Emanuel Boekman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Emanuel Boekman
Portret door Elie Neuburger (collectie Amsterdam Museum)
Portret door Elie Neuburger (collectie Amsterdam Museum)
Algemene informatie
Naam Emanuel Boekman
Geboren Amsterdam, 15 augustus 1889
Overleden Amsterdam, 15 mei 1940
Partij SDAP
Politieke functies
1921 - 1940 gemeenteraadslid van Amsterdam
1931 - ? Wethouder van Amsterdam
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Emanuel Boekman (Amsterdam, 15 augustus 1889 - aldaar, 15 mei 1940) was een Nederlands academicus en politicus namens de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP). Hij was de oudste zoon van een koopman in tweedehands boeken. Al jong had hij belangstelling voor politiek, en op de prille leeftijd van achttien jaar werd hij voorzitter van zijn vakbond, de Typografen Jongelingen Vereeniging. Hij was aanvankelijk een volgeling van Ferdinand Domela Nieuwenhuis. In zijn vrije tijd studeerde hij hard, waardoor hij zijn positie van typograaf en vertaler bij drukkerij Binger gedag kon zeggen. Hij behaalde onder meer de middelbare akte staathuishoudkunde. In 1911 werd Boekman chef de bureau bij de Haveninspectie, en in 1916 chef van de afdeling Wiskunde en Statistiek bij de Rijksverzekeringsbank. Gedurende de vijftien jaar dat hij die functie bekleedde publiceerde hij vele artikelen over allerlei onderwerpen, variërend van statistiek en economie tot werkloosheid en alcoholmisbruik. Vanaf 1921 tot zijn dood in 1940 was hij voor de SDAP lid van de gemeenteraad van Amsterdam. In 1931 werd hij wethouder van onderwijs en kunstzaken.

Emanuel Boekman promoveerde in 1939 bij prof. H.N. ter Veen op het proefschrift Overheid en kunst in Nederland. Op 15 mei 1940, de dag van de Nederlandse capitulatie voor de Nazi-Duitse overmacht, maakte hij met zijn vrouw en met het bevriende gezin van de socialistische econoom prof. Bob van Gelderen een eind aan zijn leven.

In 1963 werd in Amsterdam de naar hem vernoemde Boekmanstichting opgericht, op initiatief van de Federatie van Kunstenaarsverenigingen. De Boekmanstichting is een onafhankelijk kenniscentrum voor kunst, cultuur en beleid.

Bronnen[bewerken]

Externe links[bewerken]