Elżbieta Bieńkowska

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Elżbieta Bieńkowska
Elżbieta Bieńkowska
Geboren 4 februari 1964
Katowice
Politieke partij Burgerplatform
Partner Artur Bieńkowski
Beroep Politicus
Vlag van Europa Europees commissaris
voor Interne Markt, Industrie, Ondernemerschap en Midden- en Kleinbedrijf
Aangetreden 1 november 2014
Einde termijn 30 november 2019
President Jean-Claude Juncker
Voorzitter van de Europese Commissie
Voorganger Michel Barnier
(Interne Markt en Diensten)
Ferdinando Nelli Feroci
(Industrie en Ondernemerschap)
Opvolger Thierry Breton
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Elżbieta Ewa Bieńkowska, nee Moycho (Poolse uitspraak: [ɛlʐˈbʲiɛta bʲiɛɲˈkɔfska]?) (Katowice, 4 februari 1964) is een Poolse politica. Tussen november 2013 en september 2014 was ze vicepremier van Polen in het kabinet van Donald Tusk. Bieńkowska legde haar functie als minister en vicepremier neer om als Europees commissaris te gaan werken. Van 1 november 2014 tot 30 november 2019 was zij werkzaam als Europees commissaris voor Interne Markt, Industrie, Ondernemerschap en Midden- en Kleinbedrijf.

Bieńkowska was minister van Regionale Ontwikkeling in het kabinet van Donald Tusk. Ze bekleedde deze positie van 16 november 2007 tot 27 november 2013. Op 27 november 2013 werd ze benoemd tot vicepremier. Naast haar werkzaamheden als vicepremier was ze ook minister van Infrastructuur en Ontwikkeling.

Onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

Bieńkowska studeerde af aan de Jagiellonische Universiteit met een Master in oostelijke filologie in 1989. Ze behaalde ook Diploma's aan de Nationale Poolse School voor Publieke Administratie en ontving een Master of Business Administration van de School van Economie in Warschau.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Tussen 1999 en 2007 was Bieńkowska hoofd van het departement Regionale Ontwikkeling van het Voivodeship Slaskie. In 1999 was ze verantwoordelijk voor de ontwikkelingsstrategie van het Voivodeship van Katowice. Eerder was ze werkzaam geweest bij het departement Economie van het Voivodeship Katowice. Bieńkowski nam op het departement onder andere deel aan de regionale contacten voor het voivodeship. Bij het aantreden van Donald Tusk in november 2007 werd Bieńkowska aangesteld als minister van Infrastructuur en Ontwikkeling. In 2013 volgde ze Jacek Rostowski op als vicepremier. Bieńkowski omschrijft zichzelf als een technocraat. Op 10 september 2014 werd Bieńkowska benoemd tot Europees commissaris voor de Interne Markt, Industrie, Ondernemerschap en Midden- en Kleinbedrijf. Ze verwierf daarmee een van de grootste posten binnen de Commissie.[1]

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]