Edna & Harvey: The Breakout

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Edna & Harvey: The Breakout
Edna bricht aus
Edna & Harvey: The Breakout
Ontwikkelaar Daedalic Entertainment
Uitgever Lace Mamba
Uitgebracht Vlag van Duitsland:2008
Vlag van Verenigd Koninkrijk8 februari 2011[1]
Genre point-and-click adventure
Taal/talen Engels
Duits
Platform Microsoft Windows
Media Download
Systeemeisen
OS: Windows 2000/XP/Vista/7
CPU: 2GHz Single Core / 1.8GHz Dual Core
RAM: 1.5 GB (Vista/7: 2 GB)
Geldui: DirectX9.0c-compatibel
Video: OpenGL 2.0-compatibel, minstens 256 MB dedicated RAM of meer
HD: 3.5 GB[2]
Navigatie
Voorloper Edna and Harvey: Harvey's New Eyes
http://www.daedalic.de/en/game/Edna__Harvey_-_The_Breakout
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Edna & Harvey: The Breakout is een point & click avonturenspel van Daedalic Entertainment voor Microsoft Windows. De oorspronkelijke Duitstalige versie werd uitgebracht in 2008. De Engelstalige versie kwam beschikbaar op 8 februari 2011[1]. Het spel gaat over de mentaal gestoorde Edna en haar speelgoedkonijn Harvey. Zij trachten te ontsnappen uit een psychiatrische instelling om de naam van Edna's vader te zuiveren.

Spelbesturing[bewerken | brontekst bewerken]

Het spel speelt zich af in een tweedimensionale cartoonachtige wereld. De speler bestuurt afwisselend het hoofdpersonage Edna, die werd opgenomen in een psychiatrische instelling, en haar magische speelgoedkonijn Harvey. Onderaan het scherm staan een aantal werkwoorden die de speler kan selecteren om vervolgens een object op het scherm aan te klikken. Zoals in de meeste avonturenspellen bestaat de mogelijkheid om objecten in een inventaris op te nemen om later te hergebruiken. Dit spel heeft een inventaris voor Edna en een voor Harvey. De commentaar die Edna geeft op het bekijken, opnemen, gebruiken, ... van een voorwerp is anders dan wanneer men dezelfde actie door Harvey laat uitvoeren.

Ten slotte bevat het spel nog enkele minigames, zoals het vernielen van een auto, die voor het verdere spelverloop geen meerwaarde bieden.[3]

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Edna ontwaakt in een isoleercel met haar speelgoedkonijn Harvey. Ze heeft geen enkel idee hoe ze daar is beland. Van de bewaker verneemt ze dat haar geheugen al enkele keren werd gewist door dokter Marcel, maar dat de herinneringen steeds terugkomen en men de procedure alweer moet herhalen. Nadat Edna uit de cel ontsnapt, ontmoet ze enkele andere mensen die omwille van psychiatrische problemen werden opgenomen.

Edna herinnert zich dat haar vader ter dood werd veroordeeld omdat hij de zoon van de directeur van de psychiatrische instelling zou hebben vermoord. Edna wil de naam van haar vader zuiveren omdat ze in zijn onschuld gelooft. Harvey geeft Edna het vermogen om bepaalde situaties uit het verleden te herbeleven: tempomorphing. Een van de patiënten, die zichzelf Keymaster noemt, geeft Edna enkele tips hoe ze zou kunnen ontsnappen. Nadat ze uit het gebouw geraakt, een werkende auto heeft gevonden en de bewaking uitschakelt, vlucht Edna met enkele patiënten, waaronder de Keymaster, uit de instelling. Omdat de bestuurder blijkbaar toch niet kan rijden met een auto, crashen ze in een moeras. Edna wil naar haar huis om uit te pluizen wat er destijds gebeurde. Echter wil de Keymaster wraak nemen op Edna omdat zij zonet iemand (de Keymaster zelf) heeft vrijgelaten die eigenlijk nooit vrij mocht komen. De Keymaster vermoordt de priester van een nabijgelegen kerk en wil Edna doen geloven dat zij de initiële oorzaak is.

Nadat Edna de Keymaster uitschakelt, vlucht ze naar haar ouderlijk huis. Via tempomorphing ontdekt ze dat zij de zoon van dokter Marcel heeft vermoord door hem van een trap te duwen, maar dat haar vader de schuld op zich nam. Wanneer Edna terug in het heden is, arriveert dokter Marcel. Hij vraagt haar om terug te keren naar de instelling zodat haar geheugen nogmaals gewist kan worden. Dit had men al enkele keren gedaan, maar Harvey kon de herinneringen altijd doen terugkeren. Edna heeft dan twee opties:

  • ze luistert naar dokter Marcel waardoor Harvey wordt vernietigd en haar geheugen wordt gewist. Ze belandt opnieuw in de instelling waar de brainwashing nu wel lukt.
  • ze luistert naar Harvey en duwt dokter Marcel ook van de trap en vlucht. Er wordt niets meer van haar vernomen. Enkel Harvey wordt later gevonden op een strand.

Personages Edna en Harvey[bewerken | brontekst bewerken]

Het hoofdpersonage heeft een dissociatieve identiteitsstoornis. In het fysische lichaam huizen twee identiteiten: de hoofdidentiteit is Edna, de tweede identiteit is Harvey.

Edna heeft altijd een speelgoedkonijn bij zich, dewelke ze ook Harvey noemt. Edna denkt dat Harvey leeft en start allerhande conversaties met de pop op waarop ze antwoord krijgt. In haar ogen beweegt de mond van de pop (wat ook zichtbaar is voor de speler). Echter, alle andere personages in het spel horen de antwoorden van Harvey niet. Dit is trouwens logisch: de antwoorden komen niet van de pop, maar wel van de tweede identiteit (ook Harvey) en worden dus ergens in het hoofd van het hoofdpersonage gegenereerd.

Ten slotte denkt Edna dat de speelgoedpop over magische krachten bezit waardoor ze kan terugkeren naar het verleden via "tempomorphing". In realiteit geeft de Harvey-identiteit herinneringen terug aan de Edna-identiteit.

Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

Het originele Duitse spel haalde hoge scores. De Engelstalige versie deed veel minder: critici zijn van mening dat bepaalde zinnen verkeerd/letterlijk vertaald zijn naar het Engels en er daardoor vreemde zinsconstructies zijn ontstaan of dialogen waar het humoristisch effect uit is verdwenen.[4] Desondanks kwam er toch nog een tweede spel: Harvey's New Eyes, wat een sequel is met een ander hoofdpersonage.

Referenties naar andere media[bewerken | brontekst bewerken]

Het spel bevat een waslijst van referenties naar andere media, waaronder:

  • Professor Nock is gefascineerd door dinosauriërs en denkt een manier gevonden te hebben om hen terug tot leven te wekken: muggen die in barnsteen zitten, hebben mogelijk dinosaurusbloed opgezogen waaruit men het DNA kan halen. Dit is een verwijzing naar Jurassic Park.
  • De barman zegt dat er ooit een piraat werd opgenomen die niets liever dronk dan "grog": een drank gebaseerd op allerhande zuren, verf en andere chemische stoffen. Dit is een verwijzing naar piraat Guybrush Threepwood uit de Monkey Island-spelfranchise.
  • Er is een verwijzing naar de Ewoks uit Star Wars
  • Harvey zegt dat Edna misschien nog eens haar kettingzaag kan gebruiken om enkele moorden te plegen. Dit is een verwijzing naar The Texas Chain Saw Massacre.
  • Qua uiterlijke kenmerken is de krankzinnige, schreeuwerige man aan de lift meer dan waarschijnlijk Ed Edisson uit Maniac Mansion en Day of the Tentacle.

Anniversary Edition[bewerken | brontekst bewerken]

In 2019 werd het spel opnieuw uitgebracht met enkele aanpassingen waaronder[5]

  • de spelbesturing werd aangepast
  • het spel heeft een 16:9-beeldverhouding
  • de resolutie van het spel is hoger