Eddie Holland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Edward Holland, Jr.)
Eddie Holland
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 30 oktober 1939Bewerken op Wikidata
Geboorteplaats DetroitBewerken op Wikidata
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) IMDb-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Edward (Eddie) Holland, Jr. (Detroit (Michigan), 30 oktober 1939) is een Amerikaanse zanger, songwriter en producer. Hij is de oudere broer van Brian Holland.

Holland-Dozier-Holland[bewerken | brontekst bewerken]

Samen met zijn broer en Lamont Dozier maakte Eddie deel uit van het wereldberoemde, bij Motown onder contract staande songwritersteam Holland-Dozier-Holland. Het trio schreef vele hits voor de platenmaatschappij met nummer als "Reflections" en "In and out of Love" voor The Supremes, "Nowhere to Run" en "I'm Ready for Love" voor Martha & The Vandellas, "(Come 'Round Here) I'm the One You Need" en "Mickey's Monkey" voor The Miracles en "Shake Me, Wake Me (When It's Over)" en "Baby I Need Your Loving" van The Four Tops. Ook hebben ze geschreven voor andere Motownartiesten als The Marvelettes, The Isley Brothers en Marvin Gaye. Eddie was de tekstschrijver van het team.

Samenwerking met Norman Whitfield[bewerken | brontekst bewerken]

Naast zijn bijdrage die hij leverde bij de nummers geschreven door H-D-H, schreef Eddie Holland ook nummers samen met Norman Whitfield. Samen schreven ze nummers als "Beauty's Only Skin Deep" en "Ain't Too Proud to Beg" voor The Temptations en "Too Many Fish in the Sea" voor The Marvelettes. Toen Eddie Holland in 1967 Motown samen met zijn broer en Lamont Dozier verliet vanwege een ruzie over het contract, stopte hij ook met samenwerken met Norman Whitfield. Whitfield gebruikte toen als vervanger Barrett Strong, degene die de eerste Motown hit scoorde.

Solocarrière[bewerken | brontekst bewerken]

Eddie Holland schreef niet alleen nummers, hij zong ze ook in tijdens zijn eigen zangcarrière. Die begon in 1958 bij Mercury en daarna vertrok hij naar United Artists. Bij zijn eerste werkgever als songwriter, Motown, behaalde hij ook zijn eerste hit als zanger, "Jamie". Een ander nummer van hem, "Just Ain't Enough Love" werd later gecoverd door The Isley Brothers. Holland beëindigde zijn zangcarrière alweer in 1964, omdat hij een plankenvrees had.

Gecharte nummers[bewerken | brontekst bewerken]

  • Jamie (1961; R&B: #6, US: #30)
  • Leaving Here (1964; R&B: #27, US: #76)
  • Just Ain't Enough Love (1964; R&B: #31, US: #54)
  • Candy To Me (1964; R&B:#29, US: #58)