Dzogchen (klooster)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dzogchen (klooster)
Tibetaans རྫོགས་ཆེན་དགོན་པ།
Wylie rdzogs chen dgon pa
Traditioneel Chinees 竹慶寺
Vereenvoudigd Chinees 竹庆寺
Hanyu pinyin Zhúqìng Sì
Portaal  Portaalicoon   Tibet

Het Klooster van Dzogchen is een Tibetaans klooster in de huidige Chinese provincie Sichuan en in het gebied wat de historische naam Kham heeft. . Binnen het Tibetaans boeddhisme is het een van de zes Magön moederkloosterkloosters in de nyingmatraditie. De andere vijf zijn Dorje Drag, Kathog, Mindroling, Palyul en Shechen.

Dzogchen klooster in Tibet[bewerken]

Het klooster werd gesticht door Dzogchen Pema Rigzin (1625-1697) en Ponlop Namkha Ösel (?–1726), het bouwjaar is niet geheel zeker: volgens de Great Tibetan Dictionary was dat in 1675 en volgens Jamyang Khyentse Wangpo was dat in 1684. Tijdens de regering van de vijfde Dzogchen Rinpoche (1872-1935) kende het klooster de meeste activiteit, met vijfhonderd tot duizend monniken in dertien retraitecentra's en naar schatting 280 woonhuizen.

Verwoestingen en Herbouwingen[bewerken]

Het klooster werd bijna geheel verwoest door een aardbeving in 1842 en daarna opnieuw opgebouwd. In 1936 werd de grootste tempel verwoest door vuur en weer herbouwd. Vervolgens werd het aan het eind van de jaren 50 verwoest door China. Na afloop van de Culturele Revolutie werd aan het begin van de jaren 80 opnieuw begonnen met de herbouw van een deel van het klooster complex met name de grootste tempel. In de jaren '00 huisvest het klooster 250 monniken.[1]

Dzogchen klooster in India[bewerken]

In 1985 werd in Kollegal in zuid India op aanwijzingen van Tenzin Gyatso de veertiende dalai lama begonnen met de wederopbouw van het Dzogchen klooster - 3 eeuwen na voltooiing van het originele klooster in Tibet dat in de jaren 50 volledig was verwoest. De locatie van de meeste nieuwe gebouwen werd bepaald door Chakdzo Tsewang Paljor (1909-1999) een expert in traditionele Tibetaanse architectuur, geometrie en Vas Tu (het uitlijnen van gebouwen met de energie van de natuurlijke omgeving). Zijn jongste zoon Jigme Losel Wangpo (1964 Sikkim) werd herkend als de houder van de Dzogchen overdrachtslijn door de 4e Dodrupchen Rinpoche, Thupten Trinley Palzan wat onmiddellijk werd bevestigd door de 14e Dalai Lama, op 8 oktober 1972 werd hij in het koninklijk paleis in Gangtok gekroond tot 7de Dzogchen Rinpoche.[2] In januari 1992 werd het nieuwe klooster door de Dalai Lama officieel geopend, hij wees erop dat het uiterlijke klooster (de gebouwen) nu was voltooid en er kon worden begonnen met het innerlijke klooster, waarna hij gedurende 11 dagen onderricht gaf en inwijdingen. In december 2000 bezocht de Dalai Lama het klooster opnieuw en gaf onderricht en zegeningen wat rond de 10.000 belangstellenden bijwoonden.

Curriculum van Dzogchen klooster[bewerken]

  • Vijf jaar van elementaire taalkundige training is vereist voor elke jonge lama, inclusief spelling, grammatica, schrijven, en vooral de memorisatie van Dharma teksten. Daarna kan de jonge lama de geloften der monniken ontvangen.
  • Twee jaar opleiding in tantrische Dharma dansen; afgestudeerden staan ​​bekend als Champon (choreografie meester).
  • Drie jaar opleiding in Dharma kunst en ritueel; afgestudeerden staan ​​bekend als Chodpon (rituele meester).
  • Drie jaar opleiding in Dharma muziek en tantrische melodieën; afgestudeerden staan ​​bekend als Bhuchen (chant meester).
  • Twee jaar werk om te zorgen voor het klooster; de stagiairs staan ​​bekend als Chotrimpa (Dharma security meester).
  • Drie jaar van de praktijk in geheime tantrische ervaringen; Daarna krijgt de beoefenaar de titel Tsokpen (Dharma mmeester).

Degene die alle bovenstaande opleidingen heeft voltooid en door het Dzogchen klooster als gekwalificeerd wordt bevonden, kan dan Dorje Lopön (Vajra meester) worden.[3]

Bronnen, noten en/of referenties

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]