Aart Lus & Ed Lip

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Ed Lip)
Aart Lus & Ed Lip op het podium van Omrop Fryslân tijdens bevrijdingsfestival 2009

Aart Lus & Ed Lip is de naam van een Fries muzikaal duo uit Leeuwarden. Ze begonnen hun muzikale loopbaan in maart 2008 met het uitbrengen van hun single Ik bin su eil.[1]

De single is volledig gesproken in het Liwwadders, het lokale Nederlandse dialect. De combinatie van electro en "dialect" leidde tot de introductie van de term Dialectro. In het najaar van 2008 werd de single op het Fries Popgala verkozen tot "Song van het Jaar 2008".

De nieuwste single van het duo is Supe! Voor deze single vraagt het duo iedereen filmpjes op te sturen via de website, hier willen ze dan de nieuwe videoclip van maken.[2]

Dit bleek nog niet het eindpunt voor het legendarisch "058 duo". In 2024 kwamen ze terug van weggeweest. Op basis van het nummer "Europapa" van Joost Klein, de stadsgenoot van de "Liwwadders", creëerden zijn een monsterhit in samenwerking met Ricky. De naam van deze single: Europaplein. Deze is op de symbolische datum van 1 april uitgebracht en te vinden op hun nieuw gecreëerde YouTube kanaal: Europaplein.

Het Europaplein is een bekende attractie in Leeuwarden, menig bewoner van de stad ziet dit als de entreepoort van de stad. Het plein is inmiddels een grote rotonde geworden met de nog kenbare fontein in het midden. In de videoclip speelt het Europaplein dan ook een belangrijke rol.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]