Egbert van Drielst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Detail wandschildering in blauwe kamer, museum Geelvinck-Hinlopen

Egbert van Drielst (gedoopt 12 maart 1745, Groningen, begraven 4 juni 1818 in Amsterdam) was een Nederlandse kunstschilder en heeft veel Hollandse landschapsschilders uit de 19e eeuw beïnvloed. Van Drielst wordt wel de Drentse Hobbema genoemd.

Biografie[bewerken]

Van Drielst kreeg zijn eerste tekenonderwijs bij J.F. Francé in de lakfabriek van Steven Numan in Groningen. Omstreeks 1761 kwam Van Drielst, samen met Numans zoon Hermanus naar Haarlem en werd daar leerling van de behangschilder Jan Augustini. In 1765 trok Van Drielst naar Amsterdam. Zijn eerste schilderij ontstond in 1776. Hij studeerde tot 1768 bij Hendrik Meijer; daarna was hij twee jaar werkzaam bij de behangschilder Jan Smeijers.

Inmiddels was Van Drielst ook lid van de Stadstekenakademie, een genootschap dat bijeen kwam in de bovenzaal van het stadhuis, Andreas Bonn gaf de schilders anatomieles. Van Van Drielst zijn enkele naakten bekend. Van Drielst werd in 1788 lid van Felix Meritis.

Tussen 1770 en 1810 schilderde Van Drielst ongeveer tien behangensembles van uitstekende kwaliteit, meestal voor huizen aan de Amsterdamse Keizersgracht. De behangschilderingen zijn helaas deels bewaard gebleven en vrijwel nooit op de oorspronkelijke plek. Egbert van Drielst woonde zelf ook op Keizersgracht 592 en 418 en schilderde bij de opdrachtgever, zodat hij rekening kon houden met de lichtinval.

De oude zandweg van Zuidlaren naar Anloo

Als een van de eerste Hollandse kunstenaars heeft Van Drielst zich door de bossen en dorpen in de provincie Drenthe laten inspireren. Van Drielst was eigenlijk tekenaar. Zijn tekeningen van landschappen zijn geliefde verzamelobjecten.

Van Drielst trouwde in 1790 met Johanna Nauta in Hoogeveen. Van Drielst reisde veelvuldig door Nederland (regelmatig naar Eext en het buiten Elswout, bij Haarlem), België, Engeland en Duitsland.

Zijn belangrijkste behangschilderingen zijn te zien in Museum Geelvinck-Hinlopen. Het meest opvallend is de horizon op ooghoogte. In het Rijksmuseum hangt het afscheid van Krayenhoff in Maarssen van generaal Daendels, dat hij in 1795 en in samenwerking met Adriaan de Lelie schilderde. Jan Ekels de Jonge schilderde een portret van Van Drielst.

Bronnen[bewerken]

  • Gerlagh, B & E. Koolhaas-Grosfeld (1995) Egbert van Drielst 1745-1818

Externe links[bewerken]