Dwarsbandgekko

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dwarsbandgekko
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2013)
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Orde: Squamata (Schubreptielen)
Onderorde: Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde: Gekkota (Gekko's)
Familie: Eublepharidae
Geslacht: Eublepharis
Soort
Eublepharis fuscus
Börner, 1981
Dwarsbandgekko op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Reptielen

De dwarsbandgekko (Eublepharis fuscus) is een hagedis die behoort tot de gekko's en de familie Eublepharidae. De gekko werd oorspronkelijk beschreven als ondersoort van de pantergekko (Eublepharis macularius), maar wordt tegenwoordig als een aparte soort erkend.[2]

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

Deze gekko is ongeveer 15 centimeter lang en is te herkennen aan het bruingrijze tot donkerbruine lichaam, met zwartomzoomde gele vlekken. De vlekken vormen lichtere en donkere brede dwarsstrepen op de hals, rug en flanken. De staart is meestal in lichtere kleuren zwart/geel gebandeerd, maar variaties als een staart in de basiskleur of een gespikkelde staart komen ook voor. Verder heeft deze soort een opvallend korte staart waardoor het lichaam groter uitvalt. Net zoals bij de luipaardgekko hebben de juvenielen een brede en sterk afstekende gele met zwarte bandering over het gehele lichaam.

Verspreiding en habitat[bewerken]

De gekko leeft in westelijk India, voornamelijk rond de hoofdstad Bombay. De habitat bestaat uit niet al te droge bossen; de gekko is een bodembewoner die schuilt onder stenen en omgevallen bomen. Zijn voedsel bestaat voornamelijk uit insecten. Door het relatief kleine verspreidingsgebied en de toenemende druk van de bevolkingsgroei in de streken waar de gekko van nature voorkomt is de soort zeldzamer aan het worden, en geldt hij zelfs als bedreigd.

Bronvermelding[bewerken]

Referenties
Bronnen
  • (en) Peter Uetz & Jakob Hallermann - The Reptile Database – Eublepharis fuscus - Website Geconsulteerd 13 april 2012