Eliëzer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Eliëzer is een naam die in de Tenach of het Oude Testament voorkomt wat in het Hebreeuws "God was mijn hulp" betekent. De naam wordt aan ten minste drie personen toegekend.

Zoon van Mozes[bewerken]

In Exodus (18:4) is Eliëzer de tweede zoon van Mozes en Zippora: "De naam van de zoon was Eliëzer, omdat 'Mijn vaders God (Eli) mijn hulp was (ezer), die mij redde van de Farao's zwaard."

Eliëzer de Damascener[bewerken]

In Genesis (15:2) is Eliëzer de Damascener of Eliëzer uit Damascus een huisknecht van Abraham. Omdat Abraham lang kinderloos bleef, zou Eliëzer erfgenaam worden van Abrahams bezit. Dit veranderde toen later Ismaël werd geboren en nogmaals toen Isaak werd geboren.

Eliëzer de profeet[bewerken]

Een derde Eliëzer komt voor in 2 Kronieken (20:37) die de zoon is van Dodawahu, uit Maresa. Hij berispte Josafat, omdat hij een overeenkomst sloot met Achazja van Juda. Samen (Josafat en Azachja) bouwden ze schepen in Geber, waarmee ze zouden varen naar Tarsis om daar handel te drijven. Eliëzer voorspelde echter dat de handel zou mislukken en dat de schepen zouden zinken, omdat ze niet op God vertrouwden.