Elcan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
23-01-2015

Genomineerd   Deze pagina is genomineerd voor verwijdering

Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia, vindt dat deze pagina in deze vorm niet binnen de Wikipedia-encyclopedie past. De pagina is daarom aangedragen op de beoordelingslijst.

De reden die hiervoor is opgegeven, luidt: tekst over een bedrijfsonderdeel en gaat daarna verder met een promotionele produkthandleiding; bronloos en ew onduidelijk. Als het vizier ew is kan dat in eigen lemma

Na plaatsing op de beoordelingslijst blijft dit artikel twee weken staan, zodat eventuele bezwaren ingebracht kunnen worden. Als je het artikel zodanig kunt verbeteren dat daarmee de redenen voor verwijdering komen te vervallen, aarzel dan vooral niet en verbeter het! Vergeet niet om dit op de genoemde lijst te vermelden.

Pas als het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, kan deze melding verwijderd worden. Geef dit aan op de lijst door het toevoegen van de reden. (/)

ELCAN, voluit Ernst Leitz Canada, is een Canadese optiek- en elektronica firma die eigendom is van Raytheon.

Het bedrijf produceert instrumenten voor de civiele en militaire markt en heeft vestigingen in Midland, Ontario, Richardson, Texas en Málaga, Spanje.

ELCAN is misschien het best bekend door zijn 3.4x28 ELCAN C79 vizier dat wordt gebruikt op Diemaco C7, FN Minimi and FN MAG vuurwapens. Het C79-vizier is niet als echt scherpschuttervizier ontworpen, maar is ontworpen om op diverse infanteriewapens te worden gemonteerd. Het moet door alle infanteristen zonder verdere bijzondere kennis inzake ballistiek kunnen worden gebruikt.

Een tritium-verlicht richtmerk zorgt ervoor dat bij weinig licht of gedurende de nacht met de C79 kan worden gericht. De (radioactieve) tritiumlichtbron moet iedere 8-12 jaar worden vervangen, omdat zij haar lichtkracht langzamerhand verliest door radioactief verval.

De hoogte-instellingen van de C79 worden verricht via een horizontaal duimwiel dat zich aan de achterzijde van de geïntegreerde montage bevindt. Het duimwiel dient als ballistisch compensatiemechanisme voor afstanden van 200 tot 800 m in stappen van 100 m. Hiermee kan de gebruiker op eenvoudige wijze zijn C79 afstellen op de afstand waarop hi wenst te schieten. De zijdelingse instelling die zich aan de voorzijde van de geïntegreerde montage bevindt wordt verricht met behulp van een munt. De gevechtsvizierstand voor het justeren van de kijker is 200 meter.

De geïntegreerde montage past direct op iedere MIL-STD-1913 Picatinny rail, maar de montage laat het intreden van vuil toe, wat de afstandverstelling inoperabel kan maken.

Een andere versie van het vizier is de M145 machine gun optic. De ELCAN M145 verschilt van het standaard ELCAN C79-vizier door een intern ingebouwde ballistisch compensatiemechanisme in plaats van een geïntegreerd extern mechanisme in de montage. De richtmerkverlichting van de M145 wordt verzorgd door een led op batterij met elf verschillende lichtintensiteitinstellingen.

Externe links[bewerken]