Emergency (computerspelserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Emergency (spellenreeks))
Ga naar: navigatie, zoeken
Emergency
Ontwikkelaar(s) TopWare Interactive
Sixteen Tons Entertainment
Quadriga Games
Uitgever(s) WizardWorks
Arush Entertainment
Take-Two Interactive
Strategy First
Atari
Bluestone Interactive
Deep Silver
Genre(s) Simulatie, real-time strategy
Platform(s) Pc
Navigatie
Eerste spel Emergency: Fighters for Life
(31 juli 1998)
Laatste spel Emergency 2014
(15 november 2013)
Website
Portaal  Portaalicoon   Computer

Emergency is een Duitse reeks computerspellen waarin het draait om het besturen van hulpeenheden zoals de brandweer, politie en ziekenwagens. Doel van het spel is om verschillende rampen onder controle te krijgen en slachtoffers te verzorgen.

Gameplay[bewerken]

De speler kan punten verdienen door zo snel en efficiënt mogelijk hulp te bieden in noodsituaties. Hij heeft hierbij de beschikking over de brandweer, ambulances, politie en technische dienst (om kapotte verkeerslichten of bewaakte spoorwegovergangen te repareren).

Er is zowel 'freeplay' (de speler kan allerlei willekeurige noodsituaties verwachten) als 'campaign' (een noodscenario waarop de speler goed moet reageren) mogelijk.

De spellen[bewerken]

Emergency: Fighters for Life

Emergency 2: The Ultimate Fight for Life

Emergency 3: Mission Life

Dit is het eerste deel dat gebruikmaakt van een 3D-engine.

Emergency 4: Global Fighters for Life

Bij de Deluxe-versie van Emergency 4 zijn drie missies extra toegevoegd.

Emergency 2012: The Quest for Peace

Emergency 2013

Emergency 2014

Emergency 5


De rampen[bewerken]

De rampen variëren van een auto-ongeluk tot een enorme bosbrand. Er zijn allerlei missies waaronder verder nog: een vliegtuigkaping, gifgasaanval, overval, gewelddadige demonstratie, bomaanslag en zo zijn er nog meer.

Voorbeelden
 • Zelfmoordpoging: iemand is in het water gesprongen en dreigt te verdrinken. Stuur een brandweerauto met duiker en een ambulance. De duiker kan alleen in het water afdalen langs een helling die in het water uitgeeft (strand, bootshelling,...) en niet vanaf een brug, kade of steiger.
 • Brand buiten: een natuurbrand kan overslaan op voorbijrijdende auto's of huizen en zich zo snel verspreiden. Snelle brandweeringrepen zijn noodzakelijk.
 • Binnenbrand: bluswagens sturen, maar ook ladderwagen om personen binnen te redden. Personen kunnen pas worden gered als mogelijke obstakels in het gebouw zijn weggehaald. Verder ook ambulance(s) sturen.
 • Chemische brand: er komen gevaarlijke stoffen vrij en personen zonder beschermende kleding vallen spontaan neer. Als dit gebeurt, is het dus belangrijk dat de politie de mensen in een ruime omtrek gaat omleiden.
 • Gewonde in gebouw: hiervoor moet eerst de deur worden opengebroken met een bijl door de brandweer, waarna het ambulancepersoneel naar binnen kan om eerste hulp te verlenen.
 • Auto-ongeval: niet alleen ambulance sturen, maar ook brandweer om eerst de auto open te breken en voor de zekerheid ook de auto nat te houden, vooral als er rook uit de motorkap komt.
 • Autodiefstal: deze personen zijn gewapend en schieten soms op voorbijgangers en willekeurige auto's (die daardoor kunnen ontploffen). Politie-interventie en neerschieten van de autodief is een mogelijkheid, maar arresteren is beter voor de eindscore.
 • Winkeldiefstal: deze dieven vluchten te voet en zijn vrij makkelijk te arresteren. Ze bieden alleen wel verzet bij hun arrestatie.
 • Schietende crimineel: deze personen moeten zo snel mogelijk gearresteerd of neergeschoten worden door een scherpschutter van de politie, omdat zij op willekeurige passanten schieten. Een executie is makkelijker, een arrestatie is beter voor de eindscore.
 • Defect verkeerslicht of defecte overweg: de technische dienst moet dit zo snel mogelijk herstellen, om verdere ongevallen te vermijden.
 • Bomalarm: technische dienst sturen om de bom onschadelijk te maken. Indien mislukt, massale uitruk van brandweer, medische hulp en politie. Ook terrorist arresteren.

Voor alle situaties met gewonden geldt dat de ambulancearts de patiënt eerst moet stabiliseren waarna hij op de draagbaar in de ambulance naar het ziekenhuis kan worden vervoerd.

Externe links[bewerken]