Driekielwaterschildpad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Driekielwaterschildpad
IUCN-status: Bedreigd[1] (2000)
Mauremys mutica kami
Mauremys mutica kami
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Orde: Testudines (Schildpadden)
Familie: Geoemydidae
Geslacht: Mauremys
Soort
Mauremys mutica
Cantor, 1842
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De driekielwaterschildpad[2] (Mauremys mutica) is een schildpad uit de familie Geoemydidae. De schildpad is qua Nederlandse naam te verwarren met de driestreepdoosschildpad (Cuora trifasciata).

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

De Nederlandse naam is te danken aan de duidelijk zichtbare kiel op het midden van het rugschild, met aan weerszijden twee minder duidelijke laterale kielen. Deze zijn bij de juvenielen meer prominent maar vervagen naarmate de schildpad ouder wordt. De schildkleur van volwassen exemplaren is bruin tot donkerbruin, de naden tussen de hoornplaten zijn donkerder. De maximale schildlengte is ongeveer 20 centimeter.

De huid van de kop en poten is grijs tot groen van kleur aan de bovenzijde, maar geelachtig aan de onderzijde. Achter het oog is een duidelijke brede gele streep zichtbaar die over het trommelvlies doorloopt tot in de nek. Soms is een tweede streep aanwezig van de mondhoek tot onder het trommelvlies. De kop en nek zijn geel gekleurd en soms gevlekt.

Verspreiding en habitat[bewerken]

De driekielwaterschildpad komt voor in Azië; in China, Japan, Taiwan en Vietnam.[3] De habitat bestaat uit langzaam stromende, grotere wateren zoals moerassen, zowel met als zonder houtige begroeiing. De schildpad is overdag actief en zont graag. De schildpad duikt wel eens op in de handel in exotische dieren, ook wordt er op gejaagd voor het vlees of voor als traditioneel medicijn. Over de biologie en levenswijze is weinig bekend.

Bronvermelding[bewerken]

Referenties
Bronnen
  • (en) Peter Uetz & Jakob Hallermann - The Reptile Database – Mauremys mutica - Website Geconsulteerd 10 juli 2012
  • (en) Fritz, U. & P. Havaš (2007) - Checklist of Chelonians of the World - Website
  • (en) C.H. Ernst, R.G.M. Altenburg & R.W. Barbour - Turtles of the World - Website