Eddie Eagan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Eddie Eagan op de Olympische Zomerspelen 1920

Edward Patrick Francis "Eddie" Eagan (Denver, 26 april 1897 - Rye (New York), 14 juni 1967) was een Amerikaanse sporter. Tot in 2006 is hij de enige atleet die een gouden medaille wist te winnen bij zowel de Olympische Zomer- als Winterspelen.

Eagen werd geboren in een arme familie in Denver. Hij studeerde rechten aan de Universiteit van Yale en later aan de Universiteit van Oxford. In 1920 bokste Eagen op de Olympische Zomerspelen in Antwerpen, dit waren de eerste Spelen na de Eerste Wereldoorlog. Hij werd Olympisch kampioen in de licht-zwaargewichtklasse. Hij was ook deelnemer aan de bokswedstrijden tijdens de Zomerspelen van 1924 in Parijs, maar wist daar geen medaille te winnen.

Eagan nam in 1932 voor de derde keer deel aan een Olympisch evenement. Als lid van het viermansbobslee team, met Billy Fiske als piloot, werd hij Olympisch kampioen op de Winterspelen in Lake Placid. Door zijn unieke prestatie werd Eagen de eerste en tot nu enige atleet die olympisch kampioen werd op beide edities van de Olympische Spelen.

Eagan werd later advocaat van beroep en was een kolonel in het Amerikaanse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij overleed op zeventigjarige leeftijd in Rye in de staat New York.

Bronnen, noten en/of referenties