Dunbekwulp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dunbekwulp
IUCN-status: Kritiek[1] (2012)
Slender-billed curlew (Naumann).jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Charadriiformes (Steltloperachtigen)
Familie: Scolopacidae (Strandlopers en snippen)
Geslacht: Numenius (Wulpen)
Soort
Numenius tenuirostris
Vieillot, 1817
Afbeeldingen Dunbekwulp op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Dunbekwulp op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De Dunbekwulp (Numenius tenuirostris) is een vogel uit de familie van snipachtigen (Scolopacidae).

Kenmerken[bewerken]

De vogel heeft ongeveer de grootte van een Regenwulp, echter de Dunbekwulp onderscheidt zich van Regenwulp en de Gewone Wulp door een licht verenkleed met duidelijke hartvormige vlekken op de borst en flank en de korte snavel. De soort is erg lastig te onderscheiden van de Steppe-Regenwulp (ondersoort alboaxillaris) en diverse meldingen in de afgelopen jaren hebben of betrekking op de Steppe-Regenwulp of op afwijkende Wulpen.

Bedreiging[bewerken]

Hoewel de Dunbekwulp in 1800 tot begin 1900 vrij veel voorkwam is de soort nu waarschijnlijk uitgestorven. De totale wereldpopulatie wordt geschat op minder dan 50, echter zeer waarschijnlijk is de soort al in zijn geheel verdwenen daar er na gevallen tot circa 1995 in Marokko geen voldoende gedocumenteerde waarnemingen zijn verricht, die verwisseling met andere Wulp-achtigen uitsluiten. De Dunbekwulp is door een combinatie van factoren aan zijn einde gekomen, dat zijn grootschalige veranderingen in het landschap (afname wild, komst veeteelt en intensieve veehouderij) en klimaat (droogte). Ook zal de jacht hier zijn bijdrage aan geleverd hebben, als bewijs hiervan dienen circa 100 geschoten Dunbekwulpen alleen uit Italië al.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Hij broedt "vermoedelijk" in de steppen van Rusland-Kazachstan, en legt vermoedelijk vier eieren (er is een nestvondst bekend en dit ei is onderbracht in het Manchester Museum), en overwinterde voornamelijk rond de Middellandse Zee. Op de trek vliegt de vogel naar Italië en de Balkanlanden.

Bronnen, noten en/of referenties
  • De grote dierenencyclopedie, (1993) Zuidnederlandse Uitgeverij N.V., Aartselaar, België. ISBN 90-243-5204-5.