Driewegen (Borsele)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Driewegen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Driewegen
Driewegen (Borsele)
Driewegen (Borsele)
Situering
Provincie Zeeland
Gemeente Borsele
Coördinaten 51° 25′ NB, 3° 48′ OL
Algemeen
Inwoners (1-1-2010) 574
Detailkaart
Driewegen in de gemeente Borsele
Driewegen in de gemeente Borsele
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Driewegen is een dorp in de gemeente Borsele, in de Nederlandse provincie Zeeland. Het dorp heeft 569 inwoners per 01-01-2011. Driewegen ontstond in de 14e eeuw op een driesprong van wegen. Tot 1970 was het een zelfstandige gemeente.

Geografie[bewerken]

Het dorp is gelegen op het zuidelijk deel van het schiereiland Zuid-Beveland, de zogenaamde “Zak van Zuid-Beveland”, alwaar de omgeving voornamelijk bestaat uit kleine dorpjes, polders, dijken, welen en kreekresten. Zoals zoveel Zuid-Bevelandse dorpen kent Driewegen een lange geschiedenis van strijd tegen het water. Het dorp groeide in de 16e eeuw ten koste van het naburige Coudorpe, waarvan de inwoners naar Driewegen vertrokken vanwege de vruchtbaardere gronden.[1]

Wapen en vlag[bewerken]

Het wapen van Driewegen bevat in zilver drie balken van keel (rood). Het is waarschijnlijk een sprekend wapen, waarbij de drie balken de drie wegen waaraan het dorp ontstaan is voorstellen. Het wapen werd op 31 juli 1817 voor de gemeente bevestigd.

In de 17e eeuw komt een gevierendeeld wapen voor, met in twee delen het huidige wapen, de andere twee delen bevatten in zilver drie vijfbladerige gesteelde bloemen.[2] Dit is het wapen van het verdwenen Coudorpe.

De vlag bevat twee verticale banen in de kleuren wit (hijskant) en rood, met het wapen in de witte baan. De vlag werd door de gemeenteraad vastgesteld op 26 april 1954.

Kerkgebouw[bewerken]

Het dorp beschikt over een klein kerkje met in de voorgevel een witte steen met een 18-regelige inscriptie. De tekst herinnert aan een initiatief van de heren van Watervliet, die in 1659 geld inzamelden om het toenmalige kerkgebouw op te knappen. Naast de kerk staat het voormalige raadhuis met een fraaie trapgevel uit 1913.

Galerij[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Ruiter, J. de (2007) Driewegen. Dorp in de Coudorpse polder. Goes: Borsels Boekenfonds
  2. Smallegange, M. (1696) Nieuwe Cronyk van Zeeland, eerste deel. Middelburg: Meertens