De Eendracht (Amsterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Eendracht (Amsterdam))
Ga naar: navigatie, zoeken
De Eendracht
Wijk van Amsterdam
Map NL - Amsterdam - Eendracht.png
Kerngegevens
Gemeente Amsterdam
Stadsdeel Nieuw-West

De Eendracht is de naam van een Nederlandse polder in het westen van Amsterdam, van een buurt in Geuzenveld, en van een sportpark.

Polder De Eendracht behoorde tot de vroegere Osdorper Binnenpolder. Tussen 1920 en 1941 werd een deel uitgeveend door het bedrijf de Eendracht. In 1937-1941 werd de polder drooggelegd. De verkaveling in blokken was een proef voor de inrichting van de Noordoostpolder,[bron?] die in 1942 drooggelegd werd. Het was een van de laatste akkers in Amsterdam. Dit deel wordt sinds 2009 ingericht tot een deel van de Tuinen van West.

Het oostelijke deel van de polder verdween in de jaren vijftig onder het zand voor de Tuinstad Geuzenveld. Aangrenzend kwam Sportpark de Eendracht, met daarin onder andere het Nationaal Rugby Centrum Amsterdam. Voorts werden diverse volkstuinparken en een bijenpark in de polder ondergebracht. In het meest oostelijke deel van het sportpark werd in de jaren negentig de nieuwbouwwijk de Eendracht gebouwd op de plaats van een deel van de sportvelden. De straten zijn hier vernoemd naar Nederlandse politici uit de 20e eeuw. Aan de zuidkant ligt het park de Kuil, een ecologisch park dat doorkruist wordt door wandel- en fietspaden.

Sportpark De Eendracht[bewerken]

Sportpark De Eendracht herbergt sinds 1997 het Nationaal Rugby Centrum Amsterdam, waar onder meer het bondsbureau van de Nederlandse Rugby Bond gevestigd is. Van de rugbyvelden wordt ook gebruikgemaakt door ASRV Ascrum en AAC.

De voetbalvelden in het sportpark worden bespeeld door Eendracht '82, ASV De Germaan, SV Nieuw West, P en T en SV Parkstad. De Eendracht beschikt ook over beachvolleybalvelden en tennisbanen.

Literatuur[bewerken]

  • Ton Heijdra, Amsterdam Nieuw-West. De geschiedenis van de Westelijke Tuinsteden. Uitgeverij René de Milliano, Alkmaar 2010. ISBN 978-9072-810-588