Durmitor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Samenvoegen   Iemand vindt dat de onderstaande inhoud, of een gedeelte daarvan, samengevoegd zou moeten worden met Nationaal Park Durmitor, of dat er een duidelijkere afbakening tussen beide artikelen dient te worden gemaakt  (hier melden).
Nationaal Park Durmitor
Werelderfgoed natuur
Durmitor national park montenegro.jpg
Land Vlag van Montenegro Montenegro
UNESCO-regio Europa en Noord-Amerika
Criteria vii, viii, x
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 100
Inschrijving 1980 (4e sessie)
Uitbreiding 2005
UNESCO-werelderfgoedlijst

Nationaal Park Durmitor is een berggebied in het noorden van Montenegro met uitzonderlijk natuurschoon. Het staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO (Verenigde Naties). Het panorama van Durmitor bestaat uit tal van bergtoppen, scherpe kloven, gletsjers, lange sneeuwtongen, uitgestrekte weiden, oude bossen en unieke bergmeren (zoals bijvoorbeeld Trnovačko Jezero). Het gebied is rijk aan flora en fauna; bijzondere beschermde dier- en plantensoorten. In het park snijdt de rivier de Tara door de Tarakloof, de grootste kloof van Europa en na de Grand Canyon de grootste van de wereld.

Durmitor heeft een Alpenklimaat met lange winters en korte zomers. En opmerkelijk, de herfst is warmer dan het voorjaar. In een gemiddeld jaar ligt er meer dan 120 dagen sneeuw. Hoger in de bergen gelegen skipistes zijn voor meer dan 150 dagen per jaar bedekt met sneeuw. Op de hoogste gedeelten van Durmitor ligt zelfs de hele zomer sneeuw waar skiliefhebbers hun sport het hele jaar kunnen beoefenen.

In het voormalige Joegoslavië was de top van de berg Durmitor, ook wel bekend als de Bobotov Kuk (2522 m), de op een-na-hoogste bergtop van het land, na de Triglav (2864 m) in de Julische Alpen in Slovenië. Het Durmitormassief telt 48 toppen die hoger zijn dan 2000 meter.