Edelpapegaai

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Edelpapegaai
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
Mannetje groen, vrouwtje rood
Mannetje groen, vrouwtje rood
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Psittaciformes (Papegaaiachtigen)
Familie: Psittacidae (Papegaaien)
Geslacht: Eclectus
Soort
Eclectus roratus
(Muller, 1776)
Afbeeldingen Edelpapegaai op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Edelpapegaai op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De edelpapegaai (Eclectus roratus) is een opmerkelijke soort omdat, in tegenstelling tot de andere papegaaiensoorten, mannetje en vrouwtje verschillend gekleurd zijn. De verschillen zijn zo groot dat het mannetje en vrouwtje eerder wel werden aangezien voor verschillende soorten.

Kenmerken[bewerken]

De Edelpapegaaiman is overwegend groen met blauwe en rode accenten aan de vleugels en enkele kleurnuances aan de staart. Het vrouwtje is overwegend rood met blauwe accenten aan de vleugels en wat afwijkende kleuren aan de staart. Mannetjes hebben een gele snavel, terwijl die van de vrouwtjes zwart is. De lichaamslengte bedraagt 35 cm en het gewicht 500 gram.

Leefwijze[bewerken]

In hun leefgebied voeden ze zich in hoofdzaak met het vruchtvlees van diverse vruchten (bananen, papaya, vijgen). Verder bestaat de voeding uit nectar, bessen, zaden, noten en bloesems van vruchtdragende bomen en struiken. Regelmatig dringen ze maïsplantages binnen om zich daar tegoed te doen aan het rijpende maïs.

Gedrag[bewerken]

Edelpapegaaien worden door hun eigenaars over het algemeen beschreven als redelijk rustig, niet vernielzuchtig (dit in tegenstelling tot kaketoes en ara's), wat afstandelijk maar niet snel geneigd tot bijten. Het zijn redelijk goede praters.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Deze standvogel komt van nature voor in Nieuw-Guinea, Indonesië en Noord-Australië. Er komen enkele ondersoorten voor, waarbij de subtiele verschillen in uiterlijk vooral waarneembaar zijn bij de vrouwtjes.

De soort telt 10 ondersoorten:

Edelpapegaaien bewonen oerwouden, gedeeltelijk beboste gebieden, boomsavannen en mangroven tot op hoogtes van 1000 meter. Ook brengen ze regelmatige bezoeken aan landbouwgebieden waar ze zich te goed doen aan de aldaar verbouwde gewassen. Verder laten ze zich nog wel eens zien op plantages en in plantsoenen. Buiten de broedtijd worden de vogels vaak alleen gezien of in kleine (familie) groepjes. Vrijwel nooit worden ze waargenomen in groepen van meerdere vogels.

Bronnen, noten en/of referenties