Driouch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Driouch
ⴷⵔⵉⵡⴻⵛ
Plaats in Marokko Vlag van Marokko
Driouch (Marokko)
Driouch
Situering
Regio Oriental
Provincie Driouch
Coördinaten 34° 55′ NB, 3° 24′ WL
Algemeen
Oppervlakte 4,70 km²
Inwoners
(2020)
32.983 (5.136 inw/km²)
Foto's
Portaal  Portaalicoon   Afrika

Driouch is een stad gelegen in het Rifgebergte, in het noordoosten van Marokko. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Driouch in de regio Oriental. Driouch ligt in het stamgebied van de Ibdarsen. De stad telt ruim dertigduizend inwoners.

Locatie[bewerken | brontekst bewerken]

Driouch ligt in de oostelijke uitlopers van het Rifgebergte ongeveer 100 km (rijafstand) ten zuidoosten van Al Hoceima en ongeveer 60 km ten zuidwesten van Nador. Na langdurige of hevige regenval stroomt de Oued Kert, die ten westen van Melilla uitmondt in de Middellandse Zee, door de stad.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Driouch speelde een rol in de Rifoorlog. De stad behoorde tot de Riffijnen die onder het bevel van Abd el-Krim, die de Republiek van de Rif stichtte en zich verzette tegen de Spaanse bezetter. Later had het een kleine bevolking en Spaans leger dat een garnizoen bouwde dat een burgerdorp omvatte. De Spaanse aanwezigheid werd sterk tegengewerkt door de inwoners van de stad en de regio. Desondanks is de Spaanse aanwezigheid op Driouch nog steeds waar te nemen. De oude Spaanse markt, de katholieke kerk (Al kanisa), het Spaanse klooster, de brug over de rivier de Kert, het oude centrale park herinneren allemaal aan het Spaanse koloniale verleden van de stad. Na de onafhankelijkheid van Marokko werd de stad een deel van de provincie Nador in de oostelijke regio. De stad groeide en in 1975 kwamen er honderden Marokkaanse vluchtelingen van Riffijnse afkomst die door de Algerijnse regering waren verdreven tijdens de crisis in de Westelijke Sahara wonen. Zij gingen de meerderheid in de wijk Qishla vormen. In 2009 werd het de hoofdstad van de nieuwe gelijknamige provincie Driouch.

Bevolking en economie[bewerken | brontekst bewerken]

De inwoners van de stad zijn voornamelijk Rif-Berbers die in de tweede helft van de 20e eeuw immigreerden. Veel mannen werken in Europa en keren elke zomer met hun familie terug naar hun geboorteplaats. Er zijn banen in de detailhandel, handel en administratie, maar ook in scholen en in de gezondheidszorg.