Ellen Buckley

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Elizabeth Ann Buckley)
Elizabeth Ann Buckley
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboren 21 oktober 1913
Grand Rapids, Michigan
Overleden 25 januari 2003
Muskegon
Rustplaats St Mary's Cemetery, Muskegon[1]
Religie Rooms-katholiek
Land/zijde Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Onderdeel United States Navy
United States Army Nurse Corps
Dienstjaren tot 1961
Rang Luitenant-ter-zee
Slagen/oorlogen Tweede Wereldoorlog, Koreaanse Oorlog
Onderscheidingen Four Freedoms Award

Elizabeth Ann (Ellen) Buckley (Grand Rapids, 21 oktober 1913 - Muskegon, 25 januari 2003) was een Amerikaans militair verpleegkundige. Ze diende in twee oorlogen voor het United States Army Nurse Corps. Ze klom op tot de rang luitenant-ter-zee.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Buckley studeerde verpleegkunde aan de Saint Louis-universiteit, waar ze slaagde voor haar bachelor- en mastergraad, en voltooide verder nog een graduatestudie aan de Mercy Hospital School of Nursing. Haar loopbaan vervolgde ze voor een groot deel in het Amerikaanse leger.

Ze doceerde aan zowel de Mercy als de Hackley Hospital School of Nursing. Verder was ze directrice van de School of Nursing van het St. Anthony Hospital in Denver en had ze de leiding over het U.S. Naval Hospital in San Diego. Verder hielp ze bij de oprichting van de Navy Nurse Cadet Corps en de Women's Overseas Service League.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Koreaanse Oorlog diende ze als chirurgisch verpleegkundige. Op 26 november 1961 pensioneerde ze met de rang van luitenant-ter-zee.

Na haar pensionering zat ze in een groot aantal besturen van landelijke verenigingen en commissies van veteranen, de katholieke kerk en burgerlijke organisaties.

Erkenning[bewerken | brontekst bewerken]

In 2001 werd ze met name genoemd als voorbeeld als militair verpleegkundige tijdens de Tweede Wereldoorlog door de uitreiking van zowel de Algemene vrijheidsprijs van de Four Freedoms Awards als de prijs in de categorie Vrijwaring van vrees.