Elektrische schok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een elektrische schok treedt op als een elektrische stroom een spier doet samentrekken. Het is meestal een onaangenaam gevoel. Voor het optreden van een elektrische schok is slechts een heel beperkte stroom nodig in de grootteorde van milliampères. Als de stroom groot genoeg is en via het hart loopt bestaat het risico op elektrocutie.

Veiligheid[bewerken]

Afhankelijk van de weerstand van de huid is voor een dergelijke stroom een spanning van enige tientallen tot honderden volt nodig, over het algemeen wordt een spanning van minder dan 50 volt wisselspanning of 120 volt gelijkspanning als "veilig" beschouwd. Voor statische elektriciteit is de energie meestal zo laag dat spanningen van minder dan 3000 volt niet eens gevoeld worden.

Gelijkstroom is dus veiliger dan wisselstroom. Dit is de reden waarom Edison de voorkeur gaf aan gelijkstroom (zie Oorlog van de stromen).

Een elektrische schok kan voelbaar zijn en toch veilig. Dit is onder andere het geval bij het aanraken van schrikdraad. Ook als het lichaam statisch geladen is en men een geaard voorwerp aanraakt, zal men een (licht onaangename) schok voelen.

Lekstroom[bewerken]

Raakt men zachtjes een metalen voorwerp aan dat zonder aarding op het lichtnet is aangesloten, bijvoorbeeld een schemerlamp, dan voelt men vaak een geringe lekstroom. Ook dit zou men een schok kunnen noemen, maar de stroomsterkte is te gering om onaangenaam of gevaarlijk te kunnen zijn.

Telefoon[bewerken]

Op een gewone telefoonlijn staat 50 V gelijkspanning, en dat is dus veilig. Men zal de spanning niet eens voelen. Wordt er echter opgebeld, dan wordt hierop een hoge wisselspanning gesuperponeerd om de telefoonbel te laten rinkelen, en die wisselspanning is niet veilig. Om die reden geldt het als gevaarlijk om aan een aangesloten telefoonlijn te werken.

Operatiekamer[bewerken]

Bij gebruik van elektriciteit in operatiekamers is er geen huidweerstand en dus ook geen veilige spanning. Hierom moeten er speciale maatregelen genomen worden om elektrocutie van de patiënt te voorkomen.