Elisabethville (schip)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het stoomschip Elisabethville (het tweede met die naam) mat 8178 ton) en was eigendom van de Belgische rederij C.M.B.C (Compagnie Maritime Belge du Congo). Dit passagiersschip werd gebouwd in 1921 op de werf John Cockerill te Hoboken bij Antwerpen. Het werd genoemd naar de Kongolese stad Elisabethville die vandaag als Lubumbashi door het leven gaat.

Dit passagiersschip bleef tot in 1947 de lijn verzorgen tussen Antwerpen en Congo. De feesttafels in een van de salons aan boord van dit luxeschip waren rijkelijk versierd en het interieur moest niet onderdoen van de eveneens, zeer rijkelijke interieurs van de Britse en Amerikaanse cruiseschepen. Boven de eetzaal hing het portret van koningin Elisabeth van België, met rondom verlichting, en de luxueuze bovenzaal werd ondersteund door aan elke middenzijde van de feestzaal, door 12 uitgewerkte pilaren. De zwart gelakte stoelen stonden netjes geordend rondom de tafels. De slaaphutten waren luxecabines met goudgele stijlbedden met rondom spiegels en met floer uitgewerkte muurpanelen. Aan de patrijspoorten hingen gele gordijnen en insectenstores. Er was zelfs een klein bronzen, fraai uitgewerkt kacheltje voorzien.

De officieren van deze Belle Époque-tijd waren allen bijna hetzelfde gekleed. Ze droegen zwarte jasuniformen, witte broeken, sokken en schoenen en een witte kepie. Deze kledij droegen ze als ze de Golf van Biskaje voorbij waren en het warmer werd. Dit cruiseschip had een lange opbouw van drie dekken hoog met een half open brug. Ze had aan beide zijden vijf rijen reddingsloepen en twee masten met vier laadbomen. In Congo moest de vracht nog altijd geladen en gelost worden met de eigen scheepslaadbomen. Na 1947 werd deze eenpijper gesloopt.