Eligenstraat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Eligenstraat
Eligenstraat
Geografische informatie
Locatie       Binnenstad (Utrecht)
Coördinaten 52° 5′ NB, 5° 8′ OL
Begin Lange Nieuwstraat
Eind Nieuwegracht
Lengte ca. 110 meter
Algemene informatie
Genoemd naar onzeker[1]
Bestrating klinkers
Overig Eenrichtingsverkeer van Nieuwegracht naar Lange Nieuwstraat
Detailkaart
Eligenstraat (Binnenstad)
Eligenstraat
Portaal  Portaalicoon   Stad Utrecht

De Eligenstraat is een eeuwenoude straat in het centrum van de Nederlandse stad Utrecht. De straat loopt vanaf de Lange Nieuwstraat tot de Nieuwegracht. De Eligenstraat is ca. 110 meter lang.

In deze straat zijn op nummer 2 sporen gevonden die duiden op zo'n 2000 jaar geschiedenis. Zo werden er vondsten uit de Romeinse tijd alsook de middeleeuwen en later aangetroffen.[2] In deze straat zijn een aantal huizen gesloopt samen met het erachter gelegen Wilhelmina Kinderziekenhuis.[3] Het ziekenhuis is in 1998 verhuisd naar De Uithof. Op de plek waar deze huizen stonden verschijnen nu elf eengezinswoningen.[4]

Straatnamen[bewerken | brontekst bewerken]

In vroegere tijden liep de straat tussen de Oudegracht en de Nieuwegracht. De huidige Eligenstraat werd de Kleine Eligensteeg genoemd en het gedeelte tussen de Oudegracht en de Lange Nieuwstraat de Grote Eligensteeg. Beide namen werden in 1950 veranderd in Eligenstraat.[5] In 1977 werd het deel tussen de Oudegracht en de Lange Nieuwstraat na grootschalige nieuwbouw hernoemd naar Eligenhof. Andere namen zijn geweest: Tarnicxsteeg (1460), Wuylsteeg (1488), Annasteeg (16e eeuw), Teerlingsteeg (1642) en in de volksmond Ketielejach.

Zie de categorie Eligenstraat van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.