Eduard Flipse

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Eduard Flipse
Eduard Flipse (1961)
Eduard Flipse (1961)
Algemene informatie
Land Vlag van Nederland Nederland
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Eduard Flipse (Wissenkerke, 26 februari 1896 - Breda, 11 september 1973) was een Nederlands dirigent en componist.

Levensloop[bewerken]

Flipse was van 1926 tot 1962 dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en maakte hiervan een professioneel ensemble. Hij wist het orkest na de Tweede Wereldoorlog weer op te bouwen. Beroemd werd zijn uitvoering van de achtste symfonie van Gustav Mahler in de Ahoy'-hal in Rotterdam op 3 juli 1954, met medewerking van elf Rotterdamse koren en zijn eigen orkest versterkt met het Brabants Orkest.

In 1961 werd aan Eduard Flipse de Van Oldenbarneveltpenning toegekend, de hoogste gemeentelijke onderscheiding van de stad Rotterdam. Op 9 juli 1962 sloeg hij de eerste paal voor het huidige gebouw van concert- en congrescentrum De Doelen. Het archief van Flipse werd overgedragen aan het Gemeentearchief Rotterdam.

Nagedachtenis[bewerken]

Eén van de zalen van De Doelen is de Eduard Flipse Zaal. De ondersteuningsstichting van het orkest, het Eduard Flipse Fonds, werd naar hem genoemd. Ook het Eduard Flipse Internationaal Pianoconcours draagt zijn naam. Zijn honderdste geboortedag werd op 26 februari 1996 herdacht in De Doelen met een speciale uitvoering van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Tegelijkertijd verscheen zijn biografie.

In Hengelo (Overijssel) en Spijkenisse werden straten naar Flipse genoemd. In zijn geboorteplaats Wissenkerke kwam een Eduard Flipsepad. Aan dit pad werd op 13 juni 2009 een borstbeeld van hem onthuld.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties

Pauline Micheels, Muziek in de schaduw van het Derde Rijk. De Nederlandse symfonie-orkesten, 1933-1945, Zutphen 1993

Jan Kosten, Kroniek van vijfenzeventig jaar Rotterdams Philharmonisch Orkest, Rotterdam 1994-1999, 3 delen