Dreamcatcher (boek)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Dreamcatcher (2001) is een boek van de Amerikaanse schrijver Stephen King.

Het verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Vier vrienden, Jonesy, Beaver, Pete en Henry, hebben in hun jeugd een moedige daad verricht. Ze beschermden de geestelijk gehandicapte Duddits tegen de pesterijen van drie oudere jongens. Duddits wordt vanaf dit moment een bindende factor in hun leven en beïnvloedt dit.

Jaren later gaan de vier - inmiddels volwassen - een paar dagen jagen in Noord-Maine. Tijdens het jagen ontdekt Jonesy een verdwaalde man, McCarthy, en neemt hem mee naar hun blokhut. De man heeft een vreemde rode uitslag op zijn wang en laat zeer sterke en naar ether en alcohol stinkende boeren en winden. Tegelijkertijd vertonen dieren vreemd gedrag en komt een helikopter langs van waaruit men de stomverbaasde Jonesy en Beaver meedeelt dat de streek in quarantaine is genomen.

In de streek blijkt een buitenaards ruimteschip te zijn neergestort. Het wordt bevolkt door "Grijzen", de typische grijze aliens met grote zwarte ogen. Grijzen zijn feitelijk een soort "verdichting" van een buitenaardse schimmel, byrus, te vergelijken met hoe een paddenstoel een verdichting is van schimmel. Byrus verspreidt zich zeer snel op ieder oppervlak, maar is slecht tegen kou en aardse omstandigheden bestand en sterft ook vrij snel af. Wanneer het een mens of dier infecteert op de huid, wordt dit telepathisch, net zoals de Grijzen dit zijn. Na verloop van tijd sterft het byrus en verliest de geïnfecteerde zijn of haar telepathie. Maar wie byrus in zijn maag-darmkanaal krijgt zal daar een byrum ontwikkelen, een wezelachtige zeer agressieve alien die in het darmkanaal groeit en zich door het rectum naar buiten vreet. Dit is altijd dodelijk voor de Aardse gastheer, want bij het uitkomen vernietigt hij het onderlichaam van de gastheer. Een byrum is bovendien zeer agressief en gevaarlijk.

McCarthy blijkt een byrum te bezitten die Beaver doodt. Een Grijze, "Mr. Gray", neemt hierop de geest van Jonesy over, die zich hier echter tegen verzet. In een klein kamertje in zijn geest, gesymboliseerd door een kantoor, houdt Jonesy stand tegen de indringer, die overigens vrijwel volledige macht over zijn lichaam heeft. Mr. Gray weet buiten de quarantainezone te komen en infecteert een hond met een byrum. Deze hond wil hij in het drinkwaterreservoir van Boston gooien, waarna de byrum geboren zal worden en heel Boston zal besmetten met buitenaardse sporen. Jonesy weet Mr. Gray vanuit zijn geest te vertragen, waarna Henry met hulp van de aan leukemie stervende Duddits Jonesy helpt zijn lichaam terug te veroveren. Samen verdrijven ze Mr. Gray en doden de byrum, die al uit de stervende hond was gekropen en al bijna in het reservoir was gesprongen.