Een pak slaag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Een pak slaag
Regie Bert Haanstra
Rimko Haanstra
Scenario Anton Koolhaas
Genre speelfilm
Speelduur 104 min.
Taal Nederlands
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Een pak slaag is een Nederlandse speelfilm uit 1979, geregisseerd door Bert Haanstra.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Hein Slotter (Kees Brusse) staat voor de viering van zijn 25-jarig jubileum als president-directeur van de kinderwagenfabriek Slieps. Hij is de schoonzoon van oud-directeur Slieps (Paul Steenbergen) die destijds zijn eigen zoon Kees (Eric Schneider) als opvolger heeft gepasseerd. Als jongeman heeft Slotter van de oude Slieps alle kneepjes van het vak geleerd en de twee zijn zeer aan elkaar gehecht. Slotter ziet tegen de viering op en wil alleen instemmen als Slieps een toespraak houdt. Helaas is Slieps aan het dementeren. Het feestcomité hoort intussen een gerucht over de jonge jaren van Slotter en besluit hem hiermee te confronteren.

Over de film[bewerken | brontekst bewerken]

De film is gebaseerd op de gelijknamige roman uit 1963 van Anton Koolhaas. Zoals veel werken van Koolhaas, gaat ook Een pak slaag over een vijftiger, die ingedut lijkt te zijn in de dagelijkse routine van zijn leven.

Bert Haanstra en zijn zoon Rimko voerden de regie. Anton van Munster, die eerder onder andere, Haanstra's De stem van het water (1967) en Bij de beesten af (1972) in beeld bracht, was de cameraman. De muzikale begeleiding was van Haanstra's zoon Jurre Haanstra en tenorsaxofonist Stan Getz.

De kosten werden geraamd op 1,4 miljoen gulden en de film werd gefinancierd door Tuschinski Film en een bijdrage uit het Productiefonds.[1] Haanstra was ruim voor de opnamen waren begonnen al erg enthousiast.[2] Een pak slaag werd echter slecht ontvangen. de Volkskrant vond de film "gaaf oude herentoneel"[3] en NRC Handelsblad roemde de technische afwerking, maar vond de inhoud "verschraald" en het scenario onbegrijpelijk voor wie het boek niet had gelezen.[4] Het publiek bleef massaal weg.[5][6] Een pak slaag zou de laatste speelfilm van Haanstra blijven.

Acteurs[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Kees Brusse Hein Slotter
Paul Steenbergen Slieps sr.
Bernhard Droog Vrijst
Jeroen Krabbé Dries Barns
Eric Schneider Kees Slieps
Ellen de Thouars Dolle Hans
Annet Nieuwenhuyzen Ans Slieps
Jacques Commandeur Henri Lutters
Gees Linnebank Kraanarbeider
Eric van Ingen Paul
Joekie Broedelet Mevrouw Jonkind
Sacco van der Made Hendrik J. Jonkind