Elisabeth Röhm

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Elisabeth Röhm BE Blowout Dress.jpg

Elisabeth Röhm (Düsseldorf, 28 april 1973) is een Duits-Amerikaanse actrice. Ze speelde onder meer vijftien afleveringen (1999-2001) Kate Lockley in de televisieserie Angel en later in 85 (2001-2005) afleveringen van Law & Order, als Serena Southerlyn.

Acteerloopbaan[bewerken]

Röhm debuteerde op het witte doek in Deconstructing Harry (1997) van Woody Allen, hoewel haar aandeel daarin van dusdanige grootte was dat ze niet op de aftiteling verscheen. Haar 'echte' acteerdebuut maakte ze in de televisieserie One Life to Live, waarin ze tussen 1997 en 1998 Dorothy Hayes speelde.

Röhm verscheen voor het eerst in een film met een klein rolletje in een televisiebewerking van The Invisible Man (1998). Na nog wat kleine rollen en gastoptredens in televisieseries, kreeg ze in 2000 voor het eerst een wat omvanger rol in Angel. In de (televisie)film Briar & Graves (2005) speelde Röhm voor het eerst een hoofdrol in een film (als Laurie Graves).

Privé[bewerken]

Hoewel Röhm in Duitsland ter wereld kwam, verhuisden haar ouders Eberhard en Lisa vóór haar eerste verjaardag naar de Verenigde Staten. Ze bezit beide nationaliteiten en spreekt zowel vloeiend Engels als Duits. Haar ouders scheidden voordat ze haar tienerjaren bereikte. In Amerika studeerde Röhm Europese Geschiedenis en Schrijven. Sinds 2008 heeft ze een dochter.

Filmografie[bewerken]

Selectie (de kleinste rolletjes zijn weggelaten):