Duckstad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Duckstad is de fictieve stad waar Donald Duck, zijn familie en vele andere Disney-figuren wonen. Duckstad is ontworpen door Disney-tekenaar Carl Barks, die ook de meeste andere bekende inwoners van deze stad heeft bedacht.[1]

Regelmatig reist men tussen Duckstad en Gansdorp, dat een dorp is dat in dezelfde fictieve wereld ligt. Verder hebben veel plaatsen in deze fictieve wereld dezelfde namen als die in de werkelijke wereld, alleen wonen er eenden, honden, ganzen enzovoorts, dus kan men bijvoorbeeld ook van Duckstad naar Kreta of Schotland reizen.

Ligging[bewerken]

Duckstad wordt in enkele stripverhalen aan de Verenigde Staten gekoppeld. Enkele auteurs plaatsen Duckstad in de eveneens fictieve staat Calisota die zich bevindt aan de westkust van de Verenigde Staten, ruwweg in het noorden van het echte Californië. Ook komt men regelmatig in de strips de landen Brutopia en Verweggistan tegen.

Geschiedenis[bewerken]

Verschillende auteurs hebben Duckstad een geschiedenis gegeven. De bekendste en meest uitgewerkte is die van Keno Don Rosa.

Cornelis Prul[bewerken]

In de verhalen van Don Rosa werd de plaats waar Duckstad ligt voor het eerst bewoond op 17 juni 1579, toen Sir Francis Drake en zijn bemanning er een fort, genaamd Nederlands Fort Drakeburg, bouwden. Dit deed hij in naam van de Britse koningin. In 1818 kwam Cornelis Prul naar het fort. Niet lang daarna werden de Britten aangevallen door de Spanjaarden, waarna de Britten zichzelf kansloos achtten en vluchtten. De eigendomsakte moest echter nog wel aan de Spanjaarden worden gegeven. Cornelis Prul wordt met deze taak opgezadeld. Alleen Cornelis blijft achter en hij verzint een list. Voordat Cornelis de eigendomsakte overhandigt aan de Spanjaarden wil hij hun een feestmaal geven. Hij stopt maïskolven in een pan, die 'ontploffen' en de popcorn vliegt in het rond, waardoor de Spanjaarden denken dat ze worden aangevallen en vluchten. Nadat Prul zodoende het fort voor zichzelf heeft gewonnen verandert hij de naam ervan in 'Fort Duckburg', dat later zou uitgroeien tot Duckstad. Sindsdien wordt Cornelis Prul als de stichter van Duckstad gezien.

Omdat het fort regelmatig wordt aangevallen door indianen, richt Prul de 'Woudloper Militie' op. Prul wordt geëerd met een standbeeld in het centrum van de stad, waarop hij een paar maïskolven aan zijn volk aanbiedt en trots zijn snavel de lucht insteekt.

Na Prul[bewerken]

De kleinzoon van Cornelis Prul, Koenraad Prul, vertrekt aan het einde van de 19e eeuw om goud te gaan zoeken. Dat avontuur mislukt en hij wil terugkeren naar Duckstad, maar hij heeft geen geld. Daarom verkoopt hij de eigendomsakte aan een andere goudzoeker, voor slechts 200 dollar. Deze andere goudzoeker is Dagobert Duck. Dagobert komt in 1902 voor het eerst in Duckburg, dat hij omdoopt tot Duckstad. In dat jaar laat Dagobert het oude fort afbreken en bouwt op dezelfde heuvel zijn geldpakhuis, dat dus op exact dezelfde locatie staat als waar vroeger Fort Duckburg stond.

Inwoners[bewerken]

1rightarrow blue.svg zie ook Lijst van Donald Duck-personages

Veel inwoners van Duckstad zijn - zoals de naam van de stad al aangeeft - eenden. Daarnaast wonen er een aantal andere dieren, zoals paarden (Karel Paardepoot), koeien (Clarabella Koe), honden (Goofy) en muizen (Mickey en Minnie Mouse) . Hoewel er geen echte mensen in Duckstad lijken te wonen hebben de meeste overige inwoners (zoals buurman Bolderbast) wel een mensachtig voorkomen, afgezien van een opvallende zwarte neus.

Verenigingen[bewerken]

De Jonge Woudlopers[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Jonge Woudlopers voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Jonge Woudlopers is een scoutingvereniging, opgericht door Cornelis Pruls zoon, Theodoor Prul. Deze vereniging werd opgericht om jonge bewoners van Duckstad te leren over goede daden, bescherming van het land en het behoud van kennis. Deze vereniging is vernoemd naar de Woudlopers Militie. De woudlopers gebruikten het oude fort in de eerste jaren als hoofdkwartier.

Duckstadse damesclub[bewerken]

De Damesclub is een club waar veel vrouwelijke inwoners van Duckstad lid van zijn, bijvoorbeeld Katrien Duck, Klaartje Kip en Clarabella Koe. Katrien is ook meestal de voorzitster van de Damesclub.

De club verzint veel liefdadigheidsacties of andere acties. Ze vonden bijvoorbeeld dat snoepgoed verboden moest worden, maar ze collecteerden ook voor de kinderen in Krotdorp. Katrien vraagt meestal Donald Duck en Guus Geluk erbij om te collecteren of wat anders voor de club te doen.

Evenementen[bewerken]

In Duckstad zijn elk jaar diverse evenementen.

De Slag om Duckstad[bewerken]

Elk jaar wordt de "Slag om Duckstad" herdacht. Tijdens het herdenkingsfeest wordt de slag, waarbij generaal Custard de stad wist te verdedigen tegen de Engelsen, nagespeeld. Hierbij is er een grote rol weggelegd voor de generaal en zijn echtgenote, die gespeeld wordt door Miss Duckstad. Het schouwspel speelt zich af bij de Duckstad-brug, de enige overgang voor de Engelsen om bij Duckstad te komen. De twee partijen werden namelijk gescheiden door een rivier. Bijna elk jaar loopt de viering uit op een fiasco doordat veel Duckstadse mannen elkaar in de haren vliegen tijdens en na de audities voor de rol van generaal Custard.

Media[bewerken]

Duckstad heeft onder meer een eigen krant, de Duckstadkrant. Deze verschijnt regelmatig in het weekblad Donald Duck. De Roddelflop is het grootste roddelblad van Duckstad. Andere roddelbladen zijn de Weekeend, Privaat en de Sorry.

Nog een ander blad is de Autokwaak.

Sport[bewerken]

Duckstad kent veel verschillende sportverenigingen, in allerlei takken van de sport, verschillend van voetbal tot ijshockey. Bij vrijwel al deze sporten heerst er een rivaliteit tegenover Gansdorp.

FC Duckstad[bewerken]

FC Duckstad is de grootste voetbalclub uit Duckstad. Ze spelen in een rood-geel verticaal gestreept shirt, witte broek en rode kousen. Spelers van dit team zijn onder andere:[bron?]

FC Duckstad B[bewerken]

Bekende personages uit Duckstad hebben ook een rol gespeeld als voetballer. Deze stonden op een poster vermeld die vroeger in het blad Donald Duck werd verspreid. In dit team speelden:[bron?]

 • Willie Wortel (coach, alleen door te lastige tactieken snapt niemand hem)
 • Dagobert Duck (hoofdsponsor)
 • Katrien Duck (verzorgster, zeer geliefd door Donald en Guus)
 • Donald Duck (aanvaller, scoort regelmatig een doelpunt)
 • Guus Geluk (aanvaller, doet op het veld weinig maar door zijn geluk is hij toch de topscoorder)
 • Karel Paardepoot (aanvaller, een man van veel woorden weinig prestaties)
 • Joe Carioca (middenvelder, zorgt voor de balans in de ploeg en kan ook op tien spelen)
 • Goofy (middenvelder, oogt heel slaperig en speelt vrij weinig)
 • Rein Vos (middenvelder, is snel op zijn flank en heeft een goede balcontrole)
 • Bruin Beer (verdediger, pakt veel onnodige kaarten door een knuppel die hij iedere wedstrijd bij zich heeft)
 • Bertus Bolderbast (verdediger, zit vooral bij het team om zijn ruzie met Donald Duck voort te kunnen zetten)
 • Broer Konijn (verdediger, is snel en hopt met gemak over tegenstanders heen)
 • Opperhoofd van de Rondbuiken (verdediger, een man die zijn werk doet en niets extra. Gaat soms in de wedstrijd de vredespijp roken)
 • Gijs Gans (doelman, maar krijgt veel tegendoelpunten omdat hij altijd slaapt of eet)

Andere voetbalclubs[bewerken]

Andere voetbalclubs in Duckstad en omgeving zijn:[bron?]

 • Duckstadse Boys, spelend in tenue met verschillende kleuren blauw.
 • C.P.V. (Cornelis Prul Vooruit), speelt in gele shirts en kousen en een blauwe broek.
 • Duckstad Vooruit, speelt in het blauw en wit. In dit team voetbalt de jeugd van Duckstad, waaronder Puk en Max. De verhalen van Duckstad Vooruit zijn te lezen in de Duck Out.
 • Duckstadse Diamanten (de oude naam was Duckstadse Doordouwers).
 • FC Eendhoven
 • FC Gansdorp
 • V.V. Zwaandam
 • Dagojax en Rockeroord (als parodie op Ajax en Feyenoord), die zijn opgericht door respectievelijk Dagobert Duck en Rockerduck. Ze zijn slechts één maal te zien en wel in Donald Duck Pocket 174 ½ / Voetbalkoorts.
 • Daarnaast zijn er nog twee amateurclubs, de Dagoberts en de Rockerducks.
 • PSVÉÉ, werd getoond op een spandoek op een vierdelige poster in Donald Duck Weekblad tijdens het WK 2010.

Duckstad op de Olympische Spelen[bewerken]

Duckstad levert ook eigen sporters af voor de Olympische Spelen, het succes van deze sporters is onbekend. De vijf Duckstadse atleten bij de Olympische Zomerspelen van Athene in 2004:[bron?]

Klimaat[bewerken]

Het klimaat in Duckstad kent grote verschillen tussen winter en zomer. In de winter kunnen er enorme sneeuwbuien vallen (die aanleiding geven tot regelmatige sneeuwballengevechten) en wordt op de sloten en plassen rond Duckstad geschaatst. Regelmatig zijn er wedstrijden, die onveranderlijk door Guus Geluk worden gewonnen. In de zomer kan het bijzonder warm worden.

De neerslag is onbekend, in Californië (waar Duckstad op gebaseerd zou zijn) zijn namelijk grote verschillen in de jaarlijkse neerslag.

Plaatsen in de buurt van Duckstad[bewerken]

Plaatsen die vaak in de Donald Duck verhalen voorkomen en in de buurt van Duckstad liggen zijn:[bron?]

 • Kwexel (gebaseerd op Texel)
 • Terkwelling (gebaseerd op Terschelling)
 • Valkmaar (gebaseerd op Alkmaar)
 • Meeuwarden (gebaseerd op Leeuwarden)
 • Snaveldoorn (gebaseerd op Apeldoorn)
 • Eimegen Duckenburg (gebaseerd op Nijmegen Dukenburg)
 • Den Vosch (gebaseerd op 's-Hertogenbosch)
 • Eitrecht (gebaseerd op Utrecht)
 • Otterdam (gebaseerd op Rotterdam)
 • Beerenveen (gebaseerd op Heerenveen)
 • Vissingen (gebaseerd op Vlissingen)
 • Beverwijk (gebaseerd op Beverwijk)
 • Duckvoort (gebaseerd op Zandvoort, ligt aan zee en kent veel stranden)
 • Gansvoort (gebaseerd op Zandvoort, ligt aan de overkant van de zee van Duckstad)
 • Eendhoven (gebaseerd op Eindhoven, waarschijnlijk vastgegroeid of deel van Duckstad)
 • Eimuiden (gebaseerd op IJmuiden)
 • Varkenswaard (gebaseerd op Valkenswaard)
 • Baalwijk (gebaseerd op Waalwijk) De stad waar de rivier de Baal langsstroomt
 • Olifantwerpen (gebaseerd op Antwerpen)
 • Gansdorp (ligt niet ver van Duckstad, in de sport is er veel rivaliteit tussen deze twee plaatsen)
 • Klaarlem (gebaseerd op Haarlem)
 • Den Kelder (gebaseerd op Den Helder)
 • Kalkoensteradeel (hier wonen veel kalkoenen)
 • Haastricht (gebaseerd op Maastricht)
 • Boossendaal (gebaseerd op Roosendaal)
 • Eendwijk aan Zee (Hier gaan alle inwoners van Duckstad vaak naar het strand)
 • Ganswijk aan Zee
 • Broek op Langeduck (gebaseerd op Broek op Langedijk)
 • Zwaandrecht (gebaseerd op Zwijndrecht)
 • Zwaandijk/Zwaandam (gebaseerd op Zaandam, een niet al te grote plaats, zou een wijk/buurt van Duckstad kunnen zijn)
 • Hamsterdam (gebaseerd op Amsterdam, is bekend om het jaarlijkse kaasfestival)
 • Kathoevedorp (gebaseerd op Badhoevedorp)
 • Krotdorp (een arm dorpje waar vaak voor gecollecteerd wordt)
 • Duckstad ligt volgens verhalen van Barks en Don Rosa aan de zee, of in ieder geval aan de uitmonding van een rivier dicht bij zee.
 • Dicht bij Duckstad ligt het Duckstadse bos, waar vele andere bekende Disney-personages wonen en waar ook de Jonge Woudlopers vaak heen gaan.
 • Rond Duckstad liggen ook grote stukken platteland, waar onder andere op de grens van Duckstad en Gansdorp de boerderij van Oma Duck staat.
 • Ten oosten ligt een woestijn, wordt gezegd in sommige verhalen.

In andere talen[bewerken]

Duckstad heeft in verschillende talen verschillende namen. Zo heet de stad in het Engels Duckburg, is Entenhausen Donalds woonplaats in de Duitstalige versie, woont de Franse Donald in Donaldville en heeft men het in het Zweeds over Ankeborg. In de originele Engelse taal (en ook enkele andere talen) woont Mickey Mouse niet in Duckburg, maar in Mouseton.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
 1. (en) Ault, D. Carl Barks: Conversations, University Press of Mississippi, 2003 p. 91, ISBN 978-1578065011