Dunbekwulp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dunbekwulp
IUCN-status: Kritiek[1] (2012)
Slender-billed curlew (Naumann).jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Charadriiformes (Steltloperachtigen)
Familie: Scolopacidae (Strandlopers en snippen)
Geslacht: Numenius (Wulpen)
Soort
Numenius tenuirostris
Vieillot, 1817
Afbeeldingen Dunbekwulp op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Dunbekwulp op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De dunbekwulp (Numenius tenuirostris) is een vogel uit de familie van snipachtigen (Scolopacidae).

Kenmerken[bewerken]

De vogel heeft ongeveer de grootte van een regenwulp, maar de dunbekwulp onderscheidt zich van regenwulp en de gewone wulp door een licht verenkleed met duidelijke hartvormige vlekken op borst en flank en een korte snavel. De soort is lastig te onderscheiden van de stepperegenwulp (ondersoort alboaxillaris). Diverse meldingen in de afgelopen jaren hebben betrekking op de stepperegenwulp of op afwijkende wulpen.

Bedreiging[bewerken]

Hoewel de dunbekwulp tot begin 1900 vrij veel voorkwam is de soort nu waarschijnlijk uitgestorven. De totale wereldpopulatie wordt geschat op minder dan 50, echter zeer waarschijnlijk is de soort al in zijn geheel verdwenen, daar er na gevallen tot circa 1995 in Marokko geen voldoende gedocumenteerde waarnemingen zijn gedaan, die verwisseling met andere wulpachtigen uitsluiten. De dunbekwulp is door een combinatie van factoren aan zijn einde gekomen, namelijk grootschalige veranderingen in het landschap (afname wild, komst veeteelt en intensieve veehouderij) en klimaat (droogte). Ook zal de jacht hier zijn bijdrage aan geleverd hebben, als bewijs hiervan dienen circa 100 geschoten dunbekwulpen alleen al in Italië.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Hij broedt vermoedelijk in de steppen van Rusland-Kazachstan, legt vermoedelijk vier eieren (er is een nestvondst bekend en dit ei is onderbracht in het Manchester Museum) en overwinterde voornamelijk rond de Middellandse Zee. Bij de trek vliegt de vogel naar Italië en de Balkanlanden.

Bronnen, noten en/of referenties
  • De grote dierenencyclopedie, (1993) Zuidnederlandse Uitgeverij N.V., Aartselaar, België. ISBN 90-243-5204-5.