Eendagsvlieg (muziek)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een eendagsvlieg of onehitwonder ([wɑnhɪtwɔndər]?) is in de muziekindustrie een artiest of groep die slechts één hit heeft gehad in de hitparade. Eendagsvliegen hoeven niet per definitie onsuccesvol in de muziekindustrie te zijn. Zo zijn er artiesten die meestal buiten het popmuziekgenre van de hitparades vallen en daardoor weinig singles verkopen. De naam verwijst naar de eendagsvlieg.

De betiteling van een artiest of muziekgroep als eendagsvlieg is tijd- en plaatsgebonden. De alternatieve-rockgroep Radiohead werd bijvoorbeeld na hun hitsingle Creep uit 1992 veelal beschouwd als een eendagsvlieg, maar later bereikten ze nog meer succes met albums als The Bends en OK Computer.[1] De Britse popgroep The Rubettes zou in de Verenigde Staten als eendagsvlieg kunnen worden gezien omdat Sugar baby love uit 1974 hun enige Amerikaanse hit was, maar ze hebben later in het Verenigd Koninkrijk nog meer hits gehad.[2]

Het verschijnsel werd geparodieerd door de makers van Kopspijkers die in 2001 als de gelegenheidsformatie One Day Fly eenmalig een hit hadden.

Eendagsvliegen in de Nederlandse Top 40[bewerken]

In onderstaand overzicht komen alleen bands en artiesten voor die met slechts één single op nummer 1 in de Nederlandse Top 40 terecht zijn gekomen en met geen enkele andere single die lijst hebben behaald.

De datum tussen haakjes is de datum van binnenkomst in de Top 40.

Trivia[bewerken]

  • Televisieprogrammamaker Tonko Dop heeft onder de titel Single Luck (NPS) een serie gemaakt die aan het thema eendagsvlieg gewijd is. In elke aflevering kwam het verhaal van een vergeten artiest met "die ene hit" aan bod.
  • Bij Studio Brussel was er ook een radioprogramma dat "De Misrekening" heette en gepresenteerd werd door Stijn Van de Voorde. Hierin kwamen nummers aan bod van groepen die slechts één keer De Afrekening, ook een programma op Studio Brussel, haalden.
Bronnen, noten en/of referenties
  1. S.T. Erlewine. "Radiohead > Biography". Allmusic. Geraadpleegd op 15 januari 2013.
  2. D. Laing (2003). "One-Hit Wonder" in Continuum Encyclopedia of Popular Music of the World: Media, Industry and Society.
  3. Deze artiest behaalde ook succes in de hitlijst van Muziek Expres (een voorloper van de Nederlandse Top 40).
  4. a b c d e f g h i j Dit was een eenmalig project zonder de intentie meer singles uit te brengen.
  5. a b c d e f Deze artiest(en) had(den) als lid van een groep meer hits.
  6. a b Dit is een pseudoniem; onder een andere naam werden ook hits behaald.
  7. a b c d Deze artiest had maar een kleine rol in het nummer en zong bijvoorbeeld alleen maar het refrein. Bij sommige hitlijsten kreeg hij ook geen credit.