Elementaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een elementaal is een mythisch wezen dat is verbonden met een van de vier elementen uit de oudheid. Elementalen werden allereerst door Paracelsus als werkelijk bestaande wezens opgevat. Ook nu nog geloven sommigen, waaronder heksen en andere aanhangers van natuurreligies in het bestaan van deze wezens. Daarnaast zijn elementalen als fantasiewezens opgenomen in de fantasycultuur.

Paracelsus[bewerken]

Salamander

De beschrijving van dergelijke wezens duikt voor het eerst op in de zestiende-eeuwse alchemistische geschriften van Paracelsus. Traditioneel worden er vier types onderscheiden:

Paracelsus zag de elementen als in balans met elkaar: water blust vuur, vuur kookt water – aarde bevat lucht, lucht erodeert aarde. Dergelijke ideeën over elementen worden wel de vierelementen- of humeurenleer genoemd. Hieronder staan de vier elementen met de overeenkomstige elementalen en de aan de elementen verbonden Platonische figuren, eigenschappen, dierenriemtekens, windrichtingen, aartsengelen, temperamenten en symbolen.

Element Elementaal
(Paracelsus)
Figuur
(Plato)
Eigenschappen
(Aristoteles)
Dierenriem
(Astrologie)
Windstreek Aartsengel Temperament Symbool
Vuur Salamander Viervlak heet + droog Ram, Leeuw, Boogschutter Zuid Michael Cholerisch
Element Feuer.png
Lucht Sylphe Octaëder heet + nat Tweelingen, Weegschaal, Waterman Oost Raphael Sanguïnisch
Element Luft.png
Water Ondine Icosaëder koud + nat Kreeft, Schorpioen, Vissen West Gabriel Flegmatisch
Element Wasser.png
Aarde Gnomus Kubus koud + droog Stier, Maagd, Steenbok Noord Uriël Melancholisch
Element Erde.png

Na Paracelsus[bewerken]

Vanuit Paracelsus’ beschrijvingen van de elementalen zijn deze overgenomen in andere tradities, waaronder folklore, esoterie en occultisme (vaak vermeld in grimoires), en op een heel andere manier ten slotte ook in de fantasycultuur.

In zijn De occulta philosophia libri tres schreef ook de 16e-eeuwse Duitse occultist Heinrich Cornelius Agrippa von Nettesheim over vier klassen van geesten die corresponderen met de vier elementen. Hij gaf echter geen namen aan deze klassen zoals Paracelsus had gedaan. Hij gaf wel een uitgebreid overzicht van verschillende mythische wezens van dit type, zonder te vermelden tot welke klasse ze behoorden.

Moderne magisters, zoals Austin Osman Spare (1886-1956) en Aleister Crowley (1875-1947) en de met hen verbonden stromingen als chaosmagie en magick, namen ook de elementalen in hun leer op. Aleister Crowley kende vier leiders der elementalen aan de elementen toe. In modern occultisme is een elementaal een inwoner van een element, een entiteit met een (gedeeltelijk) bewustzijn. Ze kunnen een natuurlijk karakter hebben (de geest van een groep bomen bijvoorbeeld) of gevormd door magiërs of tovenaars om een taak voor hen uit te voeren. Deze taakuitvoerders worden ook wel servitoren (Engels: servitors) genoemd. In de Magick-school wordt nog een vijfde elementaal onderscheiden, de geest. Ook in de antroposofie is sprake van elementalen. Soms wordt met de term alle aan de natuur verbonden wezens bedoeld.

Fantasy[bewerken]

In de fantasycultuur, met name in rollen- en computerspellen zoals Dungeons & Dragons, Final Fantasy, Pokémon en Magic: The Gathering, zijn elementalen ook bekende verschijningen. Het idee dat ze vanuit een andere dimensie kunnen worden opgeroepen speelt daarbij een grote rol, en is overgenomen uit het idee van elementalen als servitoren. In de eerste versie van Dungeons & Dragons (jaren ’80) wordt er onderscheid gemaakt tussen zwakke staff elementals, minder zwakke device elementals en sterke summoned elementals, afhankelijk van de manier waarop ze worden opgeroepen (bij de laatste gaat het om een toverspreuk). Ook het idee van Crowleys leiders der elementalen wordt soms overgenomen, zoals wederom in Dungeons & Dragons waar ze archomentals worden genoemd. Ook buiten Dungeons & Dragons is soms sprake van magiërs die zijn gespecialiseerd in elementale magie, zoals de elementalists in rollenspel Dominion Rules.[1][2][3][4][5]

In hun eigen dimensies zijn elementalen volgens Dungeons & Dragons vormeloos – in opgeroepen vorm op aarde nemen ze meestal de vorm van een mens, dier of monster aan.[2][4][5]

Uiteraard spelen ook de vier elementen bij deze elementalen een belangrijke rol, hoewel de varianten van elementalen enorm is uitgebreid, zowel binnen de vier elementen als daarbuiten. Zo worden ook ijs, lava, elektriciteit en dergelijke als elementen of combinaties van elementen beschouwd. In navolging van Aleister Crowley wordt ook vaak geest, ofwel bezielende kracht, als element beschouwd. Hiermee wordt een brug geslagen naar wezens als zombies en golems.

Lijst van elementalen[bewerken]

Traditionele elementalen[bewerken]

De volgende elementalen komen buiten de fantasycultuur ook voor in eerdere tradities zoals alchemie, occultisme, natuurgodsdiensten en folklore.

Groepen van elementalen (fantasy)[bewerken]

Overige elementalen (fantasy)[bewerken]

Deze lijst beoogt niet compleet te zijn, aangezien er steeds nieuwe elementalen worden bijbedacht. De heier genoemde elementalen komen allemaal uit officieel uitgegeven bronnen (bestiaria voor rollenspellen en dergelijke).

Zie ook[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. A.C. Gray, Expert Rulebook, TSR, 1st edition Advanced Dungeons & Dragons 1983, pag. 49
  2. a b D. Stewart (ed.), Monstrous manual, TSR, 2nd edition Advanced Dungeons & Dragons 1989, pag. 98
  3. C.T. Phillips (ed.), Monstrous Compendium 12 - Dark Sun, TSR, 2nd edition Advanced Dungeons & Dragons 1992, pag. 34-35
  4. a b S.E. Schend et al., Rules Cyclopedia, TSR, 2nd edition Advanced Dungeons & Dragons 1991, pag. 175-176
  5. a b M. Cook et al, Monster manual, Wizards of the Coast, 3rd edition Dungeons & Dragons 2000, pag. 81-82