Drie-urenbloem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Uurbloem
Drie-urenbloem
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Malviden
Orde:Malvales
Familie:Malvaceae (Kaasjeskruidfamilie)
Geslacht:Hibiscus
Soort
Hibiscus trionum
L. (1753)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Uurbloem op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Hibiscus trionum

De drie-urenbloem (Hibiscus trionum) is een 10-60 cm hoge, kruipende tot rechtopstaande eenjarige plant met borstelig behaarde twijgen. De bladeren zijn meer of minder diep ingesneden in drie tot vijf langwerpig-lancetvormige, geveerde segmenten. De naam verwijst naar het feit dat iedere bloem van deze plant slechts enkele uren bloeit.

Bloei[bewerken | brontekst bewerken]

De drie-urenbloem bloeit van juni tot september. De bloemen groeien solitair op lange bloemstengels in de bladoksels. Ze zijn alleen in de voormiddag geopend. De buitenkelk bestaat uit tien tot dertien smalle, lintvormige, borstelig behaarde blaadjes. De binnenkelk is circa twee keer zo lang, vijfslippig en heeft donkerviolette nerven en stijve haren. De vijf kroonbladeren zijn 2–3 cm lang en bleekgeel met aan de basis een donkerviolette vlek. De vruchten zijn doosvruchten die omsloten worden door de opgeblazen kelk.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

De drie-urenbloem komt van nature voor in Zuidoost-Europa en het oosten van Midden-Europa, West- en Centraal-Azië en het noorden, oosten en zuiden van Afrika. In het Middellandse Zeegebied is de plant ingeburgerd. Hij komt voor in braak- en cultuurland op vochtige plaatsen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]