Eerste wereld

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De term Eerste Wereld werd voor eerst gebruikt in de Koude oorlog.

██ Eerste Wereld.

██ Tweede Wereld.

██ Neutrale landen.

Landkaart van de eerste wereld.

De eerste wereld is een in onbruik geraakt begrip om de landen van de geïndustrialiseerde en kapitalistische wereld mee aan te duiden. Hiertoe worden gerekend: Verenigde Staten, Canada, West-Europa, een deel van Zuid-Europa (Spanje, Portugal, Italië, San Marino, Andorra, Vaticaanstad, Malta, Cyprus, Slovenië, Griekenland), een deel van Midden-Europa (Duitsland, Zwitserland, Tsjechië, Slowakije, Oostenrijk, Liechtenstein), Scandinavië, Singapore, Taiwan, Zuid-Korea, Hongkong, Japan, Australië, Nieuw-Zeeland, Israël, Bahrein, Qatar, Verenigde Arabische Emiraten en Turkije.

Dit begrip wordt wel verward met het begrip "het Westen", zie westerse wereld voor een overzicht van definities van dit laatste begrip. Tegenwoordig noemt men de eerste wereld ook wel "het Noorden".

De tegenhanger van dit begrip is de tweede wereld, de voormalige communistische wereld. De derde wereld waren de neutrale landen, die niet met de communistische wereld noch met de kapitalistische wereld verbonden waren (de huidige Beweging van Niet-Gebonden Landen). Tegenwoordig wordt deze term gebruikt om de ontwikkelingslanden aan te duiden. Er is ook nog een groep met vierdewereldlanden. Dat zijn vooral de ontwikkelingslanden die het minst ontwikkeld zijn.

Zie ook[bewerken]