelds eerste energieopwekkende draaideur, architectenweb.nl, 25 november 2008