Eersel (gemeente)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Eersel
Gemeente in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van de gemeente Eersel Wapen van de gemeente Eersel
Locatie van de gemeente Eersel
Situering
Provincie Vlag Noord-Brabant Noord-Brabant
Algemeen
Oppervlakte 83,33 km²
- land 82,47 km²
- water 0,86 km²
Inwoners (1 januari 2014) 18.201? (221 inw/km²)
Hoofdplaats Eersel
Belangrijke verkeersaders A67 N397
Politiek
Burgemeester (lijst) Anja Thijs-Rademakers (CDA)
Economie
Gemiddeld inkomen (2006) € 13.800 per inw.
Gem. WOZ-waarde (2008) € 356.000
WW-uitkeringen (2007) 12 per 1000 inw.
Overig
Postcode(s) 5511-5525
Netnummer(s) 040, 0497
CBS-code 0770
CBS-wijkindeling zie wijken en buurten
Website www.eersel.nl
Bevolkingspiramide van de gemeente Eersel
Bevolkingspiramide (2008)
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Topografische gemeentekaart van Eersel, dec. 2013

Eersel (Geluidsfragment uitspraak (info / uitleg)) (Brabants: Irsel) is een gemeente in de provincie Noord-Brabant, Nederland.

Gemeente Eersel[bewerken]

De gemeente telt 18.201 inwoners (1 januari 2014, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 84,26 km² (waarvan 1 km² water). De gemeente Eersel maakt deel uit van het kaderwetgebied SRE en is gelegen in de Kempen.

De voormalige gemeente Duizel en Steensel werd in 1922 ingedeeld bij de gemeente Eersel. In 1997 werd in het kader van de gemeentelijke herindeling van Noord-Brabant de voormalige gemeente Vessem, Wintelre en Knegsel opgeheven en ingedeeld in de gemeente Eersel.

De gemeente Eersel wordt begrensd door de gemeenten Bergeijk, Bladel, Oirschot, Veldhoven en Eindhoven en is direct gelegen aan de A67 (rijksweg Venlo-Turnhout).

De kernen[bewerken]

Eersel, Duizel, Knegsel, Steensel, Vessem en Wintelre.

Partnergemeente[bewerken]

De partnergemeente van Eersel is de Franse gemeente Carquefou.

Wapen en Vlag[bewerken]

In 1988 kreeg Eersel bij Koninklijk Besluit een nieuw gemeentewapen. In datzelfde jaar kwam ook een nieuwe gemeentevlag. De vlag komt overeen met het kleine schild in het gemeentewapen.

Wapen met burcht[bewerken]

Elke gemeentewapen heeft een officiële beschrijving. Die van Eersel luidt: "In keel een burcht van zilver, verlicht van het veld, gevoegd van sabel, bestaande uit gekanteelde en van een puntgevel voorziene poort, waarin een opgetrokken valhek van sabel voor gesloten deuren, geplaatst voor een hogere en bredere gekanteelde hoofdtoren en door muren verbonden met twee kleinere gekanteelde torens, de burcht vergezeld van een met de bovenhoek over de deuren gaand schuingeplaatst schild van sabel, beladen met drie drielingsbalken van goud en in een schildhoofd van zilver een uitkomende leeuw van keel. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels" (keel = rood, sabel = zwart).

Vlag met leeuw[bewerken]

De gemeentevlag werd vastgesteld bij een besluit van de gemeenteraad. De vlag komt overeen met het kleine schild in het gemeentewapen: een brede zwarte baan met drie drielingsbalken in geel, en een uitkomende leeuw in rood op een witte baan.

Politiek[bewerken]

Gemeenteraad[bewerken]

De huidige Eerselse gemeenteraad werd verkozen bij de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 2010.

Gemeenteraadszetels
Partij 1998 2002[1] 2006[2] 2010[3]
CDA 7 6 7 6
PvdA-GroenLinks 0 0 3 3
Kernbeleid 6 6 3 3
VVD 2 2 2 3
Vessem, Wintelre, Knegsel, Eersel Anders 0 0 2 2
Zesplus 2 3 0 0
Totaal 17 17 17 17

College van B en W[bewerken]

Het college van burgemeester en wethouders voor de periode 2010-2014 gevormd door een coalitie van VVD, CDA en Vessem, Wintelre, Knegsel, Eersel Anders.

Het college van burgemeester en wethouders bestaat uit vijf personen: De voorzitter van het college van B en W is burgemeester:

 • Anja Thijs-Rademakers heeft tevens in haar portefeuille: Veiligheid, Handhaving, Regioraad SRE (te bekrachtigen door gemeenteraad), Dienstverlening / E-ersel, Communicatie, Personeel en Organisatie, Burgerparticipatie (oa dorpsraden), Project Parc Vital.

De wethouders (vier) zijn:

 • Roeland van Hooff (CDA): 1e Loco-burgemeester, Ruimtelijke ordening ( inclusief bouwzaken, vergunningen, monumentenzorg en volkshuisvesting), Grondzaken (inclusief uitgifte van industriegrond) en bossen, Landschapsontwikkeling, Reconstructie, Milieu in relatie tot reconstructie en WABO, Project DOP Duizel en DOP Wintelre, Project Landinrichting Wintelre-Oerle, Project Kleine Beerze.
 • Ria van der Hamsvoord-Huijbers (CDA): 2e Loco-burgemeester, Sociale zaken, Arbeidsmarktbeleid en Sociale werkvoorziening (inclusief DB-lid WVK), Onderwijsbeleid (inclusief leerlingenvervoer en ontwikkelingen passend onderwijs), Jeugdbeleid (inclusief CJG, sportstimuleringsproject en speelbeleid), Gezondheidzorg ( bestuur GGD te bekrachtigen door gemeenteraad), WMO en Lokaal Loket, Vrijwilligersbeleid, vrijwilligerssteunpunt en subsidiebeleid, Kunst en cultuur, cultuurhistorie en cultuureducatie, Maatschappelijke stages (inclusief voorzitterschap MAS), Project DOP Steensel en DOP Knegsel, Project MFA Wintelre (afronding), MFA Duizel en Dorpshart Knegsel, Project dorpsplein Wintelre, Project Muzenval / Bibliotheek, Project Brede Scholen.
 • Steven Kraaijeveld (VVD): 3e Loco-burgemeester, Financiën, Economische zaken (inclusief DB-lid KBP), Recreatie en toerisme, Verkeer, Eindhoven Airport, Lid portefeuillehoudersoverleg SSC van de GRSK, Projecten DOP Vessem, N69, N284 en Eindhovenseweg.
  Website Steven Kraaijeveld
 • Peter van den Bliek (Vessem, Wintelre, Knegsel, Eersel Anders): 4e Loco-burgemeester, Klimaat en duurzaamheid, Water (inclusief Grootmeer) en waterschap, Kermisbeleid, Sport en sportaccommodatiebeleid, Openbaar groen en openbare ruimte, Afval.

Natuur[bewerken]

Op 25 april 2008 tijdens het Animal Event 2008 in Safaripark de Beekse Bergen ondertekende de gemeente Eersel de Biodiversiteitverklaring Countdown 2010. Iedere Eerselnaar kon tot 31 maart 2008 stemmen welke diersoort dé natuurambassadeur en het natuursymbool voor Eersel wordt. Er kon gekozen worden tussen de Bandheidelibel, Geelgors, Levendbarende hagedis, Oranjetipje, Patrijs en de Steenuil. Op 28 april 2008 werd bekendgemaakt dat de Steenuil als favoriet naar voren kwam en dus is dit voortaan hét symbool van de gemeente Eersel als het gaat om biodiversiteit.

Monumenten[bewerken]

In de gemeente zijn er een aantal rijksmonumenten en oorlogsmonumenten, zie:

Aangrenzende gemeenten[bewerken]

   Aangrenzende gemeenten   
    Oirschot   Eindhoven 
 Bladel  Brosen windrose nl.svg  Veldhoven 
    Bergeijk    

Externe link[bewerken]

Bronnen[bewerken]

 • Regionaal Historisch Centrum Eindhoven. Inventaris van de archieven van de Gemeente Eersel. Over de periode 1380-1930.

Referenties[bewerken]

 1. NRC Handelsblad (2002) Gemeenteraadsverkiezingen 6 maart 2002
 2. NRC Handelsblad (2006) Gemeenteraadsverkiezingen 7 maart 2006
 3. Gemeente Eersel (2010) Gemeenteraadsverkiezingen 2010