Duane Hanson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Duane Hanson (1972)

Duane Hanson (Alexandria (Minnesota), 17 januari 1925 - Boca Raton (Florida), 6 januari 1996) was een Amerikaanse kunstenaar en een vertegenwoordiger van het hyperrealisme. Hij werd in 1925 in Alexandria (Minnesota) geboren.

Hanson was een hyperrealist die zijn beeldhouwwerken zo veel mogelijk liet lijken op de werkelijkheid. Hierbij gebruikte hij echte rekwisieten om de realiteit zo veel mogelijk te benaderen. Een goed voorbeeld is 'Supermarket Lady', een winkelende vrouw met een uitpuilend boodschappenwagentje. Zijn figuren zijn individuen en stereotypen getypeerd in een banale omgeving of situatie genoemd "The riot", "The jogger" of "Women with a purse".
Duane Hanson toonde allerlei persoonlijkheden uit de Amerikaanse samenleving.

Duane Hanson overleed in 1996.

Man on bench (1977)


Werk van Duane Hanson

Duane Hanson kunstmatig gemaakt , levensgrote figuren zijn levensecht in elk detail en zijn allemaal in de normale vorm van menselijke modellen. Hanson werd beïnvloed door de Pop Art. Huisvrouwen , bouwvakkers , serveersters , autoverkopers , verzorgers, ect. waren geschrikte modellen voor zijn ontwerpen.

Algemene informatie van Duane Hanson

Duane Hanson (1925-1996) is een van de belangrijkste beeldhouwers van de 20ste eeuw belastingplichtig aan het expressionisme (stroming in de kunst waarbij de kunstenaar zijn gevoelens uitdrukt door vervorming van de werkelijkheid).